Anneler koca baskısından nasıl kurtuldu

ÇOCUĞUNU düşünen annenin, kadınlar aleyhine olan yasa maddesini, nasıl iptal ettirdiğini biliyor musunuz?

Bilmiyorsanız okuyun...

GİZLENEN PARA

Öğleye doğru odaya giren sekreterim, biraz da huzursuz bir şekilde;

- Hocam yaklaşık iki saattir kadının biri yanında on yaşlarında bir erkek çocuğu ile bekliyor ve sizinle görüşmek istiyor. Bunun için saatlerce beklemeye hazır olduğunu da söylüyor.

- Peki al odaya da bakalım neymiş sorunu bir dinleyelim.

Ardından yanında çocuğu ile içeri giren kadın daha bir şey sormama fırsat bırakmadan başladı konuşmaya...

- Ağabey bu kanunları sen yazıyormuşsun, senden bir isteğim var, kadınların paralarını kocalarına bildirmesini isteyen bir kanun maddesi varmış, işte onun iptal edilmesini istiyorum.

- Dur bakalım, yanlış biliyorsun. Ben kanunları değil onları açıklayıp yorumlayan kitapları yazıyorum. Kanunlar Meclis'ten çıkıyor. Hele anlat bakalım nedir senin olayın?

- Benim kocam müteahhit, on beş yıllık evliliğim boyunca 42 milyar lira para biriktirdim. Onu da bankaya faize koydum. Şimdi ben bu faiz gelirimi kocama bildirecekmişim, o da kendi kazancı ile birlikte aile reisi olarak bunu vergi dairesine bildirecekmiş.

- Eeee ne var bunda?

- ‘‘Daha ne olsun kocamın bu paradan haberi yok, öğrenirse gizli gizli biriktirdiğim bu parayı elimden alır, bir de beni döver. Ben bu parayı ona söylemeyeceğim. Sen benim kocamı bilmezsin, ben ölsem arkasından hemen evlenir, çocukta sefil olur. Bu parayı hem kendimin hem de çocuğumun istikbali için biriktirdim. Bu kanun maddesini iptal ettirmezsen ben bu adamdan boşanacağım’’ dedi ve gitti.

İLGİNÇ BİR GELİŞME

Bu konuşmadan iki gün sonra, dönemin Maliye Bakanı ile birlikte katılacağımız bir TV programı başlamadan önce çay içerken bir ara kendisine şunu sordum;

- Yeni vergi kanunlarının karı-koca kavgalarını ve boşanmaları arttıracağı söyleniyor, ne diyorsunuz?

- Yahu, bu da nerden çıktı? Her türlü eleştiriyi duydum ama böylesini ilk defa duyuyorum. Biz Medeni Kanunu değil Vergi Kanunlarını değiştiriyoruz...

Bakana konuyu kısaca özetledim ve kocasından gizli birikimi olan kadınların, Gelir Vergisi Yasası'ndaki ‘‘Aile Reisi Beyanı’’ müessesesi nedeniyle evlerde huzursuzluklar yaşanacağını, gizlenen paraların şiddetli tartışmalara hatta boşanmalara bile neden olabileceğini anlattım. Bakanın yanıtı şu oldu;

- Kadınlar bu konuda haklılar. Olayın bu yönünü hiç düşünmemiştik. En iyisi biz bu aile reisi beyanını iptal ettirelim. Böylece evlerdeki kavgaları ve olası boşanmaları önlemiş oluruz.

Nitekim hemen ardından vergi yasaları çıkarken aile reisi beyanı ile ilgili madde de yürürlükten kaldırıldı.

Sonucu sekreterim vasıtası ile kadına bildirdiğimde yanıtı çok ilginç olmuş;

- ‘‘Ben zaten o ağabeyin kanunları yazdığını ve o kanun maddesini iptal edeceğini biliyordum. Sağolsun’’ demiş.

HAYRET


En şanslı anneler hangi ülkede?

YARDIM
kuruluşu Save the Children, 11. Anneler Günü endeksini açıkladı. 117 ülkenin değerlendirildiği araştırmaya göre; anne ve çocuk olmak için en uygun ülkelerin İsveç, Danimarka ve Norveç olduğu ortaya çıktı.

Öte yandan, Nijer, Burkina Faso ve Etiyopya, anne ve çocuklar için en yaşanılmaz ülkeler olarak belirtiliyor.

Bu arada Türkiye'yi merak edenler olabilir, onu da açıklayalım. Kendisine endekste 69. sırada yer bulabilen ve Bulgaristan, Özbekistan, Moğolistan, Ermenistan, Zimbabve gibi ülkelerin çok gerisinde kalan Türkiye'de durum hiç de iç açıcı değil... Türkiye'de her yüz kadından biri doğumda ölüyor, kadınların yüzde 38'i doğum kontrol yöntemi kullanıyor, yüzde 77'si okuma yazma biliyor, Meclisin yüzde 4'ü kadın ve her bin bebekten 36'sı doğum sonrası ölüyor...

TEBESSÜM


Uyanıklığın böylesi

BİR
kadınla bir adam ayrı ayrı arabalarında giderlerken çarpışırlar. İkisinin de arabası mahvolur ama şans eseri ikisi de hiç yara almadan kurtulur. Şık giyimli ve son derece güzel olan kadın arabasından çıkar ve adama bakıp;

- ‘‘Çok ilginç!.. Sen erkeksin, ben de kadın. Arabalarımız mahvoldu ama ikimize de hiçbir şey olmadı. Bu belki de tanışıp, dost olup, hayatımızın sonuna kadar huzur içinde birlikte olmamız için bu güzel bir işarettir’’ der.

Müthiş heyecanlanan adam;

- ‘‘Evet, galiba haklısın’’ diye cevap verir şaşkınlıkla.

- ‘‘Bak, arabam hurdaya döndü ama bagajındaki bir şişe şarap sapasağlam. Bu kesin bir işaret. Bu şarabı içip şansımızı kutlamalıyız’’ diye devam eden kadın, şarap şişesinin adama uzatır.

Adam şişeyi alır, açar ve yarısını içip kadına verir. Kadın hemen şişenin mantarını kapatıp adama geri uzatır. Bunun üstüne adam sorar;

- ‘‘Sen içmeyecek misin?’’

Kadın cevap verir;

- ‘‘Hayır, ben polisi bekleyeceğim!..’’


100 doları kim aldı?


Asansörde üç kişi varmış;

Kusursuz erkek, kusursuz kadın ve Noel Baba...

Birdenbire yere düşmüş bir 100 dolar görmüşler.

Bilin bakalım, parayı kim almış?

Yanıt: Tabii ki kusursuz kadın. Diğer ikisinin gerçekte var olmadığını herkes biliyor...

GÜNÜN SÖZÜ


Bütün seçkin bilimadamları zekalarını annelerinden miras almışlardır.

Karl Ludwing Michelet


Başta kendi annem olmak üzere bütün annelerin anneler gününü içtenlikle kutluyorum, önlerinde saygı ile eğiliyorum...

Şükrü Kızılot
Yazarın Tüm Yazıları