Ankara'nın Pompidou'su

Dığan HIZLAN
Haberin Devamı

Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'ni gezdim. Yeni açıldı. Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen'in yaptırdığı bu kültür merkezi, bundan sonra Ankara'nın plastik sanatlar ve kültürel etkinlikleri konusunda adından epey söz ettirecek.

Ben yüzeysel mukayeselerden kaçınırım, genel hükümlerin yüzeyselliğinden korktuğum için.

Balkanların ve Ortadoğu'nun en büyüğü, en görkemlisi diye başlayan benzetmeler, mizah edebiyatımızın klasik deyişleri arasında yer almıştır.

Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'ni gezerken aklıma, Paris'teki Pompidou Sanat Merkezi geldi. Dünya ölçüsündeki standartlarını görünce böyle bir kanıya vardım.

Çok amaçlı kültür merkezlerinin, sanatın yaygınlaşması konusundaki yararını bildiğimden, bu tür merkezleri savunurum, çoğalmasını isterim.

Gerçekten de Başkent'in böyle bir merkeze ihtiyacı vardı, geniş bir mekanda sanatın soluk alabileceği yerin özlemi duyuluyordu.

Merkez'in, merkezi yerde bulunması, ayrıca ilginin ve ziyaretçi sayısının o şehir için maksimuma çıkabileceğini gösteriyor.

Toplam beş sergi salonu bulunan Merkez'in bir de konferans salonu var.

Konferans salonuna Hasan Áli Yücel'in adı verilmiş.

Beş sergi salonuna da plastik sanatlar dünyasının yıldızlarının adı konulmuş: Abidin Dino, Burhan Uygur, Şefik Bursalı, Eşref Üren ve Orhan Peker.

Merkez'in zemin kattaki sergi salonu hariç yüzölçümü 2200 metrekare.

Ayrıca sanat eserlerinin korunması, zedelenmemesi için de, sıcaklık, nem ve toz kontrolü ayarlanıyor.

Sergi mekanlarının ışıklandırılmasından düzenlenmesine kadar taşıdığı esneklik de önemli bir yan.

Konferans salonunda deneysel tiyatro örnekleri sunulacak, oda müziği konserleri verilecek, film gösterilecek, slayt gösterileri düzenlenecek.

Şu anda uluslararası ANY grubunun mimari sergisi var.

Alt katta ayrıca bir kitabevi açılacak, özellikle sergiyle, sergideki sanatçıyla ilgili kitaplar bulundurulacak, sanat kitaplarını ziyaretçiler buradan edinebilecekler.

***

YEREL yönetimlerin sanata katkılarını, onunla ilgilenmelerini beklerim.

İnsanların sanatsal duygularının gelişmesinden de sorumludurlar.

Doğan Taşdelen'in sergi binasını gezdim, merkezi yerdeki bu alana bir iş hanı yapsaydı çok büyük paralar kazanabilirdi.

Ne var ki, o, ressamların, tiyatrocuların, öğrencilerin burada bilgilerini, görgülerini artırmalarını gönülden arzuluyor. Ankara'yı güzelleştirmenin görevleri olduğunu biliyor. Beledî hizmetler içinde sanatın vazgeçilmezliğini kanıtlıyor. Bir kaç kuruş uğruna bir şehri estetikten yoksun bırakmıyor.

***

ANKARA Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin Ankara'nın sanat etkinliklerine canlılık getireceğine inanıyorum.

Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen'i de, yerel yönetimlerin kültür kavramına yaklaşımları konusunda örnek bir davranışta bulunduğu için kutluyorum.













Yazarın Tüm Yazıları