Antik savaş gemisi Kybele Urla'ya döndü

Güncelleme Tarihi:

Antik savaş gemisi Kybele Urlaya döndü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2012 19:34

Antik çağ savaş gemisi Kybele, Foçalı kolonilerin Marsilya'ya yaptıkları deniz yolculuğunun izlerinin peşinde yaptığı yolculuğu tamamlayıp Urla'ya döndü.

2 bin 400 yıl öncesinin savaş gemisi Kybele'nin dönüşü için Urla İskele Limanı'nda hazırlanan karşılama törenine, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, eski Kültür ve Turizm Bakanlarından Suat Çağlayan, Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen, Prof. Dr. Armağan Erkanal, Prof. Dr. Teoman İplikçi, mürettebat yakınları ve Urlalılar katıldı.

ANKÜSAM Başkanı Prof. Dr. Erkanal, törende yaptığı konuşmada, Kybele'nin, Yunanistan, İtalya ve Fransa sahillerini ziyaret ederek 56 günde 1700 deniz mili süren bir yolculukla Marsilya Limanı'na vardığını, Fransa Kültür Bakanlığı'nın davetlisi olarak “Fransa'da Türk Sezonu Temmuz 2009-Mart 2010” etkinliklerine ve 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine katıldığını ifade etti.

Projenin en önemli amacının, Anadolu topraklarının ve onu çevreleyen denizlerin zengin tarihi geçmişini dünyaya anlatmak ve tanıtmak olduğunu belirten Erkanal, “Yunanistan, İtalya ve Fransa ziyaretlerinde Akdeniz insanı çok dostane yaklaştı ve bizi ağırladı. Tüm Akdeniz insanlarının düşünceleri bir. Buradan oralara dostluğumuzu götürdük, buraya da onların dostluklarını getirdik” dedi.

Bir antik çağ savaş gemisinin Akdeniz'e dostluk yaydığını kaydeden Erkanal, bu dostlukların yıkılmasına hiçbir gücün yetemeyeceğini sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, Prof. Dr. Erkanal, 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı ve Kybele Kaptanı Osman Erkurt'a ve Kybele mürettebatına madalya ve plaket takdim etti.

Etkinlikler, İskele Urit Restoran'da Kybele'nin 3 yıllık macerasını anlatan fotoğraf ve video gösterileriyle son buldu.

8 Haziran 2009 tarihinde yola çıkan Kybele, 30 Temmuz 2009'da Marsilya Limanı'na varmıştı. 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği'nin sahibi olduğu ve Arkas Holding ile İstanbul Ticaret Odası'nın ana sponsor olduğu projeye, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Foça Belediyesi, Urla Belediyesi, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi destek vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!