Anne adaylarına beslenme önerileri

Güncelleme Tarihi:

Anne adaylarına beslenme önerileri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2016 10:19

Anne adaylarına beslenme önerileri

Haberin Devamı

KADIN sağlığı alanında önemli çalışmalara imza atan Özel Gözde İzmir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, hamile kadınlara yaz aylarında beslenirken nelere dikkat etmeleri konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Anne adaylarının çoğunun hazımsızlık ve gaz şikayetinin olduğuna dikkat çeken Özsoy, hamilelik döneminde kilo kontrolünün de önemine vurgu yaptı. Hamilelerin yaz sıcaklarında az yiyerek sıkı beslenmeleri gerektiğini dile getiren Haşmet Mesut Özsoy, dengeli beslemenin büyük önem taşıdığını söyledi. Özellikle yaz aylarında yağlı yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ağırlık hissinin arttığını belirten Prof. Dr. Özsoy, "Günlük beslenmeyi ana ve ara öğüne yaymak, gaz ve hazımsızlık şikayetlerini azaltır, hatta önler. Kilo kontrolünü sağlamak için dengeli beslenmeye dikkat etmek gerek. Metabolizma bu şekilde daha düzenli çalışacağı için yorgunluk hissi ve şikayeti en aza iner. Yağ ve karbonhidrat oranı yüksek, ağır yiyecekler konforlu bir hamilelik süreci geçirmenizi engeller. Hamilelikte, aşırı tuzlu kuruyemişler ve turşu gibi yiyecekler ile sodalı içeceklerden uzak durmak gerekiyor. Protein alımının da ihmal edilmemesi bebeğin sağlıklı gelişimi için de son derece önemli. Anne adayı tarafından alınan protein, bebeğin vücut ve beyin gelişimi için büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Yaz aylarındaki sebze ve meyve çeşitliliğinin hamilelerin beslenme seçeneklerini artırdığını da hatırlatan Özsoy, vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin ve kalorisi düşük olan sebze ve meyvelerin, içerdikleri posa sayesinde kabızlığı engellediğini ve kilo kontrolünü sağladığını ifade etti.

BOL BOL SU TÜKETİN

Bebeğin içinde bulunduğu plasentanın, besleyici özelliğinin devam etmesi için hamilelikte sıvı tüketiminin son derece önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, "Bu durum yaz aylarında yaşanan sıvı kaybı nedeniyle daha da ön plana çıkar. Yeterli sıvı alınmaması rahimde artan kasılmalarla birlikte erken doğuma bile neden olabiliyor. Bu dönemde günlük alınması gereken sıvı miktarını en az 2 litre ve üzeri olarak öneriyoruz. Ancak ödemin artmaması için tuzlu yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekiyor" ifadesini kullandı.

DIŞARIDA YEMEK YERKEN DİKKAT

Yaz mevsiminde sıcaklık nedeniyle zararlı bakterilerin kolayca üreyebileceğinin altını çizen Özsoy, sıcak havalarda az pişmiş ya da uygun koşullarda bekletilmeyen yiyeceklerden uzak durulmasında yarar bulunduğunu belirttti. Özellikle çiğ yiyeceklerin hijyenik şartlarından emin olunmayan dış mekanlarda tüketilmemsi gerektiğini de vurgulayan Haşmet Mesut Özsoy, anne adaylarına ayrıca hafif şekilde düzenli spor yapmalarını önerdi.

DİNLENİN VE MASAJ YAPTIRIN

Anne adaylarının, ayrıca ayaklarını uzatarak rahat bir şekilde dinlenmeleri, masaj yaptırmaları ve günün belli saatlerinde güneşten uzak durmalarının da dikkat edilmesi gereken noktalar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özsoy, "Hamilelerin tatilden önce doktora gitmelerini öneriyoruz. Şayet uçak yolculuğuna çıkılacaksa, mutlaka doktor kontrolünden geçilmesi gerekiyor" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!