Ankara Üniversitesi sandığa gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara Üniversitesi sandığa gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2012 10:00

Cumhuriyet’in Anadolu’da kurulan ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi, rektörünü seçmek için bugün sandık başına gidecek. Yedi rektör adayı, bin 843 öğretim üyesinin oyu için yarışacak.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük devlet üniversitelerinden birisi olan Ankara Üniversitesi, rektör seçimleri için bugün sandık başına gidecek. Üniversitenin Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda yapılacak olan seçimlerde, aylardır projeleri ile fark yaratmak isteyen yedi aday, akademisyenler tarafından oylanacak. Oy kullanma işlemi, mevcut rektör tarafından hazırlanan üniversite öğretim üyeleri listesinde ismi bulunan her öğretim üyesinden imza karşılığında alınacak oy pusulası ile yapılacak. Oy kullanma işlemi 10.00 ile 16.00 saatleri arasında yapılacak. Bin 843 akademisyenin oy kullanacağı seçimlerde, mevcut rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ da adaylar arasında yer alıyor.

Prof. Dr. CEMAL TALUĞ

Huzurlu ve adil çalışma ortamı

ÜNİVERSİTENİN mevcut rektörü ve yeni dönemin de rektör adayı olan Prof. Dr. Cemal Taluğ, rektörlük görevi sırasında yaptıklarını ve yeni dönemde hayata geçirmeyi planladığı projelerini şöyle anlattı:
“Geride bıraktığımız dört yılda, dört önemli önceliğim oldu. Birincisi öğretim üyeleriyle, öğrencileriyle ve tüm personeliyle huzurlu, adil ve sevgi dolu bir çalışma ortamı yaratmak, özlük haklarıyla ilgili sorun yaşanmasını önlemek. İkincisi, öğrenci odaklı, öğrenciye değer, güven ve sorumluluk veren bir eğitim anlayışını hayata geçirmek oldu. Diğer bir önceliğim Ankara Üniversitesi’nin toplumla buluşan, toplumsal sorumluluk bilinciyle yerel kalkınmaya katkıda bulunan bir üniversite olmasına katkı sağlamak oldu. Dördüncüsü amacım ise, üniversitemizin uluslararası tanınırlığını ve saygınlığını yükseltmek.”

Haberin Devamı


Prof. Dr. NECATİ ÖRMECİ

Akademisyen özgürlüğü

MESLEK hayatı boyunca yeni bilgi ve yöntemler üretmeyi amaçladığını belirten rektör adayı Prof. Dr. Necati Örmeci, “Üniversitelerin ulusal ve uluslararası gelişmeler karşısında, akademisyen özgürlüğü ve sorumluluğu çerçevesinde tavrını ortaya koymaktan çekinmeyen iradeye sahip kurumlar olması gerekiyor” dedi.
“Kalitenin özünde değişim, değişimin merkezinde insan, kurumsallaşmasının temelinde ise eğitim vardır” diyen Örmeci, şunları söyledi:
“Yönetim, insanlara ilişkin bir şeydir. Görevi, insanları ortak performansı başarabilir duruma getirmek, onların güçlü yanlarını etkili kılmak, zayıflıklarını da önemli olmaktan çıkarmaktır. Yönetim gelecekle ilgilenmek demektir. İşte bu noktada vizyon sahibi olmak ve geleceği düşünmek son derece önemli.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. TANER DEMİRER

Öğrenci odaklı yönetim anlayışı

KATILIMCI yönetimin temeli olarak ulaşılabilir bir rektör olmak amacıyla yola çıktıklarını belirten rektör adayı Prof. Dr. Taner Demirer, “Yüzü öğrenciye dönük bir yönetim anlayışını yerleştirmek istiyoruz. Öğretim üye ve elemanlarımızla, onların birinci derecede yakınlarına, çağdaş ve modern sağlık hizmetlerini verebilecek özel bir bölümü İbn-i Sina Hastanesi bünyesinde hizmete açacağız” dedi.
Mesai saati bitiminden sonra özel çalışan öğretim üyelerinin haklarının geri alınması için hukuki mücadeleyi başlayacaklarının altını çizen Demirer, şöyle devam etti: “Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi ile Mühendislik Fakültesine ihtiyaç duydukları ek bina ve derslikleri yapacağız. Veteriner Fakültesinde ise, çağdaş bir hayvan hastanesini hizmete sokacağız. Üniversitemizin dış dünyaya açılımının sağlanması ve uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi için yurt dışına çıkmamış öğretim üyelerimizin proje bağlantısı olsun ya da olmasın kendi alanları ile ilgili en az 3 ay yurt dışına çıkışlarını sağlayacağız.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. HİKMET AKGÜL

