Anahtarcılık güven demek

2000 yılından beri Balgat’taki dükkanında anahtarcılık ve çilingirlik yapan Barış Uran, haftanın 7 günü, günün 24 saati tatil yapmadan çalışıyor. Mesleğini yaklaşık 9 yıldır sürdüren ve anahtar kopyalama işi yapan Uran, 2 yıldır da Balgat’taki işyerinde Ankaralılara hizmet veriyor.

Anahtarcılığın güven işi olduğunu ifade eden Barış Usta, mesleği ve yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı:

İşimiz güvene dayalı

Akrabalarım birçoğu anahtarcılık işiyle meşgul. Askerden geldikten sonra ben de bu işe başladım. Ankara’da dayımın çocukları, İstanbul’da teyze oğulları anahtarcılık yapıyor. Anahtarcılık ve çilingirlik güvene dayalı bir iş olduğu için sanırım anahtarcılar hep akraba ya da birbirini tanıyan insanlar. Bizim ailede de durum böyle.

Anahtarlarını kaybedenlere unutanlara kapılarını açıyoruz. Onun dışında anahtarlarını çoğaltmak isteyenlere hizmet veriyoruz. Kapı kilitlerini değiştiriyoruz. Müşterilerin acil durumlarda her saat ulaşabilmesi için, 7 gün 24 saat boyunca telefonum açık. Gecenin bir yarısında da telefon gelse hemen gidip kapıda kalanlara ya da acil durumlarda vatandaşlara yardımcı oluyoruz.

Unutamadığım intihar

Geçenlerde bir kadın intihar etmişti. Yakınları telefona cevap vermemesinden, kapıyı açmamasından şüphelenip polisi aramışlar. Karakoldan gelen polislerin nezaretinde kapıyı açtım. Kadının öldüğünü öğrendik. Cesedi görmedim ama kadının intihar ettiğini öğrendim. Maddi sıkıntılardan dolayı hap içip intihar etmiş. Evine icra gelmiş bayağı yüklü bir borcu varmış. Bu olayı unutamıyorum.

Bazen hırsızlık olaylarında da kapıları açmaya gidiyorum. Genelde hırsızlar kapıyı zorlayıp girdikleri için kilidi değiştiriyoruz. Böyle olaylarda polis ya da ev sahipleri arayıp beni çağırıyor. Bunun dışında yapacak bir işim olmadığını düşündüğüm için anahtarcılık ve çilingirlik yapıyorum. Müşteri kitlesini daha çok kapıda kalanlar, anahtar çoğaltmak isteyenler, emlakçılar ve inşaatçılar oluşturuyor.

Kriz mahçup ediyor

Yaşanan ekonomik kriz yaptığım işi çok olumusuz etkiledi. Kapıda kalanların, anahtarlarının unutanların acil işleri dışında insanlar kilit işlerini mecbur kalana kadar erteliyorlar. Artık çok sıkı pazarlık yapıyorlar ya da bir kaç yerden fiyat alıp öyle iş yaptırıyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları