Ankaralı kendini şehir dışına atıyor

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı kendini şehir dışına atıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2010 00:00

Ankara’ya 80 kilometre uzaklıktaki Kızılcahamam’ın “oksijen deposu” olarak bilinen Soğuksu Milli Parkı, piknikçilerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Kızılcahamam’a Ankara’dan her 20 dakikada bir otobüs seferleri bulunurken, özel otomobilleriyle gelmek isteyenler ortalama 1 saatlik yolculuk sonrası ilçeye ulaşıyor. Yaklaşık 8 bin kişinin aynı anda piknik yapabileceği Soğuksu Milli Parkı’nda bulunan keklik ve sülün üretme istasyonu, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bölgede bulunan kara akbabalar ise doğa tutkunlarının gözdesi.

Milli Park içinde 16 kilometrelik stabilize bir çevre yolu, dağ turizmi meraklıları için de kamp, tırmanma ve yürüyüş alanlarının yanı sıra otokros parkuru olarak kullanılabilecek yerler de bulunuyor.

Bu arada “Kaplıca cenneti” olarak bilinen Kızılcahamam’daki termal tesislerde şifa arayanların uğrak yeri. Bu arada geceyi otel ve devre mülklerde geçirmek isteyenler için de ikisi 5 yıldızlı otel olmak üzere 13 ayrı konaklama tesisi mevcut.

Eğriova Yaylası

Ankara’ya 150, Beypazarı’na 50 kilometre uzaklıktaki Eğriova Yaylası’na ise Karaşar beldesi üzerinden gidiliyor. 25 kilometrelik kısmı stabilize yol olan yayladaki mesire alanında ayrıca bir kır gazinosu bulunuyor. Sahip olduğu göl ve orman manzarasıyla ziyaretçilerin temiz hava alma imkanı bulabildiği mesire alanı, doğal yapısıyla izcilik faaliyetleri, doğa sporları ve fotoğrafçılık çalışmalarına imkan sağlıyor.

Sivil toplum kuruluşlarının turizme kazandırılması için yoğun çalışmalar yürüttükleri Eğriova Yaylası, ahşap evleri, göleti ve olta balıkçılığıyla da vatandaşların ilgisini çekiyor. Yaylada bulunan ve çevresinde yeşilin çeşitli tonlarının barındığı göl, ziyaretçilerini büyülerken gölden alabalık, çay balığı ve kadife balığı tutulabiliyor. Yaylanın ziyaretçileri gölde ayrıca kano ile de gezinti yapabilir.

İnözü Vadisi

İlçenin kuzey bölgesinde bulunan ve binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapmış İnözü Vadisi de ilgi gören yerlerden biri. Vadi, kaya mağaralarıyla da göz dolduruyor.

Bu arada Tarihi İpek Yolu üzerindeki Beypazarı’na gelenler, ilçe merkezinde bulunan görkemli konakları ile yöresel ürünlerin satıldığı çarşıyı gezmeyi ihmal etmemeli. İlçedeki 3 bin 500 konaktan 530’u restore edilmiş durumda. Diğerleri için de çalışmalar sürdürülüyor.

İlçede alışveriş yapmak isteyenler, yöresel el dokumalarından tarhanaya, Beypazarı kurusundan ev yemeklerine kadar çeşitli alternatifler bulabiliyorlar. Beypazarı’nda üretilen havuçlardan yapılan reçel ve lokum ise farklı lezzetleri tatmak isteyenlerin ilgisini çekiyor.

Öte yandan, Gümüşçüler Çarşısı da ziyaretçilerin mutlaka uğradığı yerlerden. Telkari ustalarını çalışırken bizzat seyretme şansına sahip olanlar, buradan takı da satın alabiliyorlar.

Tarihi konaklar

Ankara’ya yaklaşık 100 kilometrelik uzaklıktaki tarihi konaklarıyla ünlü Beypazarı’da Başkentlilerin hafta sonunda tercih ettiği ettiği ilçelerin başında geliyor.
İlçedeki etrafı yüksek dağlarla çevrili Kirmir Çayı Deltası, ılıman iklimi, gölü ve doğasıyla özellikle yaz aylarında piknikçilere keyifli saatler vaat ediyor. Güdül, Beypazarı ve Çayırhan hattında akan çayın oluşturduğu deltanın mikroklima özelliği nedeniyle burada, Akdeniz iklimine özgü incir ve zeytin ağaçları yetişebiliyor. Delta, bu özellikleriyle göçmen kuşların da gözde konaklama alanları arasında bulunuyor. Kirmir Çayı kenarında piknik yapma şansı bulanlar, eğer mevsimiyse angut, sakarca kazı, küçük kuğu, sessiz kuğu, elmabaş, patka, tepeli, dikkuyruk, ak balıkçıl, gri balıkçıl ve gece balıkçıl kuşlarını da gözlemleyebilir.

