Arş yiğitler Japon çıkarmasına

GEMİNİN üzerinde yüz yirmi yıl önceki aslına uygun, Ertuğrul yazacak. Ama gemi, daha doğrusu büyük bir transatlantik bulunamıyor.

Abdullah Gül’ün Japonya seyahati. Akıllara durgunluk veren bir proje. Üç gün önce, "Japonya’ya gidiyoruz" diye açıkladığı gezinin bir hazırlık öyküsü var ki, siz deyin Aziz Nesin’in ruhu şad olsun, ben diyeyim, Adnan Veli’nin skeçleri size derman olsun.

Haziran başında Abdullah Gül’ün büyük bir işadamı grubu eşliğinde Japonya’ya gitmesi öngörülüyor. Ekibe bakınca, gezi ötesi. Tam çıkarma.

İlk hesapta, bin dolayında işadamı. Neden bu kadar çok? Dillere destan olsun, dünyaya şan olsun. Japonlar şöyle bir şaşırsın.

Neden Japonya? Şarkılardaki gibi, para, para, para. Türkiye’ye Japon sermayesi çekmek.

GEMİ PAHALI


Madem ki, Japon sermayesi çekeceksin, o halde çok iyi resim vermelisin.

Etkileyici resim için, ilk soru, Japonya’ya nasıl gidilecek? Uzun araştırmalar sonucu, parlak fikir nihayet akla geliyor.

Çok büyük bir gemiyle gidelim, transatlantik kiralayalım, üzerine Ertuğrul yazalım.

Ertuğrul
ismiyle Japonları sarsmak. Yüz yirmi yıl önce, 1890’da Osmanlı’nın Ertuğrul firkateyni (savaş gemisi) Japonya’ya gidiyor. Okyanusun o kıyılarında Osmanlı sancağını gösterecek. Japonlar Ertuğrul üzerinden Osmanlı dostluğundan çok etkileniyor. Şimdi, aynı etkiyi yaratmak fikri.

1890’da ne yazık ki, Ertuğrul dönüşte Oşima Adası kayalıklarına çarparak batıyor. Tarihimize Ertuğrul Faciası olarak geçen kaza.

Dışişleri kolları sıvıyor, kiralamak üzere gemi arıyor. Hevesler kursakta kalıyor, 9-10 milyon dolardan aşağı öyle kiralık gemi yok.

Dükkan senin, helal olsun Abdullah Bey’e, ama çok para. Çaresiz, gemi kiralamaktan vazgeçiliyor. Tüh, oysa ne proje ama. Üstelik gemide saz, caz.

Önemli ayrıntı. Gemide Gül olmayacak, Gül uçakla gidecek. Tuh, oysa tam kalipso, o gemide sen de olsaydın, açık denizlere yol alsaydın.

THY’DE TELAŞ

Gemi pahalı, gemi yok, onca işadamı nasıl gidecek Japonya’ya? Yüzerek olmaz, Japonlara ayıp olur, o zaman uçakla.

Yaklaşık dört uçak kiralamak gerek, şöyle en büyüklerinden Airbus.

Şimdi de, THY su koyuveriyor. "Benim o kadar süre kiralayacak o kadar uçağım yok" diye.

Dışişlerini bir düşünce alıyor, almasın da ne olsun?

Ya kardeşim, aziz Cumhurbaşkanımız büyük bir heyetle Japonya’ya gitmek istiyor, siz ne gemi bulabiliyorsunuz, ne uçak.

Oysa, AKP işbaşına geldiğinden bu yana, siz dış politika üretmek yerine otel ve uçak rezervasyonları yapan seyahat acentelerine taş çıkartmıyor musunuz? Yok, olmuyor böyle, olmuyor.

Açarsınız Tayyip Erdoğan’a, anlatırsınız derdinizi, örtülü ödenekten şu kadar para, mesele çözülür. Tayyip Erdoğan, Gül’ün gezisi için o parayı verir mi, emin değilim. Orasına karışmam, o da sizin işiniz.

YOK SUYA DÜŞMEZ

Bir Japonya gezisi, şu kadar insanın başına büyük dertler açıyor.

Atalarımız ne demiş, büyük başın derdi, büyük olur, demiş. Eh, işte bu da tıpkı öyle.

Gezinin ucunda para var. Ölmek var, geziden dönmek yok. Nisan ayların en zalimi. Haziranda ölmek zor.

Arş yiğitler, Japon çıkarmasına.
Yazarın Tüm Yazıları