Ankara Çağdaş Sahne’nin perdeleri kapanmasın

SES ve ışık sistemleri çalındığından mali sıkıntıya düşerek perdelerini kapatmak zorunda kalan Ankara Çağdaş Sahne’nin kurtarılması için bu akşam saat 20.30’da Ankara Sanat Tiyatrosu’nda Son Nefes adlı bir etkinlik gerçekleştirilecek.

Çankaya Belediyesi, Devlet Tiyatroları, Ankara Sanat Tiyatrosu, Pembe Kurbağa Sahnesi, televizyon programcısı Tayfun Talipoğlu etkinlikte yer alacak.

Tayfun Talipoğlu, gecede şiirler okuyacak, Ankara Çağdaş Sahne oyuncuları da Cam Kadınlar oyununu sergileyecekler.

Giriş ücreti 15 milyon lira, ancak tiyatronun yeniden canlanabilmesi için tiyatrosever birçok kimse de 500 milyona kadar teberru bileti almış.

Çalınma olayını özetlemeliyim önce:

Ankara Çağdaş Sahne’nin ses ve ışık sistemlerinin hepsi çalındı. Bütün elektronik eşya, sahne spotları, ışık masası, amfi, müzik seti, bilgisayar ve faks, çalınan aletler arasında.

Zaten ekonomik zorluklar içinde bulunan tiyatro, bu darbeden sonra daha da kötü bir duruma düştü.

* * *

ÇAĞDAŞ Sahne
Genel Sanat Yönetmeni Nihat Alanur, yaptığı açıklamada 31 yıl önce kurulan Çağdaş Sahne’yi bu yıl yeniden dirilterek bu topluluğu oluşturduklarını, belirli bir seyirci kapasitesine ulaşmışken bu soygunun büyük şok yaşattığını belirtti. Alanur, 80-100 milyar kadar bir paraya gereksinim duyduklarını da söyledi.

Tiyatronun emektar oyuncularından Halil Esen de hazırlanan ortak bildiriyi okudu; ‘Buradan 120 kişi evine ekmek götürüyor’ dedi.

Sanat kurumlarının, elbette, birbirlerine böyle günlerde destek vermelerini bekliyorum. Alanur, gösterilen ilgisizlikten yakınıyor. Sanatçı duyarlığına hak vermek lazım.

Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da kredi verdiği takdirde onu ödeyeceklerini belirtiyor.

Bu akşam umarım, bir tiyatronun perdelerinin kapanmaması için yeterli parayı toplayabilirler. Belki para dışında, devletten, sivil toplum kuruluşlarından da destek ve yardım görebilirler.

Hiç kuşkusuz bir tiyatronun çalışanlarının başına gelen bu olayın acısını bütün sanat dünyasının, sanatçıların hissedeceği kanısındayım. Bu duygusal tavrı paraya dönüştürmek için de birtakım girişimlerde bulunmalılar.

* * *

ANKARA ÇAĞDAŞ SAHNE
’ye katkıda bulunmak, kampanyaya destek vermek isteyenler için aşağıda hesap numarasını veriyorum:

Garanti Bankası Tunalı Hilmi Şubesi 6298734
Yazarın Tüm Yazıları