Gölbaşı’nda ilk durak

ANKARA’ya 15 kilometre uzaklıktaki Gölbaşı’nı tercih edenlerin mekanı ise Mogan ve Eymir gölleri. Konya yolu üzerindeki ilçeye otomobilleriyle gelenler ilk olarak Mogan Gölü kıyısındaki rekreasyon alanlarıyla karşılaşıyor. Haymana yolu üzerinden girişi bulunan park, toplam 644 bin 979 metre karelik bir alandan oluşuyor. Bu alanın 250 bin 100 metre karesini ise bitkisel peyzaj çalışmaları süslüyor. Parkta günübirlik kullanıma dönük lokanta, çay bahçesi, kır kahvesi, kamping tesisleri ile sportif faaliyetlere yönelik sahalar bulunuyor. 3 bin 500 kişilik bank ve piknik sahası bulunan parkta, 1500 çocuğun aynı anda oyun oynayabileceği alanlar mevcut.

Görkemli piknik alanları

ANKARA’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Çubuk 2 Barajı, hafta sonları en çok ilgi gören piknik alanlarından biri. Ankara’ya 28 kilometre mesafedeki ilçenin yaklaşık 6 kilometre kuzeyinde yer alan baraj, manzarasıyla da etkileyici bir özelliğe sahip.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen ay çevre düzenlemesine başlanılan mesire alanı, yeni tuvaletler, spor ve oyun alanlarıyla farklı bir görünüme kavuştu. Baraj, sık sık zararlı haşerelere karşı da ilaçlanıyor. İlçenin kuzey batısında bulunan küçük ve derin bir krater gölü olan Karagöl de temiz havası ve eşsiz güzelliğiyle piknik yapmaya gelenleri ağırlıyor. Gölün çevresindeki arazinin sarp ve yüksek olması, özellikle trekking yapanların bu bölgeye gelmesinde etkili oluyor.

Bala’nın oksijen deposu

ANKARA’ya 67 kilometre uzaklıkta olan ve 150 yıllık tarihi barındıran Bala, mesire yerleriyle de göz dolduruyor. İlçenin sahip olduğu en önemli yeşil alanı olan Beynam Ormanları, bünyesinde 419 çeşit bitki türünü barındırıyor. Ormanda yaşayan hayvanlardan Şah Kartalı, korumaya alınmış ve Dünya Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listede “hassa tür” olarak sınıflandırılmıştır.
Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından 1978 yılında alınan kararla İç Anadolu Bölgesinin gerçek step iklim koşullarına sahip yöreleri arasında özellikle doğal bitki örtüsü ayakta kalabilmiş ve bir dereceye kadar korunabilmiş olması nedeniyle “Doğal Sit Alanı” olarak ilan edilen Beynam Ormanlarına aylık ortalama 50 bin ziyaretçi geliyor.

Oltacıların mekanı

Bir tarafında Beynam Ormanları, diğer yandan ise Kızılırmak’ın doğal güzelliğine sahip olan Bala’da bulunan Kesikköprü Baraj Göleti mesire alanı ise Ankara ya 110 kilometre uzaklıkta olup, hafta sonları amatör balıkçıların uğrak yerlerinden. Ankara’da yaşayanların deniz özlemini giderebildikleri nadir yerlerden olan Kesikköprü, her yıl amatör oltacılar tarafından geleneksel olarak düzenlenen turna balığı tutma yarışmalarına da ev sahipliği yapıyor.

Yamaç paraşütü keyfi

TARİHİ boyunca birçok medeniyeti barındıran Ayaş, Tarihi İpek yolu üzerinde şifalı sıcak suları, geleneksel Türk mutfağı lezzetleri, cumbalı evlerle bezenmiş sokakları, camileri, çeşmeleri, yeşili, tiftik keçisi, dutu, domatesi ev ve el sanatları ile birlikte anılan şirin bir ilçe görünümünde. Ankara’ya 58 kilometre uzaklıkta olan Ayaş’ın merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan Kiraz Dibi Mevkisi, yeşillikler içerisindeki göleti, çocuk parkı ve yürüyüş parkuruyla dikkati çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!