Ankara’ya en büyük outlet’i açtı 2 yıl para kazanmamayı göze aldı

Güncelleme Tarihi:

Ankara’ya en büyük outlet’i açtı 2 yıl para kazanmamayı göze aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2009 00:00

Türkiye’nin en büyük outlet alışveriş merkezi olan Forum Ankara’yı başkentlilerle buluşturan Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu Ankara Hürriyet’e konuk oldu.

KEÇİÖREN’in Ovacık bölgesinde 170 bin metrekare alan üzerine kurulan Forum Ankara Alışveriş Merkezi’ni başkentlilerle buluşturan Multi Türkmall CEO’su Levent Eyüboğlu yaşanan küresel ekonomik krizden, Ankara’nın ekonomik altyapısına, Forum Ankara’nın başkente getirdiği yeniliklerden, gelecekteki projelerine kadar birçok konuyu Ankara Hürriyet’e değerlendirdi.

Önceki yıllarda Ankara’daki AVM sayısının oldukça az olduğuna dikkat çeken Eyüboğlu, bunu gören birçok firmanın bu boşluğun altını doldurmak için bir anda yatırım yaptığını belirterek iki yıl içinde yaşanan bu arzın sorunları da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Ciroların iki yıl içinde bu kadar mağazayı kaldırabilecek kadar artmadığını söyleyen Eyüboğlu, "Metrekare başına satış artsa bile aynı metrekaredeki verimlilik azaldı. İnsanlar 3 mağazayla 100 birim ürün satarken 6 mağazayla 130 birim ürün satmaya başladı. Bununla birlikte AVMlerde çalışacak eleman yetiştiremediler. Her ne olursa olsun bir perakendecinini en büyük gücü satış elemanlarıdır. Onlar işlerini iyi yapmazsa, gelen müşteriyi satışa çevirme şansları çok az. Tedarik zinciri bu kadar büyük bir hıza alışmadığı için perakendeciler mağazalarına yetiştirecek mallarda sorun yaşadılar ki bu da lojistik maliyetlerini arttırdı. " diye konuştu.

Özel durum

AVMlerin açar açmaz para kazanmadığını ifade eden Eyüboğlu, yeni açılan bir AVM’nin 2 yıldan önce ciddi anlamda para kazanamadığını belirtti. Ankara’da öngörülen beklentilerin de 2 yıl sonra karşılanabileceğini kaydetti.

Ankara’nın iyi bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Eyüboğlu, Başkentin bütün olumsuzluklara rağmen yine de belli bir trendi yakaladığını ve Ankara’da özel bir durum olduğunu ifade etti. Eyüboğlu şunları söyledi:

Tam ’outlet’iz

"Türkiye’nin her yerinde, bulunduğu yerin yapısına uymaya çalışan mimarilerde forumlar yaptık. İzmir’de iklim müsait olduğu için açık tarzda bir mimariyle, Trabzon’da sürekli yağmur yağdığı için kapalı bir mimari anlayışla inşaatlar yaptık. Ankara’daki konsept de başkentin yapısına uygun bir yapı haline geldi.

Yurtdışında yapılan bütün outletleri araştırıyoruz ve tam anlamıyla nasıl olması gerekir gibi konularda çalışıyoruz. Outlet kavramının anlam ve uygulamasını Türkiye’ye yansıtacaz. Çünkü şu ana kadar Türkiye’de gerçek anlamda bir outlet tarzı bir AVM yapılamamış. Outletler genelde otoban kenarlarında, şehir merkezlerinden rahatlıkla gidilebilen ama şehir merkezilerini de rahatsız etmeyen konumlarda bulunan yapılardır. Bu şu demektir, bir outlet şehir merkezinde olmaz, çünkü markaların değerleri ve sezon içinde sattıkları ürünleri vardır ve outlet şehir merkezine çok yakın olursa sezon alışverişlerine ve markalara zarar verir. Forum Ankara projesinde de, gerçek anlamda outlet yapmak üzere yola çıktık bu kapsamda da Keçiören Ovacık bölgesindeki konumumuz gerçek anlamda outlet tarzına uyuyor.

Rakamlarla Forum Ankara

Tesco Kipa, Bauhaus, Mesia Markt ve Cinebonus gibi önde gelen yapı market, mağaza ve sinema zincirlerine de ev sahipliği yapan Forum Ankara 170 bin metrekarelik arsa alanına ve 80 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip.

Ana kiracılar: 25 bin 600 metrekare

Mağazalar: 21 bin 200 metrekare

Hipermarket: 11 bin 600 metrekare

Yapı market: 16 bin metrekare

Restoranlar: 3 bin 100 metrekare

Eğlence alanları: 3 bin 300 metrekare

AVM’lerimizin de başkenti Ankara

Forum Ankara’da eksiklikleri tamamlıyoruz. Nisan ayından itibaren yaşam alanı konseptiyle projeyi tam anlamıyla hayata geçireceğiz. Sinemalarımız, bowling salonumuz, çocuklar için kapalı eğlence alanımız, tırmanma duvarımız nisanda tam anlamıyla faaliyete geçecek. Ankara’yı, Anadolu’nun merkezi olarak değerlendirdik. Başkent Ankara’nın bizim AVMlerimizin de başkenti olması gerektiği anlayışıyla yola çıktık.

Ankara ticaret merkezi olacak

Forum Ankara, bizim en başarılı projelerimizden biri olacak çünkü geleceği çok parlak. Kiralama bazında eksiklerimiz var. Onları da nisan ayında tamamlamayı öngörüyoruz. Başkentin, Forum Ankara sayesinde sıkıcı şehir havasınından da kurtulacağı düşüncesindeyiz. Çünkü AVM’nin sosyal yönü de çok fazla. Organize ettiğimiz konserler, festivaller devam edecek. Ankara, bölgenin ticaret merkezi olma yolunda gidiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!