GeriSeyahat Anadolu'nun ortasında Japon bahçesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Anadolu'nun ortasında Japon bahçesi

Anadolu'nun ortasında Japon bahçesi

Enfes okulardan başım dönüyor. İğde, ıhlamur ağaçları misler gibi. Kırşehir'deyiz. Seyfe Gölü'nün hatırını sormaktayız. Bir sürpriz var programda: Kaman Japon bahçesinde çay molası.

Japonya dışındaki en büyük Japon bahçesine konuk oluyoruz. Eylül 1993'te tamamlanan bahçe, sanki bahçıvanların değil de kuyumcu ustalarının eseri. Dantel misali, her bir köşesi ayrı bir özenle, şefkatle yaratılmış. Taş feneriyle, taş kulesiyle, Japon ayvasıyla, akçaağacıyla, hırçın ve fırtınalara açık okyanusları çağrıştıran planlamasıyla Japonya'ya alıp götürüyor ziyaretçilerini...

Bilgi istiyoruz ilgililerden. Mikasanomiya Anı Bahçesi başlıklı bir yazı veriyorlar. İşte bahçenin öyküsü, ilginç ayrıntıları : Mayıs 1986. Yer Kırşehir'in Kaman ilçesi Çağırkan kasabası sınırları içindeki Kalehöyük. Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi adına ilk kez Japon bilim ekibi Türkiye'de arkeolojik kazılara başladı ve bu nedenle bölgede bir Japon bahçesi kurulması planlandı. Prens Takahito Mikasa'nın Türkiye'ye gelişi ve Kaman-Kalehöyük kazılarını başlatması anısına, Ankara-Tokyo arasındaki kültürel ilişkileri geliştirmek ve çevrede yaşayanlara dinlenme alanı yaratmak amacıyla düzenlendi. Planlar 1988-1989'da hazırlandı ve beş yıl önce ziyarete açıldı.

Bahçeye ‘‘Shakkei’’ tekniği ve ‘‘Kaiyu’’ stili imza attı. Shakkei tekniği, çevredeki doğal manzaradan ilham alınarak yapılan bir düzenleme tekniğidir. Kaiyu stili ise bahçede değişik manzaraların dolaşılarak gösterilmesidir. İnşaat Türk-Japon işbirliğiyle gerçekleştirildi. O zamana kadar Japonya dışında kurulan Japon bahçeleri, Japonya'dan götürülen malzeme, işçi ve bahçe ustaları tarafından kısa sürede yapılmaktaydı. Mikasanomiya Anı Bahçesi çoğunluğu Türkiye'den sağlanan malzeme ve işçilikle uzun bir sürede tamamlandı. Bahçe yapımında Japonya'dan sadece Türkiye'de bulunmayan bazı, özel malzemeler getirildi, planı ve kontrolörlüğü Japonlar tarafından yapıldı.

Kapladığı alan 21 bin 620 metrekare. Göl alanı 3 bin 500 metrekare, uzun ağaçlar 2 bin 380 adet ve 17 tür, bodur ağaçlar 14 bin 100 adet. Tonlarca çakıl taşı, doğal taş kullanılmış, kaplanan mıcır ise bin 800 metrekareye yayılıyor. Yolunuz Kırşehir'e düşerse bu huzur diyarına, Japonların yeşil cennetine mutlaka uğramanızı öneririm.

False