Annem hiç bir arkadaşımı beğenmiyor

Güzin ABLA
Haberin Devamı

Kadıköy'den Nur

Sevgili ablacığım, ben üniversiteye giden, 19 yaşında bir genç kızım. Bugüne kadar ailemin yüzünü güldüreceğim, benimle iftihar etmelerini sağlayacağım diye didindim durdum. Hiç eğlence, gezme, arkadaş bilmedim. Durmadan çalıştım. Hele arkadaş konusunda benim hiç şansım yok mu desem, yoksa bütün suç annemde mi desem bilemiyorum. Şimdiye kadar anneme hiç bir arkadaşımı beğendiremedim. Daha ilkokuldan itibaren eve kimi getirsem, kimle görüşsem, onun bir kusurunu bulmakta gecikmezdi. Onlarla bir yere gidemedim, evime çağıramadım. Ben de onlara gidemedim. Böylece de arkadaşsız kaldım. Hele erkek arkadaşlar için önyargısı hazır: ‘‘ Erkekle kız arkadaş olmaz!’’ N’apmayım?

***

Kızım aslında anneler zaman zaman kızlarını korumak adına böyle münasebetsizlikler yapabilirler. Tabii ki annenin bu davranışı normal değil. Hiç arkadaşsız insan olur mu? Ama, tabii ki arkadaş seçerken çok da dikkatli olmak şart. Bu bakımdan annene biraz hak veriyorum. Ama, arkadaşlarına engel olacağına, seni uyarıp, hemen herkese kolaylıkla güvenmemen gerektiğini söyleyebilirdi. Küçükken hadi neyse, ama büyümüş üniversite sıralarına kadar gelmiş bir genç kızı hala kısıtlamak tabii ki anlamsız. Sen artık iyiyi ve kötüyü ayırdedecek yaştasın değil mi? Bu nedenle evine çağırmasan da, kız ve erkek arkadaşların olmalı. Onlarla zaman zaman okul dışında da görüşmelisin. Gerçek anlamda anlaştığın bir ya da iki gerçek arkadaş bile insana yeter.

Cinsel konuları açık konuşalım

Yaş ilerledikçe cinsel istek azalır mı?

Bilim adamlarına göre cinsel istek bir ömür boyu sürer. Tabii ki 20 yaşındaki biriyle 60 yaşındaki birinin heyecanları bir olmaz. Ama, cinsel birleşme arzusu tükenmez. Ancak kadınlarda menopozla hormon salgısı zayıflar, erkeklerde de aynı şekilde hormonlardaki zayıflama ve kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı gibi nedenler cinsel ilişki heyecanını giderek azaltır.



Yazarın Tüm Yazıları