Apo'ya tapmayanın kellesi uçurulacak

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Apo'nun siyasi aczi, askeri cehaleti ile yarışıyor.

1997 başında eşkiyaya ‘‘Bu yıl zafer kesin’’ diye liderlik taslayan Apo, PKK'nın askeri gücünün 1980'lerin başındaki düzeye geriletilmesi üzerine yine bildiği tek çareye başvurdu: 1998'de PKK'nın 6'ıncı Kongresi'ni toplayacak.

Bu haber terör örgütünü karıştırdı. Hatta dağ kadroları katılmamak için şimdiden mazeret aramaya başladı. Çünkü herkes biliyor ki, kongre bahanesiyle Apo'nun davetine uyanlardan çok azı geri dönecek. Hatta bazıları Apo'nun öfkesine kurban gidecek, kelleler uçacak.

***

Eğer Apo o kadar yaşar ve PKK'nın 6'ıncı Kongresi denilen panayır oyunu sahneye konulursa rol dağılımı şimdiden belli.

Tıpkı daha önceki beş seferde olduğu gibi üç amaca hizmet edecek:

1) Apo'ya tapınma: Düzde aşiret reisi neyse PKK'da Apo odur. Kongreler Apo'nun tek liderliğinin teyidinin ötesinde tapınma havasında geçer.

Örgütten kaçarak Avrupa'da izini kaybettirmeyi başaran eski PKK'lı Selim Çürükkaya'nın ‘‘Apo'nun Ayetleri’’ isimli kitabından aynen aktarıyoruz:

‘‘Apo herkesten şunu ister: Kitap yazın beni anlatın, makale yazın beni anlatın, konuşun beni anlatın, video kasetleri ile beni anlatın, gazetelerde büyük boy fotoğraflarımı yayınlatın. Bunlar ulu önderimizin biz kullarına verdiği sürekli talimatlardır. Bunları başka bir PKK'lı kendisi için istese sorgusuz kurşuna dizilir.’’

2) Hezimete kılıf: PKK kongreleri genellikle büyük hezimetleri izler. Çünkü bu gibi dönemlerde herkes suçlu arar. Eylem sorumluları itirafa zorlanır, ‘‘Önderin emirlerini yerine getirmediği için başarısız olduğunu’’ kabul etmesi istenir. Bu yöntemle tasfiye edilenlere önce ''emek süreci'' adı verilen tecrit uygulanır. Ardından sağ dönme şansı düşük eylemlere sürülür. Yine de canını kurtarırsa gizlice infaz edilip, ''Önderliğe borcunu ödeyememiş olmanın vicdan azabı yüzünden intihar etti'' bahanesine sığınılır.

3) Yenilere yol açma: Kongre sürecinde toplu infazların başka bir pratik yararı daha vardır. Örgütte kıdemli kadroları ortadan kaldıran ve koltuğuna dönük tehditleri peşinen bertaraf eden Apo bu yöntemle hırslı gençlere yol açar. Sorumlu düzeydekiler öldükçe, örgüte ‘‘Komutanlıklar boşaldı, kendinizi kanıtlayın ve o makamı alın’’ mesajını yollayan Apo savaşçı kadroların yükselme hırsını kullanır. Rekabet ortamı özellikle gençlerin eylem isteğini körükler.

***

Demek ki 1998 yılındaki Güneydoğu falı o kadar karışık değil.

Giderek azalan sayıda PKK'lı Apo'ya tapınmaya devam edecek.

Eylem gücü azalan örgütte tasfiyeler hızlanacak.

Hırslı kadrolar ölüme koşmak için yarışa girecek. PKK adıyla anılan yeni Kürt mafyası yüzünden yine masum kanı dökülecek.

Yazarın Tüm Yazıları