ANKAPARK ve Külliye'ye 5 mahkemeden onay çıktı

Güncelleme Tarihi:

ANKAPARK ve Külliyeye 5 mahkemeden onay çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2016 11:24

ANKAPARK ve Külliye'ye 5 mahkemeden onay çıktı

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı 5 oda, yapımı devam eden ANKAPARK ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin de aralarında bulunduğu, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) imar ve ulaşım planlarının iptali amacıyla açtığı davaların 5'ini daha kaybettiği belirtildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Çalışmalarımıza 22 yıldır onay veren Ankaralılara inat, neredeyse her projemizi engellemek için mahkemeye koşan Mimarlar Odası ve arkasına takılan ideolojik saplantılı diğer odaların boşa koştukları, bu kez de mahkemeler tarafından onaylandı" dedi.

Mimarlar Odası'nın başını çektiği bazı odalar tarafından, ANKAPARK ve Cumhurbaşkanlığı Kulliyesi'ni de kapsayan AOÇ sınırları içindeki çalışmalara izin veren Bakanlar Kurulu kararlarının iptali amacıyla, idare mahkemelerinde ve Danıştay 6. Dairesi'nde birçok davalar açılmıştı. Gerek imar planlarının, gerekse KDGPA (Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı) ilanına ilişkin kararların iptaline yönelik açılan davalardan 5'i, TMMOB aleyhinde sonuçlandı. ANKAPARK'taki çalışmaların iptali için de mahkemeye giden ve bir kez daha eli boş dönen odalar, sadece ANKAPARK ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bulunduğu AOÇ'deki plan iptalleri için açtığı davalardan 4'ünü, 2016 yılında,1'ini de 2015'de kaybetmiş oldu.

BAŞKAN GÖKÇEK: YASAL AMAÇLARI HARİÇ, HER İŞİ YAPIYORLAR

TMMOB ve bağlı odaları (Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası) ile Ankara Barosu tarafından açılan davalardan 5'i, Danıştay 6. Dairesi ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından bu yıl içinde ya reddedildi ya da mahkemece verilen karar bozuldu. Başkan Gökçek, verilen kararları, Ankara'nın daha güzel bir kent olması adına son derece “mutluluk vericiö olarak nitelendirerek, “Mimarlar Odası, bugüne kadar Ankara'da her hayırlı işi engellemek için oluşturulmuş bir yapıya sahiptir. İşleri, güçleri ideolojik beyanat vermektir. Yasada meslek dayanışması için kurulan oda, yasada yazılan amaç hariç, her işi yapmaktadır" diye konuştu.

MAHKEME KARARLARI, BOŞA KOŞTUKLARININ ISPATI

Başkan Gökçek, Ankaralıların 22 yıldır oylarıyla destek verdiği, dünyanın örnek aldığı çalışmaların, sadece Mimarlar Odası ve arkasına takılan birkaç oda tarafından engellenmeye çalışılmasının, “ideolojik saplantıdan başka bir şey olmadığınıö ifade ederek, "Ankara için değil de ideolojik olarak bunu yaptıkları bir kez daha kanıtlandı. Mahkemelerden çıkan kararlar, Mimarlar Odası başta olmak üzere, arkasına takılan diğer odaların AOÇ hakkında boşa konuştuklarını ispatlamıştır. Mahkemeler bunlara iyi bir ders verdi. Ama bunların, aldıkları derslerle uslanacaklarını da sanmıyorum" dedi.

Başkan Melih Gökçek'in de sık sık eleştirerek, açılan ve hukuka uygun olmayan davalarla çalışmaları büyük oranda aksattığını belirttiği odaların kaybettiği söz konusu davalar şunlar:

ANKAPARK VE AOÇ İLE İLGİLİ 2010 İMAR PLANI, TEKRAR GEÇERLİ

TMMOB ve bağlı 4 oda ile Ankara Barosu tarafından; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi aleyhine Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından, AOÇ alanlarındaki nazım imar planları ve ulaşım şemasının iptaline karar verildi. Danıştay 6. Dairesi'nce yapılan temyiz incelemesi sonucunda, Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin bu iptal kararı, 2 Mart 2016 tarihli kararıyla bozuldu. Böylece daha önce ANKAPARK ve AOÇ ile ilgili olarak 2010 yılında yapılan imar planı, tekrar geçerli hale geldi.

MİTAŞ ENERJİ'NİN DAVASI

MİTAŞ Enerji ve Madeni İnşaat İŞL. A.Ş. tarafından yapılan başvuruya istinaden, yine aynı yerdeki imar planları, Ankara 5. İdare Mahkemesi'nce verilen 10 Şubat 2014 tarihli kararla iptal edildi. Bu karar da Danıştay 6. Dairesi'nin 2 Mart 2016 tarihli kararıyla, oy birliğiyle bozuldu.

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ DAVASI

TMMOB Orman Mühendisleri Odası tarafından Başbakanlık ve Ankara Büyükşehir Belediyesi aleyhine, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bulunduğu, önceki adıyla "TC Başbakanlık Gazi Yerleşkesi" (OGM) Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilanına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali amacıyla Danıştay'da dava açıldı. Dava sonunda, Danıştay 6. Dairesi, 11Kasım 2015 tarihli kararıyla, dava konusu Bakanlar Kurulu kararının, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı yönlerinden hukuka aykırı bulunmadığı gerekçesiyle oybirliğiyle davanın reddine hükmetti. Davacı TMMOB Orman Mühendisleri Odası tarafından Danıştay 6. Dairesi'nin verdiği ret kararının temyizi üzerine, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da 11 Ekim 2016 tarihli kararıyla davanın reddine ilişkin Danıştay 6. Dairesi'nin kararını onadı.

BAŞBAKANLIK VE BÜYÜKŞEHİR DAVALARI

TMMOB'a bağlı 5 oda tarafından, Başbakanlık ve Büyükşehir Belediyesi aleyhine, yine AOÇ alanına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali amacıyla dava açıldı. Danıştay'da açılan bu dava da diğerleri gibi Danıştay 6. Dairesi'nce, 11 Kasım 2015 tarihli kararla reddedildi. Davacı odalar tarafından, bu ret kararının temyiz edilmesi üzerine, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da 11 Ekim 2016 tarihli kararıyla, davanın reddini onadı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ'NİN DAVASI

Aynı odalar, Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin AOÇ ile ilgili kararının iptali amacıyla yine dava açtı. Davaya, TC Başbakanlık da müdahil olarak katıldı ve dava sonunda Danıştay 6. Dairesi'nce dava konusu sınır teklifinin onayına ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle, 11 Kasım 2015 tarihli kararla, davanın reddine hükmedildi. Davacı 5 odanın, bu ret kararını temyiz etmesi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 11 Ekim 2016 tarihli kararıyla, bir kez daha Danıştay'ın verdiği ret kararını onadı.

Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Veysel Kazan, söz konusu davalara ilişkin yaptığı açıklamada, “Alınan bu kararlarla, AOÇ Gazi Yerleşkesi'nde Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilanının hukuka ve mevzuata uygun olduğu, hem Danıştay tarafından hem de Danıştay'ın idari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından tescil edilmiştir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!