Arıtmada örnek proje

Ödemiş Belediyesi, zehir arıtma tesisi kurdu

Haberin Devamı

 

ÖDEMİŞ Belediyesi mandıracılarla el ele verip, karıştığı derelerde canlı yaşamı yok eden peynir altı sularını arıtacak tesis kurdu. Evsel atık sudan on kat daha zehirli olan peynir altı suları, artık hem işletmeci hem de doğa için kâbus olmaktan çıkacak.
2008 yılında Hürriyet EGE’de hazırladığım çevre sayfasına, “Daha temiz bir Ege için haydi el ele” manşeti atmıştım. “Suları, havayı kirletmeyelim, toprakları zehirlemeyelim” diye de çağrı yapmıştım.
Çevredeyi kirletenleri araştırdıkça irkilmiş, mandıralardaki peynir sularının evsel atık sudan on kat daha zehirli olduğunu öğrenince, “Aman Allah’ım” demiştim. İşletme sahiplerine, belediyelere çağrı yapıp, “Suları kirletmeyin” diye feryat etmiştim.
...
Aradan çok zaman geçti.
Çevreye duyarsızlık maalesef devam etti.
***
AB Çevre mevzuatlarına uyacağız taahhüdümüz 1 Ocak 2012’de başladı ama, “Önce kalkınalım, sonra çevreye uyarız” anlayışı bir türlü değişmedi.
Bu zihinsel karışıklık düzelir mi?
Bence düzelecek.
Neden “düzelecek” dediğimi, izin verirseniz anlatayım.
***
Geçen gün Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin’le konuştum.
Çöp bidonlarını yer altına alan, onları sık sık dezenfekte ettiren, sokaklara izmarit atılmasın diye sigara söndürme yerleri yaptıran Başkan Keskin, Türkiye’ye örnek olacak çevre projesiyle beni yine şaşırttı.
“Ödemiş’te mandıracıların peynir yıkama sularını arıtıp Küçük Menderes’i kurtaracağız” diyen Başkan Keskin, sanayici-belediye işbirliğiyle yapılan tesisi Dünya Çevre Günü’nde işletmeye alacaklarını söyledi. Göreve geldiğinde onlarca bisiklet alıp vatandaşların hizmetine ücretsiz sunan, şehirlerde çevre kirliliği yaratmayan ulaşım araçlarının kullanılması mesajı veren Keskin’in, yeni projesi umarım başkalarına da ilham verir.

Haberin Devamı

Belediyelere ve  işadamlarına çağrı

Ödemiş Belediyesi kentteki 19 mandıranın peynir altı sularını arıtacak tesisi kurdu. Peynir üreticilerinin kapatılma kabusu gördüğü ve her bir işletmeye 600-700 bin liraya mal olacak tesis, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin’in kararlı tavrı ve eski Başkan Danışmanı İrfan Akça’nın ikna turuyla mutlu sona ulaştı. Her bir mandıraya ayrı boru hattı döşeyip bunları bir kanalla ön arıtmaya getiren tesiste KOİ değeri 7.000-8.000 mg/lt olan peynir altı suları, bu arıtmada normal evsel atık suların kirlilik oranına düşürülecek. Daha sonra bu sular şehir arıtmasına verilip, temizlenecek ve sulama suyu olabilecek kaliteye getirilecek.
Bu arıtmanın Türkiye’de ilkler arasında bulunduğunu belirten Bekir Keskin, “Tesisin finansmanını mandıracılar sağladı. Biz belediye olarak işleteceğiz ve sanayicileri de çok büyük bir işletme giderinden kurtaracağız. Diğer şehirlerimizdeki arkadaşlar da gelip bu tesiste inceleme yapabilir, şehir arıtmalarının kabusu olan bir sorundan kurtulabilmenin yollarını öğrenebilir” dedi.

Haberin Devamı

Kütüphane açılışına bekliyoruz

29 Mayıs 2012 Salı günü İzmir’in Ödemiş İlçesi’ne bağlı Mescitli köyünde kütüphane açıyoruz. 32 yaşında kaybettiğim oğlumun adını taşıyacak, Atatürk Çocukları Çağlayan Irmak Kütüphanesi’nin açılışına herkesi bekliyoruz. 3500 kitabın 5 yaşından 105 yaşına kadar herkesi aydınlatmasını, daha çevreci gençlerin yetişmesine aracılık etmesini diliyoruz. Kitaplar inşallah herkese ışık olur, memleket için proje yapan, millet için sözü olan gençlerin yetişmesini sağlar.
Kitap bağışı için iletişim:
İbrahim Irmak’a 0533 414 24 57’ den
Mesut Tim’e ise 0533 030 91 00 nolu telefondan ulaşabilirler.

HAFTANIN SÖZÜ

Tomurcuk derdinde olmayan ağaç odundur.
Necip Fazıl

Haberin Devamı

“Sular kirlenmesin”  diye el ele verdiler

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren ve ortak arıtma tesisi kuran mandıracılar:

1. Arapoğlu Süt Ürünleri
2. Gürsüt, Halıcıoğlu
3. Süt Ürünleri
4. Yallıoğlu Süt Ürünleri
5. Özkaynak Süt Ürünleri
6. Helvacıoğlu Süt ürünleri
7. Çınar Süt Ürünleri
8. Alkış Süt Ürünleri
9. Binnur Süt Ürünleri
10. Ayvaz Süt Ürünleri
11. Nilsan Süt Ürünleri
12. Ulus Süt Ürünleri
13. Ulussan Mandıra
14. Zeybek Süt Ürünleri
15. Görgen Süt Ürünleri
16. Görgenler Süt
17. Adakardeşler Süt Ürünleri
18. Halıcı Süt Ürünleri
19. Gölcük Süt Ürünleri

ÇEVRECİLERE ÇAĞRI..
Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve fotoğrafları iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de..
Tel: 0533 414 24 57
cevreciiirmak@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları