Anjiyo olmazsam ne olur?

BEN 65 yaşındayım. Bir yıl kadar önce sol göğüs ağrısı ve soğuk terleme ile yoğun bakıma kaldırıldım.

Kalp krizi geçirdiğim söylendi. Bu tarihe kadar da anjiyo yaptırmadık. Yapılan ekokardiyografide orta derecede bozulmuş sol ventrikül fonksiyonları, sol ventrikül diastolik disfonksiyonu ve septal hipertrofi olduğu söylendi. Ayrıca el ve ayaklarım da üşüyor. Anjiyo olmazsam sonuç ne olur?

F.DEMİRŞAN/ANKARA

SAYIN Demirşan,
anladığıma göre anjiyo konusu sizde fobi haline gelmiş. Daha önce de yanıtlamış olmama rağmen sürekli mektup yazıyorsunuz.

Konuyu, hem sizi fobilerinizden kurtarmak hem de benzer sorunu olan okurlarımı aydınlatmak amacıyla tekrar özetlemek istiyorum.

Geçirmiş olduğunuz miyokard infarktüsü, kalp damarlarının damar sertliğine bağlı olarak daraldığını ve en azından bir kısmının tam tıkandığını gösteriyor. Ekokardiyografi sonuçlarınız da kalpte hem büyüme hem de kas fonksiyonlarında bozulma olduğunu gösteriyor. Bu da hem yüksek tansiyona hem de damar tıkanmasına bağlı kalbin beslenme bozukluğuna bağlı olabilir.

Böyle bir durumda iki yol izlenebilir. Biri, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, sigara, yüksek kan şekeri gibi damar sertliği için risk yaratan hususlar varsa, bunlarla mücadele ederek damar sertliğinin ilerlemesini durdurmaya çalışmak ve bu süreç içinde yeni bir kalp krizi atağının gelmemesi için ilaçlarla önlem almaktır.

Diğer yol da, bir yandan damar sertliği risklerini ortadan kaldırmak diğer yandan da kalpte tıkalı olan damarların balon ya da by-pass gibi yöntemlerle açılmasını tercih etmek.

Eğer birinci yolu seçerseniz, anjiyo olmanıza gerek yok. İkinci yolu seçerseniz damarların durumunu görmek için anjiyo yapılması gerekiyor.

Tabii ki seçme hakkı tamamıyla size ait. Ancak bilmeniz gereken bir gerçek var ki, ikinci yolun seçilmesi yani tıkalı olan damarların açılması halinde, yeni bir kalp krizi geçirme ve kalp krizinden ölme riski önemli ölçüde azalmaktadır.

Diğer yandan el ve ayaklarınızdaki üşüme, dolaşım bozukluğundan olabileceği gibi, sinirsel etkenlere de bağlı olabilir. Bu ayrımın yapılması için doktor muayenesine gerek var.

Siz hangi yolu seçerseniz seçin, kalp-damar hastalıkları uzmanı bir doktorun yakın kontrolünde kalmayı ihmal etmeyin. Benim verdiğim bu genel bilgilerin ışığı altında, sizi tedavi eden doktorla konuyu ayrıntılı olarak konuşup, hangi yolu izlediğinizde riskinizin ne olduğunu öğrenin ve kararınızı ona göre verin.
Yazarın Tüm Yazıları