Antalya'da suya tefe-tüfe ayarlaması

Güncelleme Tarihi:

Antalyada suya tefe-tüfe ayarlaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 18:39

Antalya'da suya tefe-tüfe ayarlaması

Haberin Devamı

 

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, suya 2018 yılından itibaren geçerli olmak kaydıyla TEFE-TÜFE oranında fiyat ayarlaması yapılacağını söyledi. 2018 yılından itibaren enflasyon farkının otomatik olarak su fiyatına yansıtılması kararı alındı.

ASAT Genel Kurulu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı. Genel kurulda, 2018 yılı performans ve ücret tarifesi görüşüldü. Ak Parti Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar, Antalya'nın Türkiye'nin en ucuz suyunu tükettiğini söyledi. ASAT'ın performansının çok yüksek olduğunu da belirten Bayraktar, bütçe komisyon kararını grup olarak uygun gördüklerini söyledi.

ABONE SAYISI DÜŞMÜŞ

CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol, ASAT'ın performans değerlendirmesi için düzenlediği raporda, kent yüzölçümünün küçüldüğünü tespit ettikleri söyledi. Yapılan bazı yanlışları da tespit ettiğini belirten Çevikol, “Abone sayımızın düştüğünü fark ettim. Mutlaka bir açıklaması vardır. Nüfus artınca abone sayısının artması gerek. 3 bin 766 abone sayısı azalmış görünüyor" dedi. Suya yüzde 12 zam yapıldığını da aktaran Çevikol indirim yapılmasının gerektiğini söyledi.

ZAM DEĞİL FİYAT AYARLAMASI

Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, zam yapılmadığını fiyat ayarlaması yaptıklarını ifade etti.

MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli, ASAT'ın önemli olduğunu ve siyaset üstü tutulması gerektiğini ifade etti.

Çevikol'un abone sayıları ve kent yüzölçümüne ilişkin tespitiyle ilgili açıklama yapan ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, “Abone sayıları, köyden mahalleye, beldelerden mahalleye dönüşen yerlerin muhtarlarından alınan kayıtlar esas alınarak bu aboneler iptal edilmiştir. Bu aboneler işlemedikleri için iptal edildi" dedi. Ayrıca Kurt, kent yüzölçümüyle ilgili bir yanlış yapılmış olabileceğini, inceleyeceklerini, yanlış varsa düzelteceklerini ifade etti.

"EN UCUZ KULLANAN KENTLER ARASINDAYIZ"

2004 yılında göreve başladığında suya ciddi indirim yaptıklarını ifade eden Başkan Türel, yüzde 68'lik indirim ile Antalya'nın suyu en ucuz kullanan iller arasına geldiğini söyledi. Başkan Türel, 2014 yılında yeniden başkan seçildiğinde su fiyatlarının yine çok pahalı kullandırıldığını anlattı.

SUYA TEFE-TÜFE AYARLAMASI

Başkan Türel, suya bundan sonra TEFE-TÜFE oranında otomatik olarak fiyat ayarlaması yapılacağını söyledi. Suyu en ucuz kullanan şehrin Antalya olduğunun altını çizen Başkan Türel, “Fiyat artışı, zammı, ayarlaması tartışmasına girmeden Türkiye'de en ucuz kullanan şehir Antalya'dır. Bu gerçeği yerine koyalım. Antalya en ucuz suyu kullanıyorsa gündeminde zam konusu olmamalıdır. Bundan sonra rutine bağlanması ile ilgili bir karar alıyoruz. Bundan sonra TEFE- TÜFE artışı neyse Antalya'da o bağlamda suyu kullanacak" dedi.

Aralık ayı itibariyle ASAT'ın 389 milyon yatırım yaptığını söyleyen Türel, 2018 bütçesinin iki kat artarak 700 milyonluk yatırım yapılacağını söyledi.

BAHÇE ABONELİK SİSTEMİ GELİYOR

ASAT olarak yeni bir düzenlemeye gittiklerini de belirten Başkan Türel, “Bu sene ASAT'ta tarifelerimizde çok önemli kolaylıklar sağlıyoruz. Yıllardır kırsal kesimde çok sıkıntı yaşadığımız soruları bazı değişiklerle çözeceğiz. Abone türleri üzerinde değişiklik yapıyoruz. Küçük bahçesi ve içinde küçük bir evi bulunan vatandaşlarımıza bahçe aboneliği vereceğiz. 20 metreküpe kadar bahçe aboneliği kolaylığını çiftçimize sağlıyoruz. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın sıkıntısıyla ilgili suyunu 20 metreküpten 40 metreküpe çıkaran tarife kolaylığı sağlıyoruz. 3 aydan 3 aya sayaç okumayı sayarsak 120 metreküpe ulaşmış oluyor" dedi.

"CHP'Lİ BELEDİYELERİN VATANDAŞA SUYU PAHALI SATMAKTAN BAŞKA İŞİ YOK"

CHP grubunun ısrarla suya zam yapılmaması gerektiği yöndeki açıklamalarına yönelik de konuşan Menderes Türel, "ASAT'ı siyaset üstü tutmaya çalıştıkça siyaset içine çektiniz. Bundan sonra konuşacağım kusura bakmayın" dedi. CHP'li belediyelerin vatandaşa suyu pahalı satmaktan başka bir işinin olmadığını ifade eden Türel, “Suyu 2009 yılında en ucuz seviyede bıraktık ama 2014 yılında neden en pahalı olarak teslim aldık? Dönüp bir aynaya bakın. Şimdi biz geldik yeniden Türkiye'de suyu en ucuz kullanan şehirlerarasına Antalya'yı getirdik. Hala siyasi meselelerle gerçeklerden uzaklaşıyorsunuz. CHP'li belediyelerin vatandaşa pahalı su içirmekten başka bir işi yok" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!