Ankara’da 49 kedi kapasiteli hastane açıldı

İki ay önce Ankara’da ilk kedi hastanesi açıldı. Kediler stresten en çok etkilenen hayvanlardan. Bir köpekle aynı ortamda bulunmak bile kan değerlerinin değişmesine, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının bozulmasına sebep oluyor.

Kedi Hastanesi’nin açılmasının en önemli sebebi de bu. Hastanenin  kurucusu, veteriner hekim Tarkan Özçetin. Doktora tezinin konusu Ankara kedileri. "Bizim müşterilerimiz genellikle kadınlar. Erkek kedi severler de var ama kadınlar daha fazla kedici. Araştırmacılar bu durumu, kedinin anatomik olarak bebeğe benzemesiyle açıklıyor" diyor.

Ankara Aşağı Ayrancı’da 15 Yıldır Vet Hospital adıyla hizmet veren evcil hayvan hastanesi, iki ay önce sadece kediler için düzenlenmiş bir Kedi Hastanesi’ne dönüştü. DOĞÇEV Vakfı Başkanı Behiye Eryılmaz tarafından açılışı yapılan ve 300 metrekarelik alanda hizmet veren hastanenin sahibi Veteriner Hekim Dr. Tarkan Özçetin.

Kedi hastanesinin açılış sebebi öncelikle kedileri stresten kurtarmak. Karma veteriner kliniklerinde, köpeklerle bir arada bulunan kediler strese giriyor. Doktora gitmemekte direniyor, evden çıkarmak mümkün olmuyor, klinikte huysuzluk yapıp, vahşileşiyorlar. Kediler strese girince kan değerleri bile değişiyor. Stresten karaciğer, böbrek fonksiyonları bozulan kedi vakası var.

Kedi hastanesine köpek girmesi yasak. Burası açılınca daha önce hiç veterinere gitmemiş, daha çok veterineri eve gelmiş kediler ve sahipleri bile başvurmaya başladı. İçinde aşı odası, hasta odası, sahiplendirme bölümü, pansiyon ve enfeksiyon hastalıkları için ayrı bir bölüm bulunuyor. Toplam 49 kedi kapasiteli.

Müşterilerin büyük bölümünü kadınlar oluşturuyor. Hastanenin sahibi Tarkan Özçetin, kedici kadınların erkeklerden daha çok olduğunu söylüyor. "Erkek kedi severler de var ama kadınlar daha fazla. Bunu da araştırmacılar kedinin anatomik yapısının bebeğe benzemesiyle açıklıyorlar. Ama ben de kediciyim". Uzmanlık alanı ise Ankara kedileri.

DOKTORASI 14 YILDA BİTTİ

Tarkan Özçetin, kendisine doktora konusu olarak Ankara kedilerini seçtiğinde başına geleceklerden habersizdi. Daha önce bu kedilerle ilgili araştırma yapılmadığını fark etti. Yurtdışında konuyla ilgili araştırma yapan kişilerden yardım istedi, sizin kediniz neden bizden bilgi istiyorsunuz dediler. Doktorayı ancak 14 yılda bitirebildi. Bu yıl Ankara Kedisi Derneği’ni kurdu. Kedi dergisi Kedici’yi kendisi çıkartıyor. İki aylık periyodu bulunan dergi, üçüncü sayısında. Tüm Türkiye’ye dağıtılıyor.

Adres: Güvenlik Caddesi No:45/A Aşağı Ayrancı, ANKARA

Tel: (312) 426 20 03.

Köpeğinizle hafta sonu kaçamağı yapın

Haftada bir gününüzü köpeğinize ayırmanız gerektiğini unutmayın. İstanbul’da oturuyorsanız, köpeğinizle yaşayacağınız hafta sonu kaçamağının adresi Ömerli olabilir. Bölgede pek çok köpek kulübü var. Bunlarden biri de Best Dog Club. Sırapınar köyündeki çiftlikte köpeğiniz ve ailenizle birlikte keyifli zaman geçirebilirsiniz. O yemyeşil bahçede oynarken, siz kafede kahvenizi içebilirsiniz.

Best Dog Club’da köpeklere butik pansiyon hizmeti de veriliyor. Tatile çıktığınızda gözünüz arkada kalmadan köpeğinizi emanet edebileceğiniz bir mekan.

