ASIL YARIŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR

Güncelleme Tarihi:

ASIL YARIŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2012 02:16

2012 Olimpiyat oyunlarının ardından, amatör spor branşlarının delegeleri sandık başına gidiyor.

Haberin Devamı

Özerk federasyonların seçim sürecinde ilk heyecan, bugünkü Basketbol Federasyonu başkanlığı için yaşanacak. Seçilecek başkan ve yönetimler, 2016’da Rio’da yapılacak olimpiyat oyunları bitimine kadar görevde kalacak.

Londra 2012 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’nın bitiminin ardından, amatör branşlarda yarış heyecanı başkanlık ve yönetim seçimlerine kaydı. Özerk federasyonların delegeleri, sandık başına gitmeye hazırlanırken, ilk seçim bugün Basketbol Federasyonu’nda gerçekleşecek. Yeni seçilecek başkan ve yönetimler, 2016’da Rio de Jenario’da yapılacak olimpiyat oyunları bitimine kadar görevde kalacak.
Yönetmeliğe göre; federasyonların olağan genel kurulları, olimpik ve paralimpik spor dallarında ilgili olimpiyat oyunlarının, diğer spor dallarında ise yaz olimpiyat oyunlarının bitiminden itibaren 3 ay içinde yapılması gerekiyor.
Bu maddeye göre Kayak, Kızak, Buz Hokeyi ve Buz Pateni federasyonlarının Olağan Genel Kurulları, 2014’te Sochi’de yapılacak Kış Olimpiyatları’ndan sonra gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Yüzde 15 imza şartı getirildi

Başkan adaylarının sahip olması gereken bazı özelliklerin yanı sıra genel kurul tarihinden en az on gün önce, üyelerin en az yüzde 15’inin yazılı teklifini içeren adaylık başvurularını federasyona yapmaları gerekiyor. Her üye ancak bir başkan adayı için teklifte bulunabiliyor. Başkan adayları tarafından yatırılması gereken adaylık ücreti ise yönetim kurulu tarafından, genel kurul tarihinden en az 30 gün önce belirleniyor.

2012 Olimpiyatlarında 5 madalya geldi

Türkiye, Londra olimpiyatlarına rekor sayıda sporcu ile katılırken; 2 altın (atletizm ve tekvando), 2 gümüş (atletizm ve tekvando) ve 1 bronz (güreş) toplam 5 madalya kazanıp, 32. sırada yer aldı.
67 sporcu ile 2012 Paralimpik Oyunlarına giden Türkiye, 150 ülke arasında 43. sırada yer bulurken; milli sporcular, 1 altın (halter), 5 gümüş (halter, judo, atıcılık, masa tenisi ve masa tenis takım) ile 4 bronz (halter, okçuluk, judo ve golbol takım) olmak üzere toplam 10 madalya kazanma başarısı gösterdi.

Haberin Devamı

İlk seçim rüzgarı potada esecek

Özerk federasyonlar içinde sandığa ilk olarak Basketbol Federasyonu gidiyor. Başkan adayları, 1992 yılından bu yana federasyonun başında yer alan Turgay Demirel ile Ülkerspor eski Kulüp başkanı Ali Doğan, bugünkü seçimde koltuğa oturmak için yarışacak.
Uzun zamandır başkanlık görevini yürüten Turgay Demirel döneminde, 12 Dev Adam bir kez Avrupa, bir kez de Dünya ikinciliği yaşadı. Bayan basketbol milli takımı, Avrupa’da ikincilik basamağına çıkarken, 52 yıl sonra takım halinde olimpiyata gitme hakkını kazandı. Diğer başkan adayı Ali Doğan’ın seçim sürecinde en önemli desteği, 3 büyükler ile Efes Pilsen’den aldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Minderde iki şampiyon çekişecek

Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında Türkiye’ye en çok madalya kazandıran güreşte, seçime iki eski şampiyon Hamza Yerlikaya ile Şeref Eroğlu’nun aday olarak girmesi, tüm gözleri mindere çevirdi.
Son dönemdeki çıkışıyla, büyük bayanlarda Avrupa ikinciliği, yıldız kızlarda Avrupa ve Dünya, gençlerde Avrupa şampiyonluğu yaşayan, büyük bayanlarda 52 yıl sonra olimpiyata gitme başarısı gösteren voleybolda mevcut başkan Erol Ünal Karabıyık yeniden adaylığını açıkladı. Karabıyık’ın yönetiminden istifa eden Özkan Mutlugil’in seçime girmesi bekleniyor.
Tekvandoda Metin Şahin’e rakip, daha önce 2 dönem federasyon başkanlığı koltuğunda oturan Cengiz Yağız. Halterde Hasan Akkuş’a rakip olarak eski şampiyon Halil Mutlu’nun rakip olması yönünde camiadan yoğun baskının geldiği iddia ediliyor.
Hentbolda ise Bilal Eyüpoğlu’nun karşısına eski milli sporcu, geçmiş dönemde federasyon teknik ve eğitim kurul başkanlığını yapan, Gazi Üniversitesi BESYO Öğretim üyesi ve Gazi Üniversitesi antrenörü Serdar Eler çıkacak.

Haberin Devamı

Genel kurul tarihleri belli olan federasyonlar

Atıcılık ve Avcılık: 10 Kasım (Başkan - L. Aral Aliş)
Atletizm: 21 Ekim (Başkan - Mehmet Terzi)
Badminton: 13 Ekim (Başkan - Murat Özmekik)
Beyzbol, Softbol ve Korumalı Futbol: 7 Ekim (Başkan - Şahin Kömürcü)
Binicilik: 11 Kasım (Başkan - Armağan Özgörkey)
Bisiklet: 14 Ekim (Başkan - Emin Müftüoğlu)
Bocce Bowling ve Dart: 5 Kasım (Başkan - A. Recep Tekcan)
Briç: 10 Kasım (Başkan - Serhan Antalyalı)
Dağcılık: 4 Kasım (Başkan - Alaatin Karaca)
Geleneksel Spor Dalları: 11 Kasım (Başkan - Fatih İstanbulluoğlu)
Halk Oyunları: 17 Ekim (Başkan - Hayri Gürhan Ozanoğlu)
Hentbol: 13 Ekim (Başkan - Bilal Eyüpoğlu)
Judo: 13 Ekim (Başkan - Fatih Uysal)
Karate: 14 Ekim (Başkan - Esat Delihasan)
Kick Boks: 6 Ekim (Başkan - Salim Kayıcı)
Masa Tenisi: 12 Ekim (Başkan - Oktay Çimen)
Modern Pentatlon: 13 Ekim (Başkan - Turgay Çetinkaya)
Motosiklet: 18 Ekim (Başkan - Bekir Yunus Uçar)
Muay Thai: 5 Ekim (Başkan Halil Durna - rakip aday Ümit Yıldız)
Okçuluk: 29 Eylül (Başkan Abdullah Topaloğlu - rakip aday Celalettin Şanlı)
Tekvando: 14 Ekim (Başkan Metin Şahin- rakip aday Cengiz Yağız)
Üniversite Sporları: 6 Ekim (Başkan - Prof. Dr. Kemal Tamer)
Voleybol: 2 Ekim (Başkan - Erol Ünal Karabıyık)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!