GeriSeyahat Anadolu’nun termal zenginliği
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Anadolu’nun termal zenginliği

Anadolu’nun termal zenginliği

Sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerlerle dünya turizminin gözdesi olan Türkiye, sağlık turizmi için de muhteşem kaynaklara sahip. İşte Anadolu’nun sağlık kaynağı merkezler...

ROMA'DAN GÜNÜMÜZE

Bursa, eskilerin Olympos Dağı olarak bildiği Uludağ eteklerinde kurulmuş. Özellikle Çekirge bölgesinde yoğunlaşan ve şifalı olduğu düşünülen termal sular Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları zamanından beri kullanılıyor.

MADEN BAKIMINDAN ZENGİN

Marmara Denizi’nin güney sahilinde yeşil ormanlar arasındaki Yalova termal kaynakları ise çeşitli rahatsızlıkları tedavi ettiğine inanılan, maden bakımından zengin sulara sahip.

ŞİFACI BALIKLAR

Sivas’ın Kangal ilçesine 13 kilometre mesafede yer alan bu merkez, 36 santigrat derece sıcaklıktaki şifalı suları, bikarbonat, kalsiyum, magnezyum ve çeşitli deri hastalıklarının tedavisinde hayati rol oynayan küçük balıkları barındırıyor. Sivas’ta ayrıca, ‘Sıcak Çermik’ ve ‘Soğuk Çermik’ isimli iki termal merkez daha var.

ULUSLARARASI STANDARTTA

Anadolu’nun termal zenginliği

 
Termal tedavi alanında uluslararası standardını koruması ile ünlü diğer bir termal kompleks de Kütahya yakınında Yoncalı’da yer alan TÜTAV Termal Tesisleri.

TERMALİN KALBİNİN ATTIĞI KENT

Afyon’da üçü beş yıldızlı, ikisi dört yıldızlı olmak üzere beş lüks otelin yanı sıra çoğunu belediyelerin işlettiği termal tesis ve kaplıcalar bulunuyor.

Buradaki şifalı su ve çamur banyolarının, romatizmal hastalıklar, kireçlenme, siyatik, cilt hastalıkları, sedef hastalığı, bel - boyun fıtığı, felç, göz ağrıları, safrakesesi, böbrek, idrar, eklem rahatsızlıkları, uykusuzluk, asabiyet, fiziksel ve ruhsal yorgunluk ve unutkanlık gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde etkili olduğu belirtiliyor.

DÜNYADA BENZERİ YOK

Anadolu’nun termal zenginliği

 

Dağdan akan zengin maden sularının yamaçları dairevi havuzlar şeklinde oyduğu Pamukkale dünyanın en özel termal merkezlerinden biri olarak biliniyor. Burası aynı zamanda eski Hierapolis şehrinin de inşa edildiği yer.

ÇAMURLA GELEN SAĞLIK

Eski Likya şehri Kaunos’un sakinleri Köyceğiz Gölü’nün maden bakımından zengin çamurunda banyo yapmışlar. İzmir-Balçova termal kaynakları, Roma çağında bu yana kullanılan ve sularının tedavi özelliği bilinen bir yer.

NEREDEYSE HER İLDE TERMAL

Ünlü Sandıklı (Afyon), Gönen (Balıkesir), Karacasu (Bolu), Oylat (İnegöl), Sarıcakaya (Eskişehir), Sultaniye (Muğla), Kestabol (Çanakkale), Ilgın (Konya), Kızılcahamam ve Haymana (Ankara), Haruniye (Adana), Ayder (Rize), Ladik (Samsun), Hasanabdal (Van) ve Billoris (Siirt) termal merkezleri de Anadolu coğrafyasındaki diğer önemli tesislerden bazıları.

False