Ankarakart paslaşmasında ÖTA araya girdi

Güncelleme Tarihi:

Ankarakart paslaşmasında ÖTA araya girdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2017 09:07

Minibüsçüler Odası Başkanı Hacıbekir Gani, ÖHO Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş’ın “Ankarakart’a dolmuşlarla birlikte geçelim” önerisini reddetti. İki ay önce Ankarakart’a geçen ÖTA’nın Başkanı Kurtuluş Kara ise iki başkana da yüklendi: “Buna geçmek istemeyen arkadaşlar devletten vergi kaçırıyor. Ankarakart’a geçmek istememelerinin tek sebebi, KDV kaçırmaları.”

Haberin Devamı

Başkent’te, nakit parayla yolcu taşımacılığı yapmaya devam eden özel halk otobüslerinin, Ankarakart sistemine ne zaman geçeceği konusunun gündeme gelmesinin ardından Ankara Şehiriçi Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş, “Ankarakart’a minibüslerle geçelim” açıklamasında bulundu. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacıbekir Gani ise Soydaş’ın önerisini, “Kartlı sisteme geçmeyi kesinlikle kabul etmiyoruz” diyerek reddetti. İki oda arasındaki Ankarakart trafiğine, üyeleriyle birlikte 15 Mayıs’ta kartlı sisteme geçen Ankara Midibüs ve Halk Otobüsleri Esnaf Derneği de dahil oldu. Dernek Başkanı Kurtuluş Kara, Soydaş ve Gani’nin açıklamalarını sert bir dille eleştirerek şunları söyledi:

ŞİKÂYETLER YÜZDE 90 AZALDI

“Ankarakartla birlikte havuz sistemine geçtik; yolcu kapma yarışı, yolcularla tartışma ve kaza derdi bitti. Şikayetler yüzde 90 azaldı. Devam eden şikâyetlerin ise birçoğu art niyetli. Ankarakart sistemi EGO Genel Müdürlüğü tarafından çok güzel denetleniyor. Taşıdığımız her yolcuyu ekranda görebiliyoruz. Paramızı taşıdığımız yolcuya göre alabiliyoruz. Katma Değer Vergimizi (KDV), diğer vergilerimizi devletimize tam olarak ödüyoruz şu anda. Eskiden biletçi para çalıyor, şoför de masraflarını düşebiliyordu. Şimdi her şey kayıt altında. Bu sayede yolculara daha iyi hizmet verebiliyoruz.

Haberin Devamı

ÖTA, ÖHO, DOLMUŞ AYNI

Buna (Ankarakart) geçmek istemeyen arkadaşlar devletten vergi kaçırıyor. Özel halk otobüsleri ve dolmuşların Ankarakart’a geçmek istememelerinin tek sebebi, devletten KDV kaçırmaları. Başka bir şey yok. Dolmuş, halk otobüsü, taksi; araç sahipleri şoförlük yaparak ekmeklerini kazansın diye verilmiştir. Bugün bir dolmuş ayda 60 bin lira ciro yapıyor ama devlete ödediği KDV sıfır. Biz 25 bin lira ciro yapıyorsak, yüzde 18 KDV ödüyoruz. Ankara’da toplu taşımada ÖTA, ÖHO, dolmuş birdir; hepsi Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı. ÖTA geçip de ÖHO ve dolmuşun geçmemesi olur mu? En kısa zamanda dolmuş ve özel halk otobüslerine, peşinden de ticari taksilere Ankarakart konulmasını istiyoruz.

Haberin Devamı

BİLETÇİLER VARDİYALI ŞOFÖR OLDU

Kartlı sisteme geçeli iki ay oldu ve Sincan, Etimesgut, Eryaman gibi bölgelerde bizim büyük kaybımız var. Kartı olan ÖTA’ya, olmayan dolmuşa biniyor. Dolmuş ayakta alıyor, ceza yok. Bizim araçlarımız ayakta yolcudan ceza yiyor. Ayrıca biz SSK ödüyoruz ama hiçbir dolmuş şoförünün SSK’sı yok. Ankarakart’a geçip, zarar eden ÖTA’dır ama en memnun olan da ÖTA’dır. Yok biletçi işsiz kalacakmış. Bizim de biletçi arkadaşlarımız vardı ama kimse işsiz kalmadı. Birçoğunu vardiyalı şoför yaptık. Başka işleri olanlar da ayrıldı. Bugün şoför açığımız var hatta. Toplu taşımada hizmet veren tüm araçlar aynıdır.

1 ŞİKÂYETTE OTOPARKA 10 ŞİKÂYETTE HAT İPTALİ

Haberin Devamı

ÖTE yandan Kara, Ankarakart sistemine geçtikten sonra ÖTA araçlarında yapılan denetimlerden de bahsetti. Kara, “Sözleşmeye göre ÖTA’larda para toplamıyoruz. Para toplayan şoför tespit edilirse aracını, bir günlüğüne EGO Genel Müdürlüğü’ne çekiyoruz. Şikâyet sayısı bir yıl içinde 10’a ulaşırsa hat iptal ediliyor” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!