Kalan köpeklere doğal içerikli mamalar veriliyor, her köpek ayrı ayrı ya da anlaşan gruplar halinde sahada oynuyor, sosyalleşiyor. Eğitim almasını isterseniz, 20 yıldır bu işe emek vermiş olan Güngör Çilli’den yardım alabilirsiniz. Eğitimler uluslararası standartlarda yapılıyor. Siz orada yokken köpeğinizin neler yaptığını bilmek isterseniz, kendisine ait blog’u takip edebilirsiniz. Gamze Göksoy ile Güngör Çilli, eğitim ve pansiyon hizmeti alan köpeklerin güncelerini tutup, hikayelerini kopekegitimibakimi.blogspot.com/’da yayınlıyor.

www.bestdogclub.com. Tel: (216) 435 80 57- 435 77 92. Deniz BİLİROĞLU

Köpeklerde böbreküstü bezi yetmezliği

Diğer adıyla addison hastalığı, köpeklerde böbreküstü bezlerinden salgılanan hormonların azalması ve kandaki seviyesinin normalin altına düşmesi ile karakterize bir hormonal hastalık. Böbreküstü bezleri (adrenal bezler) ile ilgili bir yetersizlik olan bu hastalıkta, hormonların etkili olduğu birçok vücut fonksiyonu ve organ olumsuz yönde etkileniyor.

Doğrudan böbreküstü bezlerinin harabiyetine yol açan hastalıklardan ortaya çıkabileceği gibi, ikincil olarak ACTH (Adrenocorticotropic Hormon) yetmezliğine yol açan hastalıkların sonucunda da görülebiliyor.

Addison hastalığı her yaş köpekte görülebiliyor ama genellikle 4 yaş civarında ortaya çıkıyor. Bütün ırk köpeklerde görülebileceği gibi özellikle great dane (danua), rotweiller, poodle, West Highland terrier’ler de daha çok görüldüğü istatistik olarak biliniyor. Dişi köpeklerde erkek köpeklere göre daha sık rastlanıyor.

Addison belirtileri, hastalığın şiddetine ve süresine göre çok farklı olabiliyor. Böbreküstü bezinin salgıladığı kortizol gibi hormonlar, vücuttaki karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmalarında çok etkin rol oynar. Bu nedenle bu hormonlardaki yetersizlikler tüm metabolizmayı etkileyecek düzeyde etkili olabiliyor. Belirtiler, bu tarz metabolik bozukluklar olarak karşımıza çıkabiliyor. En yaygın olanları halsizlik, depresyon, iştahsızlık, kusma, kas zayıflığı, kilo kaybı, dehidrasyon (su kaybı), nabzın zayıf hissedilmesi, karın bölgesinde ağrı, tüy dökülmesi.

Kesin teşhis, böbreküstü bezlerinin salgıladığı hormonların laboratuvar analizleri ile kandaki düzeylerinin tespit edilmesi sonucunda konuluyor. Bunun yanı sıra ACTH ve gerekli biyokimyasal analizler ve kan sayımları ile de teşhise yönelik önemli veriler elde edilebiliyor.

Teşhisi zor olsa da tedavisi son derece kolay bir hastalık. Böbreküstü bezlerinin yetersiz salgıladığı hormonların düzenli olarak dışardan verilmesiyle hastalığın belirtileri tamamıyla tedavi edilip kontrol altına alınabiliyor.

Sokak köpeği Beyaz. Dişi, 6-7 aylık. Sol ön bacağı sakat, kullanamıyor. Bu yüzden de yürüyemiyor. 2, 5 haftadır veterinerde kalıyor. İnsanlarla çok kötü tecrübeleri olmuş büyük ihtimalle. İnsanlardan çok korkuyor, köşe bucak saklanmaya çalışıyor. Bu halde sokağa dönerse, hayatta kalmayı başaramaz. Beyaz’a evinizi açmak ister misiniz? Dilara Hanım Tel: (506) 474 67 35

Ankaralı bu güzel bebekler, sıcacık terk edilmeyecekleri yuvalar arıyorlar. Onlardan birini evinize almak isterseniz, bu mail adresinden ulaşabilirsiniz. boyaliogullariozlem@hotmail.com
Yazarın Tüm Yazıları