'Anne bebek ölümlerinin önlenmesi işbirliği çalıştayı'

Güncelleme Tarihi:

Anne bebek ölümlerinin önlenmesi işbirliği çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2016 12:40

'Anne bebek ölümlerinin önlenmesi işbirliği çalıştayı'

Haberin Devamı

ZONGULDAK, (DHA)- ZONGULDAK Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 'Anne ve bebek ölümlerinin önlenmesi işbirliği değerlendirme çalıştayı' düzenlendi.
Öğretmenevinde gerçekleştirilen çalıştaya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Emre Karaahmetoğlu, akademisyenler ve branşlarında uzman olarak görev yapan 45 hekim katıldı. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, gebelik süresince, doğum sırasında ve sonrasında sağlık hizmetlerine erişilebilirlik, sağlık hizmetlerinden faydalanma ve bu hizmetlerin kalitesi yanında anne ve baba adaylarının eğitimi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal koşulların anne ölümleri ile ilişkili olduğunu söyledi. Bu özelliği ile anne ölümlerinin seviyesinin çok boyutlu bir kalkınma göstergesi olarak kullanıldığını belirten Kaya, şöyle dedi:
"Anne ölümleri gebelik, doğum, doğum sonrası 42 günlük süreçte meydana gelen kadın ölümlerini kapsamaktadır. 2009 yılında Türkiye anne ölüm hızı yüz binde 18,04 iken 2015 yılında yüz binde 13,7' ye gerilemiştir. İlimizde 2014 ve 2015 yıllarında anne ölümü gerçekleşmemiştir. Ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik bakanlığımız tarafından konu ile ilgili çeşitli programlar yürütülmektedir. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye'de bebek ölüm hızları son 10 yılda hızla düşerek 2007 yılında binde 29 iken, 2015 yılında binde 7,6 ya gerilemiştir. İlimizde ise 2007 yılında binde 15,3 iken 2015 yılında binde 4,5'e gerilemiştir. Bebek ve anne ölümlerine neden olduğu bilinen faktörlere yönelik programların sürdürülmesi, ölüme neden olan durumların tespit edilmesi, çözüme yönelik yeni programların hayata geçirilmesi, bebek ölümlerinin bu seviyelerden daha aşağılara düşürülmesinde önem arz etmektedir. Bu kapsamda yerel düzeyde bebek ölümlerinin nedenleri ile oluş biçimlerinin ayrıntılı olarak değerlendirileceği ve bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik yeni çalışmalar yapılacaktır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!