"Aşk bağımlılığı"ndan terapiyle kurtulmaya çalışıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Aşk bağımlılığından terapiyle kurtulmaya çalışıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2015 11:10

- Bursa'da, karşılıksız aşk, reddedilme gibi durumlarda ciddi psikolojik rahatsızlıklara varabilen sonuçlar doğuran "bağımlılık"tan kurtulmak için tıbbi yardım alan kişilere 18 adımlık grup terapileri uygulanıyor - Doç. Dr. Demirci: "Aşk karşılıksız kalmışsa veya artık patolojik boyutlara ulaşmışsa onu da bir hastalık olarak değerlendirmek mümkün olabilir" - "Aşk bağımlılığında, reddedilme gibi durumlarda bu bireylerde intihar, cinayet ve taciz gibi vakalar görülebiliyor"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Bursa'da, uç noktalarında cinayet, intihar, taciz gibi durumlarla karşılaşılabilen, genellikle reddedilme, karşılıksız sevgi gibi durumlarda görülebilen "aşk bağımlılığı"nın tedavisi için psikologlar tarafından Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesine yönlendirilen kişiler, 18 adımdan oluşan terapilerle bundan kurtulmaya çalışılıyor.

Aile Hekimliği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alkol, madde ve alışveriş bağımlılığı gibi ruhsal sorunlara son yıllarda bir yenisinin eklendiğini söyledi.

Son dönemde "Aşk bir bağımlılık mıdır?" sorusuyla sıkça karşılaşıldığını belirten Demirci, bu çerçevede araştırmalar yapıldığını ifade etti.

Her aşkın bir bağımlılık olmadığını vurgulayan Demirci, "Aşk karşılıksız kalmışsa veya artık patolojik boyutlara ulaşmışsa onu da bir hastalık olarak değerlendirmek mümkün olabilir" dedi.

Haberin Devamı

Demirci, aşk bağımlılığının tanı kriterleri araştırıldığında, bu rahatsızlığı yaşayan bireylerde birkaç belirti görüldüğünü bildirdi. Söz konusu belirtilere değinen Demirci, şöyle konuştu:

"Aşık olunan kişinin yokluğunda büyük bir yoksunluk hissedilmesi, kişinin zamanının büyük bir kısmını bu aşk için ayırması, sorun ve engellere rağmen ilişkide ısrarcı davranılması, bu belirtilerden bazılarıdır. Aşk bağımlılığının tedavisinde grup terapilerini tavsiye ediyor ve uyguluyoruz. 18 adımdan oluşan grup terapileri, patolojik aşk bağımlılığının tedavisinde etkili oluyor. Tıpkı madde bağımlılığın tedavisinde uygulanılan yöntemlerin patolojik aşk bağımlılığının tedavisinde yeri olduğu benimseniyor. Özelikle ergenlik dönemini yaşayanlarda aşk bağımlılığı, kumar, madde, nikotin ve diğer bağımlılık türleriyle bir arada olabiliyor. Madde bağımlılığının temel nedeni; ilgisizlik ve sevgisizlik. Bireyler bu ilgisizliğin yerini başka maddelerle doldurmaya çalışıyor. Aşk bağımlılığında, reddedilme gibi durumlarda bu bireylerde intihar, cinayet ve taciz gibi vakalar görülebiliyor."

Terapilere katılanlar da birkaç seans sonra psikolojik olarak rahatlama hissettiklerini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!