Annesi beni istemedi hazırlıkları durdurduk

Merhaba Güzin Abla, ben 22 yaşında iki üniversite bitirmiş iyi bir işi olan, hayatını aklı ve iradesi ile tek başına devam ettirebilen genç bir kızım. Aile içi hayli sorunlarımız olduğu halde, size beni daha çok ezen bir başka konuyu aktarmak istedim.

Hayatımda uzunca bir süredir devam eden, elle tutulabilir tek güzellik sevgilim ve hayallerimizdi. Dört sene önce arkadaşlığımız başladı ve amacımız hep evlilik oldu. Askerliğini bekledim, bitirdiğinde işimi gücümü oturtmuştum. Evliliğe hazır iki birey olmuştuk artık.

Ailesinin onun için aldığı, ancak oldukça masraf isteyen güzel bir evimiz vardı. Evlilik masraflarını ailesine yük olmadan, kendi kazancı ile yapmak istediği için, iki sene daha bekledik. Büyük bir zevkle, ikimiz de tüm kazancımızı yuvamıza harcadık. O benim aileme, ben onun ailesine saygıda kusur etmeden, bayram ziyaretleri ve bazen de yemeğe gidiyorduk.

Zaman içerisinde önceleri beni iyi karşılamış olsa da, annesinin bana karşı samimiyetsizliğinin farkına vardım. Ama bu denli olabileceğini rüyamda görsem inanmazdım.

Evet, özene bezene yuvamızı hazırlamaya çalıştığımızı gören, tek evlat sahibi bir anne tam da nişan arefesinde ‘Ben o kızı istemiyorum’ diyebildi.

Tüm hazırlıkları durdurduk, sevgilim benden de kötü durumda. Annesinin ilk defa bu yüzüyle karşılaşıyor ‘Depresyonda olduğu için böyle yapıyor’ diyorlar. Yaptığının çok yanlış olduğunu söyleyen yakınlarına ‘Artık çok geç, bir daha sayar sever mi beni, olmaz bu iş’ diyormuş.

Sevgilim ise her şeyin yoluna gireceğini, güzellikle olmazsa zorla olacağını söylüyor. Dört senedir bekledim, daha ne kadar beklerim? Soranlara ne cevap veririm?

RUMUZ: ZOR BİR DÖNEM

Bir kere şu ‘soranları’ bir kenara bırak kızım. Onların sormaları, merakları hiç bitmez. Hayatını onlara göre yönlendirmekten vazgeç. Özellikle erkek anneleri nedense oğullarının evlendiği kızı, bir tür rakip gibi görme eğilimindeler. Dünya durdukça, bu böyle devam edecek.

Sanki oğullarının kendilerinden başka bir kadını sevmesine katlanamıyorlar. Madem o genci seviyorsun, ona bu kadar emek verdin, biraz daha sabredeceksin kızım. Böyle durumlarda erkeklerin çok zor durumda kaldıkları bir gerçek. Eminim o da en az senin kadar üzülüyordur.

Ama madem senin yanında yer alıyor, mesele yok. Anneyi razı edemezlerse, yine de seninle evlenecek demek ki! Ama tatlılıkla olsa daha iyi değil miydi?

Aşkın ömrü üç yılmış gençlere hatırlatırım

Sevgili Güzin abla, gençlerin aşk acıları yüzünden eğitimlerini bıraktıklarını, intihardan söz ettiklerini, hayatlarını kararttıklarını görerek üzülüyorum. Oysa aşk uğruna asla eğitimlerini yarıda kesmemeliler, mezun olup, güçlü bir insan olarak hayata atılmalılar.

Uzmanlara göre insanlar bir kere değil, pek çok kez aşık olma yeteneğine sahiplermiş.

Şimdikiler pek bilmez, benim çocukluğumda dünya, Elizabeth Taylor- Richard Burton’un aşkıyla çalkalanıyordu, öyle reklam aşkı değil, gerçek bir kara sevdaydı, onlarınki.

İkisi de başka insanlarla evliydiler, ikisi de boşanıp, evlendiler. Elizabeth Taylor, Richard için ‘Birbirimize bakarken, sanki gözlerimizin birbirine dokunduğunu hisseder gibiyim’ demişti.

Onların bu büyük aşkı bile 10 sene sürdü.

Boşandılar. Baksanıza, aşkın ömrü zaten üç yılmış. Hiç kimse aşk uğruna acı çekmesin, bir daha aşık olamam diye de düşünmesin.

RUMUZ: MÜJDE

Değerli ve çok yerindeki bu düşüncelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Umarım, okurlarımı da etkileyebilmişsinizdir.

Depresyondaki eşimi nasıl kurtarırım

Merhaba abla. Ben 30 yaşında, bir yıllık evli bir erkeğim. Eşim de 27 yaşında. Aslında çok mutluyuz ama eşimin depresyon dedikleri bir sorunu var.

Tanınmış bir psikolog ile tedavi gördük. Ama eşimin depresyon dedikleri alınganlığı, içinin daralması ve çok basit şeylerden etkilenme durumu hiç değişmedi. Sadece ilaç veriyorlar. Bir yararı olmuyor. Çocuk da istiyoruz ama ilaç alırken olmaz...

İlaç almayınca eşim kendini boşlukta gibi hissediyor. İnanın onun mutluluğu için elimden geleni yapmama rağmen çözüm yaratamadım. Sizden isteğim ilaçtan çok diyalogla veya telkinle eşime yardımcı olabilecek bir uzman. Eşim aslında çok duygusal biridir. Bazen yemeden içmeden kesiliyor, midesi bulanmaya başlıyor. Çevremizde örnek gösterilen bir çiftiz ama yaşadıklarımızı bir de bize sorun.

RUMUZ: ÇARESİZ


Sevgili oğlum, belki de eşinin sorunu şu son zamanlarda pek moda bir terim haline gelen ‘panik atak’ olmalı.

Gittiğiniz uzmanlar ilaç tedavisine gerek duymuşlarsa, öyle gerekiyor demektir. Bana kalırsa şu dönemde bebek yapması pek akıllıca değil. Böyle bir sorumluluğu taşıyabilir mi, dersin?

Ancak eğer diyalogla ve telkinle daha iyi olacağına inanıyorsan, ki olabilir. Sana çok inandığım ve güvendiğim bir uzman psikologun, Ali Rıza Tanaltay’ın telefonunu vereyim. Kendisi Kadıköy yakasında; 0 216 414 25 10. Hipnoz ve telkinle tedavi ediyor.

Birkaç seansta sigarayı da bıraktırıyormuş, haberin olsun.
Yazarın Tüm Yazıları