Aşkabat'taki Türk Camii ortada kaldı

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabat'ta yaptırılan Türk Camii ortada kaldı. Türkiye'nin bu ülkeye hediye ettiği camii ibadete açılamıyor. Camii ve külliyeyi inşaa eden firmaya parası ödenmiyor... Aşkabat Camii, aylardır teslim alınmayı bekliyor.

Süleyman Demirel Başbakan iken (1992) Türkmenistan'ı ziyaret etmişti. Başkent Aşkabat'ta tek bir camiye rastlamayınca, ‘‘Niye camii yok?’’ diye sormuş, ‘‘1956 depreminde yıkıldı, yenilerini yapamadık’’ karşılığını almıştı. Demirel'in talimatı üzerine de Aşkabat'a hediye bir camii ve Türk Kültür Merkezi yapılması gündeme gelmişti.

İşte bundan sonra olanlar alışılagelmişin dışına çıkmadı ne yazık ki... Tabii bütçeden kaynak ayrılmayacak ve halktan toplanan bağışlarla kardeş ülkeye camii yapılacaktı. Diyanet İşleri Başkanlığı bu işle görevlendirildi. Kaba inşaat için ihale açıldı ve ihaleyi uluslararası inşaat firmalarından GAMA kazandı. GAMA 1992 yılında inşaata başladı... İş, proje ve keşif tamamlanmadan ihale edildiği için bir takım zorluklar gündeme geldi. Yanı sıra inşaat firmasına hakedişler zamanında ödenmedi. Süreç içinde kaba inşaat dışındaki işler için de GAMA ile sözleşme imzalandı.

Yani Aşkabat Süleyman Demirel Camii ve Külliyesi (Türk Kültür Merkezi), yaklaşık 5 yılda tamamlandı. (Bu arada bir Fransız şirketi Kuzey Afrika mimari tarzında bir camiyi iki yılda 38 milyon dolara bitirdi.) Caminin yapımından sorumlu olan Diyanet İşleri Başkanlığı'na, geçtiğimiz mart ayı başında GAMA, camiyi teslim almaları çağrısını yaptı. Cami henüz teslim alınmadı.

GAMA Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, bir süre önce, Cumhurbaşkanı Demirel'e de bir mektup yazarak yardım istedi.

GAMA yetkilileri, işlerin uzaması ve hakedişlerini alamadıkları için bu projeden 3.5 milyon dolar zarara uğradıklarını belirtiyorlar. (Proje 27 milyon dolara ulaştı) Yanı sıra devletten 6.5 milyon dolar alacaklı olduklarını kaydediyorlar. Aynı yetkililer, ‘‘Biz, Türkmenistan makamlarına, ‘devletimiz para ödemiyor diyerek işi bırakıyoruz' demedik tabii. 6 ay hiç para almadan çalıştık. Projeyi tamamladık. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, camiyi teslim alıp bize olan borçlarını ödeyeceklerine, yeni bir camii inşaatı için Tokyo'ya gittiler’’diye yakınıyorlar.

Türkiye, Türkmenistan’a bir camii hediye ediyor, ama bu camiyi ibadete açamıyor. Neden? Yaptırdığı firmaya parayı ödemediği için teslim alamıyor. Olay bir ayıba dönüşüyor...

Aman Güneş uçak düşmesin

Bakanlar Yalım Erez, Güneş Taner ve Şükrü Sina Gürel, geçenlerde Ankara'dan İstanbul'a beraber gittiler. Daha doğrusu tesadüfen uçakta yan yana oturuyorlardı.

Ekonomiden sorumlu Bakan Güneş Taner'in yanında, her zaman olduğu gibi bilgisayarı da vardı. (Malum sihirbazlık çantası var mıydı onu bilemiyorum) Taner, lap top'unda, ekonomiyle ilgili çeşitli verileri inceliyordu. Enflasyonu ay ay nasıl düşürdüğünü, yıl sonunda nasıl yüzde 50'lik hedefi tutturacaklarını ekranda yaptığı hesaplarla görüyordu. Güneş Bey, Sina Gürel'e, ‘‘Bak enflasyonu nasıl düşürüyoruz’’ diye hem ekrandaki grafikleri gösteriyor hem de anlatıyordu.

Bu arada yanlarında oturan Yalım Erez, Taner'e takıldı:

- Güneş, bilgisayarda enflasyonu düşüreceğim derken uçağı düşüreceksin. Sen git çarşı pazardaki enflasyonu düşür. Kapat şunu Allah aşkına... Çoluk çocuk yetim kalacak...

Yalım Bey'de müthiş bir uçak korkusu vardır. Uçağa dualarla biner... Gözlerini kapatır hep dua eder, dualarla da iner...

Her ne kadar uçak havalandıktan sonra lap top kullanılabiliyor olsa da Yalım Erez, işi sağlama alıp ne me lazım diyerek Güneş Taner'i sevgili düşük enflasyonlu bilgisayarından mahrum bırakır...

Hazine top koşturuyor

Hazine sadece para için koşturacak değil ya... Top da koşturuyor.

Hazine Müsteşarlığı'nda şimdi bir futbol heyecanı var ki sormayın gitsin.

Turnuva çok çekişmeli geçiyor. 8 takım şampiyonluk için kıyasıya yarışıyor derkeeen Teşvik Uygulama Takımı sahadan çekiliyor. Onların mühim işleri çıkıyor...

Hazine'de yıllarca normal sahada futbol karşılaşmaları yapıldı. İki yıldır da halı sahada top koşturuyorlar. Karşılaşmalar turnuvaya dönüştürüldü ve ilki de geçen sene yapılmıştı.

Maçlar Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün halı sahasında oynanıyor. Yöneticilerden de çok iyi futbolcular var. Örneğin Hazine Müsteşar Yardımcıları Cüneyt Sel ve Ferhat Emil, Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdürü Emin Dedeoğlu. Bu bürokratlar aynı zamanda ‘Şöhretler Takımı’nda. Ekibe ‘Yaşlılar Takımı’ da deniliyor... ‘Şöhretler Takımı’, turnuva sonunda profesyonel bir takımla karşılaşıyor. Geçen yıl hanım futbol takımıyla oynadılar ve yenildiler.

Bu arada Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay da Hazine'nin futbol turnuvasını yakından izliyor, arkadaşlarını yanlız bırakmıyor. Merkez Bankası takım kuracak mı acaba diye Binay'a soruyorum. Merkez Bankası'nda yaş ortalaması 40'ı geçtiği için düşünmediklerini öğreniyorum.

Hazine'nin futbol turnuvasında, Ekonomik Araştırmalar, DışEkonomik İlişkiler-Personel, Kamu Finansmanı-KİT, Sigorta-Sigorta Denetleme Kurulu, Bankacılık-Kambiyo, İdari Mali İşler ve Yabancı Sermaye takımları yarışıyor. 13-14 Haziran'da yarı final ve final maçları oynanacak. Final için, İdari Mali İşler, Ekonomik Araştırmalar, Kamu finansmanı takımları şanslı görülüyor.













Yazarın Tüm Yazıları