ANAP, yeni RP'yi bekleyecek

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

RP'nin kapanmasının ardından, TBMM komisyonlarında üstünlüğü ele geçiren hükümet, bazı kanun teklif ve tasarılarını Meclis'ten süratle çıkarmak için harekete geçecek mi?

Bu soruya ANAP Grup Başkanvekili Uğur Aksöz dün kısaca şu yanıtı veriyor:

‘‘Hayır...’’

Böyle bir ortamdan faydalanmayacaklarını vurguluyor. TBMM Başkanlığı'nın dün kendilerine ‘‘RP'nin kapanması dolayısıyla boşalan komisyon üyelikleri için yeni isim bildirin’’ yazısını gönderdiğini de belirten Aksöz, şöyle devam ediyor:

‘‘Buna rağmen üye bildirmeyeceğiz, bir süre bekleyeceğiz.’’

Aksöz, bekleme gerekçelerini de şöyle özetliyor:

‘‘RP'nin kapatılması dolayısıyla bağımsız kalan milletvekillerinin yeni parti veya partileri kurmalarını bekleyeceğiz. Biz RP kapanmadan önce zaten TBMM'de ele alacağımız gündemi belirlemiştik. Bunun ötesinde de hareket etmeyeceğiz.’’

Aksöz, bu sürede Genel Kurul'dan çıkaracakları kanun tasarı ve teklifleriyle ilgili olarak da şu bilgiyi veriyor:

KOMİSYONLAR BEKLEMEDE

‘‘Gündemde sırada bekleyen 53 uluslararası anlaşma ve Mera Kanunu var. Bunların ötesinde hareket etmeyeceğiz. Bu da Genel Kurul gündeminin üçte ikisini boşaltmak demektir. Yeni parti kurulur, ondan sonra komisyonlar çalışır.’’

RP'nin kapanması dolayısıyla 132 milletvekilinin komisyonlardaki üyelikleri düşmüş durumda. Aksöz bu üyeliklere, kendi paylarına düştüğü kadar üye vermelerinin ANAP'ı da sıkıntıya sokacağını belirtiyor ve şöyle diyor:

‘‘Şimdi bu arkadaşlarımızın yerine biz üye bildirdiğimizde ve yarın yeni bir parti kurulduğunda arkadaşlarımızı istifa ettirmek durumunda kalacağız. O zaman kimi istifa ettireceğiz. Bizde de sıkıntı yaratacağı için bir süre daha bekleyeceğiz...’’

Aksöz, bekleme sürelerini ise, kapanan RP'nin yerine kurulacak partinin başına geleceği ileri sürülen Recai Kutan'ın sözlerine dayandırıyor. En fazla gelecek hafta yeni bir partinin kurulmasına kadar.

ARA SEÇİM

ANAP'ta bunun yanı sıra dün bir başka tartışma daha yaşanıyor. Buna, Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın, ‘‘Haziran ayında TBMM'de boş bulunan 8 milletvekilliği için ara seçime gideriz’’ sözleri neden oluyor.

Bu görüşü taşıyanların hesabı ise, ‘‘Nasıl olsa boşalan bu 8 üyelikten sadece biri bize ait, ara seçimde birden fazla milletvekilliği kazanırsak bizim için kârdır’’ yönünde.

Ancak, bu hesabı yapanların unuttukları bir nokta daha var; o da, bir ara seçime gidilmesi halinde, aynı tarihte mahalli seçimlerin de yapılması zorunluluğu.

Aşık'ın söylediği gibi haziranda bir ara seçime gidilirse, yerel seçimlere bir yıldan az süre kaldığı için Anayasa'nın 127'inci maddesi gereği, yerel seçimler de haziranda yapılmak zorunda.

ANAP, boş bulunan 8 milletvekilinden bazılarını kazanmak için kolları sıvarken, diğer taraftan belediye başkanlıklarında ne derece başarılı olabilir.

ANAP'lı bir bakanın deyişiyle, ‘‘Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak da var’’...













Yazarın Tüm Yazıları