Annelerden Sütlü Tarifler

Emzirme döneminde yaşadığınız en komik olay neydi? Emzirmeye başladığınız andan itibaren en sinir olduğunuz soru neydi? İşte karşınızda annelerden sütlü tarifler

Haberin Devamı

Bir kadının anne olmadan da anne olabileceğinin kanıtı olan bir kadın tanıyorum ben. İsmi Zeynep Ersöz. Önce annelerin emzirme dönemlerinden rahat etmesini sağlayan kıyafetler ve hamile kıyafetleri tasarladı, bebekler için yüzde yüz organik koleksiyonlar hazırladı. Bunları www.leileo.com’dan sattı.
Şimdi ‘Annelerden Sütlü Tarifler’ projesiyle karşımızda. Bakın nasıl açıklıyor: “Leileo’yu yarattığımdan beri emziren annelerle iç içeyim. Emziren Anneler posta grubunda paylaşıyor, Emzirme Reformu’nda (www.emzirmereformu.com) çalışıyoruz... Emzirme rehberi eğitimi aldım ve bunu paylaştım. Deneyimlerin en önemli bilgi kaynağı olduğunu gördüm. Acemi annelerin derdinden anlıyor ve derman oluyorlar. Teorik bilgilerin pratikte çoğu zaman yetersiz kaldığını fark etmem bana bu deneyimleri bir çatı altında toplama fikrini verince ‘Annelerden Sütlü Tarifler’ doğdu.” www.leileo.wordpress.com

Haberin Devamı

DENEYİMLİLER ANLATIYOR
 
1- Bebeğinizi emzirirken hissettiklerinizi üç kelimeyle anlatabilir misiniz?
Yeşim: Aşkın mucizesini hissetmek. Yani kendinden bir parçayı çoğaltmak, büyütmek, beslemek.
Elif: Huzur, tatmin, kudret.
Meltem: Dünya durdu, mucizenin devamı, bir olduk.
2- Emzirmeye yeni başlayan annelere ve adaylara altın tavsiyeniz ne olur?
Yeşim: Doğar doğmaz bebeklerini (genel anesteziyle dahi doğum yapmış olsalar) ilk bir saat içinde emzirmeleri. Yapış yapış olsunlar, göğüslerinden indirmesinler mümkünse. Bebeğin kokusu ve muhteşem enerjisi ve sonsuz sevgisiyle hemen geliyor süt. İlk on gün bebeğin uyanmasını beklemeden, iki saatte bir yeniden emzirsinler. İlk 40 gün emme düzenini de unutsunlar. Zaten ilk 40 gün değişik bir zaman. Anne ve bebek balayında. Emzirdikçe rahim toparlıyor, emzirdikçe süt artıyor, emzirdikçe anne kendini iyi hissediyor.
Esra: Meme boşaldıkça vücut daha çok süt üretiyor. Süt azsa emzirdikten hemen sonra sağsınlar. Memelerinin dolmasını beklemesinler. Kısa bir sürede sütleri artar.
Başak: Ne saate bakın, ne kimseyi dinleyin. Günde kaç kere kaç saatte bir diye düşünmeyin. Yalnızca bebeğinizi izleyin.
Peri: Sadece sabırlı olun, bol bol emzirin ve mutsuz olmanıza sebep olacakları mümkünse bu dönemde uzak tutun.
Elif: Hastaneden çıkmadan bir emzirme danışmanından pratik konusunda yardım istemek. Güvenebilecekleri bir doktora sırtlarını yaslamak. Bilgilendikten sonra içgüdülerini dinlemek ve baskılara kulak tıkamak.
Ayça: Doğumdan en az bir ay önce E vitamini kapsülleriyle meme uçlarına masaj yapmak.
3- Emzirme döneminde yaşadığınız en komik olay neydi?
Ayşe: Emzirme atletini emzirdikten sonra kapatmayı unutmak, balkona öyle çıkmak.
Gülderen: İlk aylarda sütüm o kadar güçlü gelirdi ki, kızım yanlışlıkla emmeyi aniden bırakırsa sütüm yüzüne fışkırırdı. Zavallım yalanır dururdu. Çok komik gelirdi bu bana.
Sena: Günde en az 8-10 kere emziren bir anne olarak gitmem gereken düğüne giymeyi planladığım elbisenin , göğüs pedimi tek tarafa koyup öbür taraf için unutmamla rezil olması. Aslında komik değil, trajikomik! Yoldan geri dönmüştük.
4- Emzirmeye başladığınız andan itibaren en sinir olduğunuz soru neydi?
Devletşah: Tam emzirmeyi bitirdikten sonra gaz nedeniyle mızıldanırken ‘bu çocuk aç’ diye çevremde dolananlara kızıyorum. Şimdilerde de diş kaşınması nedeniyle eli sürekli ağzında. Haliyle bizimkisi yine aç.
Latife: İlk günler “sütün yok galiba” denmesi ve sonraki günlerde de yeni emzirdiğim bebeğimin ağlamasını görenlerin “aç bu çocuk” demeleri sinir bozucuydu. Ağladığım oluyordu. Şimdiki aklım olsa, “bebeğim çok güzel kilo alıyor, sütüm ona yetiyor, bu ağlama açlık ağlaması değil” derdim.
Simge Tuğçe: Sütün var mı sorusuna şu cevabı vermek istemiştim; hayır sütüm yok, var numarası yapıyorum! Ama hep şu cevabı verdim. “Evet çok var.” Hala sütün var mı sorusuna “Evet hem de fışkırıyor” diyordum. “Hala emziriyor musun?” En çok buna sinir oluyorum. “Evet askere kadar emzirmeyi düşünüyorum” diyordum.

Yazarın Tüm Yazıları