Arçelik markasının doğuşu

Türkiye’nin en değerli markalarından biri olan Arçelik, 60 yıl önce nasıl doğmuştu?

Haberin Devamı


“GARP TEKNİĞİ VE GARBIN MODERN İMKANLARI”NI GETİREN MARKA

Arçelik markasının doğuş öyküsü 1950’li yılların başına kadar uzanır. O yıllar, henüz buzdolabı kavramının çok yaygın bilinmediği bir dönemdir. O tarihlerde yiyecek ve içecek evlerin kilerinde veya tel dolaplarda saklanır.

Arçelik markasının doğuşu

Büyük kentlerde tek tük evde bulunan yiyecek saklamaya yarayan soğutucu alete “frigidaire” dendiği günlerdir. Tıraş bıçağına Gillette markasının jilet adını vermesi gibi, Amerikan Frigidaire markası da adını buzdolabına vermiştir.



Arçelik bu yıllarda, Vehbi Koç ve Lütfi Doruk’un madeni eşya üretmek üzere 8 Ekim 1953'te kurduğu ortaklıkla doğar. Markanın doğuşuna tanıklık eden Sütlüce'deki (İstanbul) fabrikanın temeli ise 1 Ekim 1954 günü atılır.

Haberin Devamı

1956 yılının sonuna gelinirken makine ve teçhizat montajı tamamlanır. Ev aletleri üretimine ağırlık verilmesi kararlaştırılır ve soba üretimi ile faaliyete başlanır. Arçelik markalı sobaların ilanları Eli Acıman’ın kurduğu Faal Ajans tarafından hazırlanır.


ARÇELİK SOBA (1958)

Arçelik markasının doğuşu


Türkiye'nin ilk çamaşır makinesi 1959 yılında üretilir. Arçelik tarafından geliştirilen bu ilk yerli çamaşır makinesine Ç-1 adı verilir ve pazarlaması Beko Ticaret'e devredilir.




Ç-1 ÇAMAŞIR MAKİNASI İLANLARI (1959)


Arçelik markasının doğuşuArçelik markasının doğuşu


Ç-2 ÇAMAŞIR MAKİNASI İLANI (1960)


Arçelik markasının doğuşu

Şirket, üç yıl gibi kısa bir sürede fiyatlarını yüzde elli azaltmayı başarır. Ucuzluğun yarattığı talep, Arçelik’in mal yetiştirmekte zorlanmasına neden olur ve fabrika büyüyerek Çayırova’ya taşınır.

Haberin Devamı

Arçelik'te üretilen ilk buzdolabı ise, 26 Temmuz 1960 günü şirket ve holding yöneticilerine gösterilir. Arçelik buzdolaplarının reklamlarını da soba ve çamaşır makinesinde olduğu gibi Faal Ajans yapmaya devam eder.


İlk Arçelik buzdolabı ilanları sanki kullanma kılavuzu gibidir. Ürünün her detayı anlatılmakta, buzdolabının nasıl kullanılması gerektiği izah edilmektedir. Dolabın içinde hangi bölümde neyin tutulması gerektiği bile açıklanmıştır.

Aşağıda Arçelik buzdolabının Türk tüketicisi ile tanışmasını sağlayan, markanın ilk yıllarına ait ilanları görebilirsiniz.



İLK ARÇELİK BUZDOLABI İLANLARI (1961)


Arçelik markasının doğuşu



1962 TARİHLİ İLANLAR

Arçelik markasının doğuşu

Arçelik markasının doğuşu

Arçelik markasının doğuşu

Arçelik markasının doğuşu

Yazarın Tüm Yazıları