Doğurganlık isteği varsa oyalanmayın

Güncelleme Tarihi:

Doğurganlık isteği varsa oyalanmayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2019 10:56

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Hakan Yaralı, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü’nde Anti Müllerian Hormon (AMH) testi ile ilgili, “AMH düşüklüğü kişinin erken menopoza girmesi açısından risk göstergesi olmasından ziyade, yaşıtlarına göre yumurtalık dokusunda kalan yumurta sayısının yani rezervin azlığını gösterir” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

 

Doğurganlık isteği varsa oyalanmayın

AHM düşüklüğü olan hastalara, “Doğurganlık isteği varsa oyalanmayın” uyarısı yapan Yaralı, şunları söyledi:

YAŞLA BİRLİKTE AZALIYOR

“Anti Müllerian Hormon (AMH) kadın yumurtalığından salgılanan bir hormon olup, günümüzde yumurtalık kapasitesini (yumurtalık rezervini) değerlendirmede kullanılan en duyarlı testlerden biridir. AMH adet döngüsü sırasında önemsiz sayılabilecek bir değişim gösterdiğinden, adet ile ilgili özel bir zamanlama yapılmaksızın herhangi bir günde ölçümü yapılabilir. Günümüzde otomatize ölçüm cihazlarıyla kan AMH düzeyi yüksek doğrulukla ölçülebilmektedir. Yaşla birlikte yumurtalık kapasitesi azaldığı için, kan AMH düzeyi de düşmektedir. Bu hastaların gebeliği elde edebilmek açısından fazla oyalanma lüksleri yoktur. Yapılan farklı çalışmalarda da aralıklı AMH düzey ölçümü yapmanın da menopoz yaşını öngörmede yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır.” 

Haberin Devamı

AHM TESTİ NEDİR?

Anti-Mullerian Hormonu (AMH), yumurta keselerinde (foliküller) gelişmekte olan hücreler tarafından salgılanan bir hormondur. Bir kadının kanındaki AMH seviyesi, genel olarak yumurtalık rezervinin göstergesidir. AMH testinin başlıca kullanım amacı kadınlarda doğurganlığın değerlendirilmesidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!