Ankara’yı İstanbul’a mı bağlasak

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi ulusal gazetelere konu oldu. İstanbul 18 milyar lirayı geçen bütçesi, aralarında Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı da olan 12 bakanlığın bütçesini geride bıraktı.

Bütçenin yanında hemen hemen tüm gazetelerde, “Topbaş oybirliğiyle dünya şehirlerinin başkanı seçildi” başlığıyla “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM üyesi 192 ülkenin 136’sından binlerce yerel yönetimin üyesi olduğu Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın (UCLG) yeni başkanı oldu” haberleri yer aldı.
Geçen hafta da İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti seçildi. Hali hazırda 2010 Kültür Başkentimiz de İstanbul.
Bu arada 18 milyar lirayı aşan bütçesinin yanı sıra Marmaray ve tüp geçit projesi için 10 milyar, Melen Çayı için 1.1 miyar ve Haliç Koruma Projesi için yaklaşık 650 milyon lira kaynak ayrıldı.
Gelelim Ankara’ya...
Önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi kabul edilecek. Tahmini bütçesi 5 milyar TL civarında. Hani ilk bakışta bizim bütçe de dokuz bakanlıktan fazla, hatta altı bakanlığın bütçesinin toplamından da fazla.
Ama belediyenin borçları, kesintiler derken kuşa dönüyor, kültür ya da spor değil belki ama Türkiye’nin Başkentinin bütçesi. Hangi belediye bürokratıyla konuşsam, belediyenin dar boğazda olduğunu söylüyor.
Gökçek bile, “Ayın sonu zor geliyor” diyor.
Yıllardır bekleyen metro inşaatı ortada. Ulaştırma Bakanlığı’ndan “Bir buçuk ay sonra çalışmalara başlarız” açıklaması gelmişti, bir ayı geçti, bakalım ne olacak?
Ankara’daki dev bankaların merkezleri de İstanbul’a gidiyor.
Başkent Fısıltıları’nda iki kez “Üveykent” başlıklı yazı yazmıştım, artık bir adım daha atma vakti geldi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in zaman zaman gündeme getirdiği, “İlçe belediyeleri kapatılsın, Büyükşehir belediyelerine bağlansın” önerisine bir ek de benden.
Madem yedi tepeli şehrin bu kadar önceliği var. Ankara’yı İstanbul’a mı bağlasak?

Karış Karış Ankara’da konuk Mustafa Ak

TRT Ankara Kent Radyosu’nda (105.6) her perşembe 11.00-12.00 saatleri arasında yaptığım “Karış Karış Ankara” programında bu haftaki konuğum Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak olacak.
Türkiye’nin nüfus olarak en büyük ilçesi olan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da ev sahipliği yapan Keçiören’de olanı biteni Mustafa Ak ile konuşacağız.
Ak’a sorularınızı “kentimizankara@gmail.com” adresine e-posta göndererek sorabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları