Arı ölümlerine karşı eğitim

Güncelleme Tarihi:

Arı ölümlerine karşı eğitim
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2017 16:27

Arı ölümlerine karşı eğitim

Haberin Devamı

MANİSA'da, Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi tarafından tarım ilaçlarından etkilenen ve düzensiz ilaçlama nedeniyle kalite kaybı yaşanan arıcılıkta, bu kaybı önlemek için kurs açıldı. Zirai ilaçlar ve kovan böceğine karşı 20 arıcıya, 80 saatlik eğitim verilecek.
Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi, arıcılıkta bilinçli üretim ve rekolte artışını sağlamak için eğitim düzenledi. Arı yetiştiricileri, geçen yıl yaşanan ölümlerin yüzde 60'ının zehirlenme kaynaklı olduğunu söyleyerek, arıların yok edilmesinden yakındı. Çiftçilerin bilinçsizce ilaç kullanmasından yakınan üreticiler, tarla üstünden geçen bir arının bile bu ilaçlardan etkilendiğini savundu.
Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca, arı yetiştiriciliğinde rekolteyi artırmayı hedeflediklerini söyledi. 80 saatlik kursta 20 kişinin arıcılığı daha iyi öğreneceğini kaydeden Kanca, yeni bilgilerle birlikte daha donanımlı üretim yapılacağını dile getirdi.
Kurs eğitmeni Ziraat Mühendisi Bayram Ali Güneş ise Manisa'da 2014 yılında 900 ton, 2015'te 777 ton, 2016'da ise 650 ton bal üretimi olduğunu söyledi. 1100 arıcılık işletmesinde 75 bin kovan bulunduğunu kaydeden Güneş, kovan başı üretimin 8.5 kilo olduğunu dile getirdi. Türkiye'de de dünya ortalamasının çok altında üretim yapıldığını belirten Güneş, "Birçok ülke kovan başına 50 kilogram üzerinde bal yapmaktadır. Bizde arıcılar daha çok ovalarda arıcılık yapmaktadır. Ovalarda arıcılık yaparken değişik sıkıntı ve sorunlarla karşılaşılıyor. İlaçlamalardan dolayı sıkıntımız var. İlaçlamanın biri bitiyor diğeri başlıyor. Çiftçiler burada bilinçsizce hareket ediyor" dedi.
Kovanlar için önemli tehlikenin kovan böceği olduğunu açıklayan Güneş, küçük kovan böceğinin Avrupa ülkelerinde arıcılığı bitirme noktasına geldiğini, kısa süre içinde Türkiye'de de yüzde 60'ın üzerinde arı kaybı yaşanabileceğini söyledi.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!