Artık ortak demokratik tavır zamanıdır

Güncelleme Tarihi:

Artık ortak demokratik tavır zamanıdır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 1998 00:00

Yavuz GÖKMEN
Haberin Devamı

Fotoğraf, Hürriyet'in 23 Nisan sayısının birinci sayfasını kaplamış. Belli ki bir bayram günü ve Ankara Palas bayraklarla donanmış. Balkonlarına insanlar üşüşmüşler. Fotoğraftaki grup, Ankara Palas'tan çıkmış, karşı kaldırımdaki TBMM binasına yürüyor.

En önde Mustafa Kemal Atatürk. Sağ elindeki şapkasını, fotoğrafta görünmeyen halka doğru sallıyor. Sol elinde bastonu var. Fotoğraftakilerin çoğunda baston var. Bu, Mustafa Kemal'in getirdiği bir moda olmalı.

Mustafa Kemal bir yandan şapkasını sallarken, fotoğrafta görünmeyen halka, pırıl pırıl delici bakışlarla bakıyor. Elbisesi ütülü ve yeni. Zamanın modası kalkık yakalı gömleğine çizgili bir kravat takmış. Göğüs cebinde bir beyaz mendil. Siyah pabuçları parıldıyor.

Yanında üniformalı yaveri var. Yanında ama bir adım arkasında yürüyor. Sonraki sırada gene siviller ve bir adım daha arkada İsmet İnönü'nün yanında bir asker var.

Gösterişsiz bu asker, Türkiye'nin tek mareşali Fevzi Çakmak.

* * *

Fotoğrafa dikkatle bakınca, Atatürk'ün solunda arka sıralarda birkaç asker şapkası daha görebiliyorsunuz. Sivillerle askerler bir arada yürüyorlar. Ne var ki siviller çoğunlukta ve ön sıralardalar.

Oysa siviller, başta Mustafa Kemal olmak üzere çoğunlukla eski askerler. Ne var ki üniformalarını çıkarmışlar ve bir daha giymemişler.

Çünkü onlar Türkiye'ye çağdaş Batı uygarlığını işaret etmişler ve çağdaş Batı uygarlığından, öncelikle bir takım şekilleri almışlar.

Sözgelimi giyim tarzı, şapka ve baston, kravat ve göğüs cebi mendili.

Sonra hukuk sistemini de alacaklar.

Çağdaş demokrasiyi alma onurunu da sonrakilere bırakacaklar.

Onlar askerdiler ama sivil bir devlet kurdular.

* * *

Haberlerin arasında, törenlerde protokol krizine ilişkin olanları okuyunca bu fotoğrafı hatırladım. TBMM'de 23 Nisan kutlamaları sırasında, milletvekilleri protokolün tam on sekizinci sırasına düşmüşler.

Fena halde arkalarda kalmışlar. Üstelik bazıları, kutlamaların TBMM'nin kuruluş yıldönümü amacıyla yapıldığını da hatırlamışlar.

Meclis'in kendi bayramında, milletvekilleri arkalarda kalmışlar. Ön sıraları askerler kapmışlar.

Liderler bu görüntüye mırıltılarla isyanlar etmişler. Protokol sırasını değiştirmek lazım, gibilerinden bir şeyler buyurmuşlar.

Kendilerine şiddetle katılıyorum. Tavsiye ederim ki, Hürriyet'in 23 Nisan sayısındaki büyük fotoğrafa şöyle bir baksınlar.

Ve tüm milletvekilleri, milletvekili olduklarını hatırlasınlar. Kendileriyle yüzleşsinler ve artık ‘‘dur’’ diyebilsinler.

Demokrasi konusunda ortak bir tavır alsınlar. Birbirlerini Yüce Divan'a göndermeye kalkışmaktan lütfen vazgeçsinler.

Bu ortak tavrın alınacağı yer TBMM'dir ve bu tavra katılmayan olursa iyot gibi açıkta kalacaktır. Bu tavır ilk adımda CHP dışında tüm partilerin Yılmaz başkanlığında ortak hükumetini de yaratabilir.

Sanırım artık akıllar başa gelmektedir.













Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!