Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Artık her yerde kayak var

BUGÜN açılış törenine katılacağımız Erzurum 25. Üniversiteler Kış Oyunları’nı (Universiade) Türkiye açısından çok önemsemek gerekiyor.

Türkiye’nin, her yanı dağ dolu; ama kayakta dünya markası tek sporcusu yok.
Hobi olarak da kayakta çok geride kaldığımız için bu etkinliği önemsiyorum.
Hem kayak yapan bir gazeteci hem de 2012’de 44 ülkeden 250-300 gazeteciyi, Türkiye’yi bu yanıyla da tanımaları için Erzurum’da kaydıracağımızdan orada yaşanan gelişmeleri daha yakından izlemeye çalıştım.
Sonuçta Erzurum, Universiade sayesinde çok güzel tesisler kazandı, adını dünyaya duyurmaya başladı; umarım gelecekte de bunu iyi değerlendirir.
FUTBOLCU ÖZAK KAYAKÇI OLDU
Universiade projesine, eski Bakan Murat Başesgioğlu dahil çok kişinin emeği geçti; ama Devlet Bakanı Faruk Özak’ı ayrı bir yere oturtmak gerek.
Hem eski futbolcu hem de Trabzonspor’un eski yöneticisi olmasına karşın, sporun sorumluğunu aldıktan sonra kayağa çok ayrı bir önem verdi.
Önceki gün sohbet ederken de Özak, şu görüşlerini tekrarladı:
“Futbola çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Bir stat 100 milyonlarca dolar. Tamam 40-50 bin kişi tribünleri dolduruyor; ama koca sahada sadece 22 sporcu var. Oysa 5 milyon dolarla çok güzel bir kayak tesisi yapıyorsun, binlerce insan aynı anda spor yapabiliyor; hem de üç kuşak bir arada olabiliyor. Üstelik kayak, turizm ve sosyalleşmede son derece önemli.”
Özak, bu anlayışı gereği bakanlığı dönemini kayakla özdeşleştirdi, Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık ve arkadaşları da bu durumu, bulunmaz bir fırsata dönüştürdü, federasyon, aynı anda birçok tesisin yapımına başladı.
Özak, 2009 yılında Trabzon Çakılgöl’den yola çıktıkları kayak yatırımlarında bugün çok önemli bir noktaya geldiklerini söyledi.
Halen Heli-Ski (helikopterle dağa inme) yapılabilen Rize-Ayder yaylaları için, “Orada 2 bin yatak halen var; biraz daha yatırımla çok şey yapabiliriz. Artvin’de de 2 milyon dolarla çok güzel bir yatırım yapıyoruz. İkisi yakın. Buralar neden Davos gibi bir merkeze dönüşmesin” diye sordu.
Erzurum’un merkez olacağını; ancak çevre illerde de tesisler yaptıklarını anlatırken, AB fonlarından destek gelecek olan Ardahan’daki kayak merkezinin, AB desteği gelmese de bitirileceğini özellikle vurguladı.
Ağrı yatırımı tamamlanmış; Bitlis, Muş, Van ve Hakkari’de ise olimpiyatların hemen ardından yatırıma geçilecek.
Van Gevaş için, “Göle nazır, muhteşem manzaralı bir tesis olacak” dedi.
Özak, araya Erzurum-Konaklı kayak pistlerinin dünyanın en iyi 40 merkezi arasından 18’inci sıraya girdiğini sıkıştırdıktan sonra devam etti.
Bayburt ve Gümüşhane tesisleri yenilenirken, Sivas, Şanlıurfa, Sinop, Ankara-Elmadağ ve Bolu-Köroğlu kayak tesislerinin yapımı bu yıl başlayacak.
Erzincan Ergani Dağı’nda çok mesafe aldıklarını da kaydeden Özak, Tunceli Ovacık ile Niğde kayak merkezlerinin bu yıl hizmete gireceğini söyledi.
Anlayacağınız, bu yıl sonu itibariyle dahi, “Her yerde kar var” şarkısını, “Her yerde kayak var” diye söylemek mümkün olacak.
Gerisi bu sporu kitlelere mal edebilmek, sevdirebilmek.
Bu arada bir yanlışı da düzeltelim; kayak yaparken sporcuların iki dakikada 4 bin kalori vermesi falan söz konusu değil; çünkü Allah korusun, sporcu ölür.
Şöyle ifade edelim, bizim gibi turistik/hobi amaçlı kayanlar saatte en fazla 800 kalori harcar, sporcular ise türüne göre saatte 1.200-1.400 arası.
Yazarın Tüm Yazıları