24 saat açık üniversite

ANKARA Üniversitesi’ni 24 saat açık bir kurum haline getireceklerini ifade eden rektör adayı Prof. Dr. Hikmet Akgül, “1973 yılından bu yana hizmet verdiğim Ankara Üniversitesi’nde, yeni keşifler, yeni buluşlar ve bütün bilim dallarıyla üreten bir kurum anlayışıyla, rektörlüğe aday oldum” dedi.
Kişi değil, en iyi projeleri üreten ve vaat ettiği projeleri hayata geçirebilecek potansiyele sahip olan adayın rektörlük görevine seçilmesi gerektiğini belirten Akgül, şunları söyledi:
“Üniversitede, mevcut içe kapanık ve durağan anlayışın yerine, dinamik kurumsal iletişim sistemini hayata geçireceğiz. Tıp Fakültesi’nin, Cebeci ve İbn-i Sina kampüslerini, iki ayrı fakülte haline dönüştürerek, kontenjan sayısını artırıp, daha fazla doktor mezun edeceğiz. Türkiye’de üniversitelerde ilk kez uygulanacak olan öğretim üyelerine yönelik, Toplu Konut Projesi’nin temeli, görev yılımızın ilk yarısında atılacak.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. İLKER ÖKTEN

Modern liderlik modeli

ULUSAL ve uluslararası alanda öncülük iddiası bulunan yükseköğretim kurumlarının yönetim modellerinin, geleneksel yönetim modelinden modern liderlik modeline dönüşümünün şart olduğunu belirten rektör adayı Prof. Dr. İlker Ökten, “Öğretim üyelerinin, üniversite çalışanlarının ve öğrencilerin memnuniyetini arttırmaksızın üniversitelerde değişimin yapılamaycağı birçok örnekle ortadayken, biz aynı stratejilerle yola çıkmayacağız” dedi.
Cumhuriyet’in ilk üniversitesini, Cumhuriyet’in en iyi üniversitesine dönüştürmek istediğinin altını çizen Ökten, şöyle devem etti:
“Hesap veren bir yönetim anlayışı, ses getiren üniversite projeleri, kuramla uygulamanın bir araya getirildiği Teknoloji Transfer Merkezi, açık ve çağdaş bir eğitim ile kurumumuzu en iyi üniversite yapacağız. Hedefe ulaşma yöntemimiz ise, tüm üniversite paydaşlarımızı kucaklayan bir liderlik modelidir. Bu liderlik modeli ise, stratejik öncelikleri önemseme, sorunları çözmek için etkin takımlar oluşturma, iş başarma etik ve yetkinliği, sonuç odaklılık, yenilik yaratma yöntemi ve vizyonu yönetebilme gibi unsurlardan oluşuyor. Tüm bunların başarılması ile öğretim üyeleri, çalışanları ve öğrencileri arasında Ankara Üniversitelilik ruhu en üst düzeye ulaşacak.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. DOĞAN AYDAL

Personel hastanesine gitmek istemiyor

ÜNİVERSİTENİN, kongre merkezlerinin ve sempozyumlara gelen misafirleri gün içinde ağırlayacak sosyal tesislerinin bile olmadığını belirten rektör adayı Prof. Dr. Doğan Aydal, şunları söyledi:
“Öğretim üyelerimizin ve personelimizin çoğunluğu üniversitemizin hastanesine gitmek istemediklerini ifade ediyor. Öğretim üyelerimiz, araştırma görevlilerimiz ve idari personelimiz üniversitemizdeki her kampüste çocuklarını gönderecek kreş veya etüd alanları bulamıyor.Öğretim üyeleri odaları iki veya üç öğretim üyesi tarafında paylaşılmak mecburiyetinde kalıyor ve merdiven altlarındaki penceresiz alanlar ve spor salonlarındaki odaları öğretim üyelerine oda diye veriliyorsa bu işte birçok yanlışlık var demektir. Para kazandıracak projelerimden ilki güneş enerjisinden elektrik elde ederek hem üniversitemde büyük bir elektrik tasarrufu sağlamak, hem de Yenilenebilir Enerji Kanunu çerçevesinde üretilen elektriğin fazlasını interkonnekte sisteme aktararak önemli bir gelir elde etmek.”

Prof. Dr. ERKAN İBİŞ 

Topluma karşı duyarlılık

TOPLUMUN sorunlarına duyarlı ve güncel gereksinimleri karşılamaya özen göstereceklarını belirten rektör adayı Prof. Dr. Erkan İbiş, “İnsan haklarına ve fikir özgürlüğüne saygılı olacağız. Etik değerleri önemseyen, bezdiri ve tacize göz yummayan bir yönetim şeklini benimseyeceğiz” dedi.
Çalışmalarda cinsiyet, din, dil, ırk ve milliyet farklılığı gözetmeksizin tüm insanlara eşit yaklaşacaklarını ifade eden İbiş, şunları söyledi:
“Tüm yöneticilerin, topluma, üniversite çalışanlarına, öğrenci ve ailelerine iletişim kanallarını sürekli açık tutmalarını sağlayacağız. Kamu yararını ve çalışanların haklarını ön planda tutacağız. Çalışanların özlük haklarının geliştirilmesi için yoğun çaba harcayacağız. Toplumun sorunlarına duyarlı ve güncel gereksinimleri karşılamaya özen göstereceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!