Ankara Ata’sını andı

Güncelleme Tarihi:

Ankara Ata’sını andı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2007 00:00

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 69. yılında tüm dünya ve Türkiye’de olduğu gibi Başkent Ankara’da da gurur ve sevgi ile anıldı. Anıtkabir ziyaretçi akınına uğradı, Ata’nın ölüm saati olan 09:05’te çalan sirenlerle kentte yaşam bir dakikalığına durdu.

TÜRK ulusunun ulu önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 69. yılında, Ata’nın ebedi istirahatgahı Anıtkabir’e sevgi seli yaşandı.

10 Kasım dolayısıyla sabah saatlerinde gerçekleştirilen devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı.

Anıtkabir’in ziyarete açılmasıyla birlikte başı, ilköğretim okullarından gelen öğrenciler çekti. Ellerinde Türk bayraklarıyla Anıtkabir’e gelen ziyaretçilerden bazıları burada dualar etti. Ata’nın kabrine kapanıp öpenler olurken, kimi ziyaretçiler de "asker selamı" ile Ulu Önder’e saygısını gösterdi.

Anıtkabir, 10 Kasım nedeniyle kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan Atatürk portresi ve Türk bayrağından oluşan bir pano ve çiçeklerle donatıldı. Anıtkabir’de Ata’nın sesinden "Nutuk" hoparlörden dinletildi.

Sabah düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bırakılan, kırmızı-beyaz çiçeklerden oluşan çelengin üzerine de ziyaretçiler tarafından renk renk çiçekler iliştirildi. Vatandaşlar, ayrıca Ata’nın çiçeklerle süslenmiş, çerçeve içindeki çeşitli fotoğraflarını da Ulu Önder’in kabrine bıraktı.

Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri bulunan ziyaretçilerin bir kısmı ise alınlarına "Ata’m İzindeyiz" yazılı bantlar taktı. Atatürk’ü başlarında kalpaklarıyla ziyaret edenler de dikkati çekti.

YOĞUNLUK YAŞANDI

Kimi vatandaşların Atatürk’ün kabrinin önünde gözyaşı döktüğü de görülürken, ziyaretçiler, ellerindeki çiçekleri Ulu Önder’in kabrine serpiştirdiler.

Ata’nın kabrinin önünde ellerinde fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla bu anı ölümsüzleştirmek isteyenler adeta birbiriyle yarıştı. Ata’nın kabri önünde yaşanan yoğunluk nedeniyle Anıtkabir görevlileri de zaman zaman zor anlar yaşarken, ziyaretçiler Ata’nın kabrinin bulunduğu bölüme girmek için uzun uzun bekledi.

ŞEKER GETİRDİ

Halk ozanı Aşık Veysel’in kızı Menekşe Süzer de Anıtkabir’i ziyaret ederek Ata’nın kabrine bir kutuda getirdiği şekerlerden bıraktı. Her sene Ata’ya helva getirdiğini ifade eden Süzer, "Bu sene dalmışım. Sabah 10 Kasım olduğunu fark edince en yakın marketten şeker aldım. Kızılay’dan buraya gelene kadar da gözyaşı döktüm" dedi.

İzci grupları Anıtkabir’i gruplar halinde ziyaret ederken, AKUT görevlileri de Ata’ya saygılarını sunanlar arasında yer aldı.

Dev Türk bayraklarıyla gelen gruplar, ay yıldızlı bayrak altında Ata’yı ziyaret ettiler. Bu geniş gruplar, bayrak ve çerçeve içindeki Atatürk posterleriyle Anıtkabir’in önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Anıtkabir’deki yoğunluk ve sevgi seli, seyyar satıcılara da yaradı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Anıtkabir’in önüne gelen satıcılar, Türk bayrağı, Atatürk posteri, karanfil ve "Ata’m İzindeyiz" yazılı bantlar sattı.

İlk kez gördüler
/images/100/0x0/55ea37f2f018fbb8f8720f4f

ŞEHİR dışından otobüslerle gelen vatandaşlar da Türk milletinin Ulu Önderine bağlılıklarını vurguladı. Bunların arasında, Ata’nın ebedi istirahatgahı Anıtkabir’i ilk kez gören ziyaretçiler de vardı. Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Gökbudak Köyü’nden gelen öğrenciler, sabah saatlerinde geldikleri Başkent’te ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret etti. Öğretmenleri Oğuz Duman ile birlikte gelen 12 öğrenci, Anıtkabir’i ilk kez görmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadı. İstanbul’daki Veli Efendi Aprant Okulu’nun 29 öğrencisi de Anıtkabir’i ilk kez gören bir başka gruptu. Rengarenk jokey kıyafetleriyle gelen minikler, burada renkli bir görüntü oluşturdu.

10 Kasım’a özel afişler

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nce (TSK), 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü dolayısıyla üç afiş hazırlandı. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer verilen afişlerin ilkinde, fonda Anıtkabir fotoğrafı, fonun üstünde ise Türk
/images/100/0x0/55ea37f2f018fbb8f8720f51
bayrağının yanında kırmızı ve beyaz çiçeklerle hazırlanmış Atatürk siluetine dokunarak gülümseyen bir çocuk fotoğrafı bulunuyor. Fotoğrafın yanında "69 yıllık özlem" yazısı yer alıyor. İkinci afişte ise Atatürk’ün kalpaklı bir fotoğrafı ve ellerinde Türk bayrakları bulunan vatandaşların katıldığı bir miting fotoğrafı iç içe geçmiş bir şekilde görülüyor. Afişin üst kısmında "Bugün, yarın ve daima", fotoğrafların üzerinde "Yüce Türk Milleti, Ulu Önderinin mirasına sahip çıkacaktır", afişin en alt kısmında ise "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazıları yer alıyor. Üçüncü afişte ise mavi bir fon üzerinde Atatürk fotoğrafı, üstte "Özlemle Anıyoruz", ortada "Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız", en altta ise "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazıları bulunuyor.

Ata’ya bağlılık ve saygı nöbeti

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) Kırıkkale şubesi yöneticileri, ’10 Kasım Atatürk’ü Anma Etkinlikleri’
/images/100/0x0/55ea37f2f018fbb8f8720f53
kapsamında, ’Atatürk’e bağlılık ve saygı nöbeti’nde bulundu. Önceki gün akşam saatlerinde başlatılan nöbet, eksi 5 derece soğuğa rağmen dün sabaha kadar sürdü. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan dernek yöneticileri burada stant açarak 1’er saatlik simgesel nöbet tutmaya başladı. Dernek Başkanı Murat Çakırca Atatürk Anıtı önünde yaptığı açıklamada, son dönemde Ulu Önder’in ilke ve devrimlerine çok daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!