Eşimin üstüne yaptım şimdi geri alamıyorum

1999 yılında eşimden boşandım. Akabinde tekrar barışabilmem için kendime ait mal varlıklarını üstüne yapmamı istedi. Kabul ettim, fakat bir süre sonra beni evden kovdular.

Haberin Devamı

Daha sonra mallarımı vereceklerini ancak süre geçmesini istediler. Çünkü o yerlerden ticaret yapılıyordu. Ama uzun yıllardır beni hep oyaladılar. Şimdi ise iade etmiyorlar. Bu malları verirken ellerinden hiç yazı almadım. Şu anda çok mağdurum ve maaşlı olarak çalışıyorum. Verdiğim malların bu günkü değeri 3-4 milyon dolar civarında. Elimden her şeyimi aldılar ve boşandığım eşimin akrabalarından da şahitler var.
Ali Ulvi E.

Ali bey, anlatımınıza göre sizin önceki (boşandığınız) eşinize veya onun yakınlarına malvarlığınızı devretmeniz bağışlamadır. Bağışlamadan belirli koşullar altında geri dönmek mümkün olur. Ancak bunun da bir süresi vardır, bu süre bağışlamadan itibaren 1 yıllık süredir. Bu süre içinde yanıldığınızı, aldatıldığınızı, tehdit edildiğinizi beyan ederek kararınızdan geri dönebilirsiniz.

Haberin Devamı

MİRASÇILAR ANLAŞAMIYOR

Merhaba mirasın satılmasında kardeşler arasında anlaşmazlık oluyor. Kimi satalım kimi kiraya verelim diyor bu durumda ne yapılabilir?, ben ölen eşimin annesinin malları için yazıyorum.
Zehra S.

Zehra hanım, öncelikle başınız sağolsun. Ölen eşinize, kendisinden önce ölen annesinin malları halefiyet yoluyla size ve eşinizin diğer mirasçılarına ait olur. Mirasçılar kendilerine düşen malvarlığı üzerinde serbestçe tasarruf edebilirler, ancak bir malvarlığı üzerinde birden fazla mirasçının hakkı bulunuyorsa bu halde hakların ayrılması gerekir. Mirasçılardan herhangi biri mirasın paylaştırılmasını dava edebilir. Yani mirasın paylaştırılması için tüm mirasçıların anlaşması gerekmemektedir. Ortaklığın giderilmesi davası açılabilir. Velayetiniz altındaki mirasçı çocuk için de velisi sıfatı ile siz dava açabilir, taraf olabilirsiniz.

EVLENDİM BOŞANAMIYORUM

Ben Azeri bir vatandaş ile evlendim. Vatandaşlık aldı ve iki kız çocuğumuz oldu. Hırsızlık yaptığı için ayrılma kararı aldım fakat kendisi ülkesine gidip, 10 gün kaldıktan sonra gelip darp raporu alıp beni şikayet etti. Sonra Azerbaycan’a kaçtı. Bu davadan ben ceza aldım ve halen olmayan eşimden boşanmak istiyorum çocuklar da onda. Ne yapabilirim?
Metin Ö.

Haberin Devamı

Eşinizin hırsızlık fiilini kime karşı işlediğini belirtmemişsiniz ancak burada iki ihtimal söz konusu olabilir. Size karşı yahut 3. kişilere karşı. Eşe karşı hırsızlık suçunun cezası yoktur, ancak örneğin eşten habersiz cebinden para almak, eşin ceplerini karıştırmak Yargıtay tarafından boşanma nedeni olarak kabul edilebiliyor. Diğer yandan hırsızlık fiili, 3. kişilere karşı işlenmişse bu durumda eşiniz hakkında bir kovuşturma yapılmışsa, bu dosyaya dayanarak boşanma davası açabilirsiniz. Hırsızlık yüz kızartıcı bir fiildir, bu nedenle özel boşanma sebepleri arasında sayılmaktadır. Eşinizin Türkiye’de olup olmamasının önemi yok, bilinen son adresine tebligat yaparak boşanmayı sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

NAFAKAYI ÖDEMİYOR


Kızıma 350 TL nafaka alıyorduk ama 4 aydır ödeme yapılmıyor. Nasıl bir yol izleyebilirim ve 2011 yılından bu yana artış yok, durumunun olmadığını söylüyor ne artış ne nafaka ödemesi yapıyor.
Sebahat K.

Enflasyon, eşlerin maddi durumlarındaki değişiklik, çocuğun büyümesi ve ihtiyaçlarının farklılaşması gibi durumlarda iştirak nafakası zaman içinde yetersiz kalabiliyor. Bu yetersiz iştirak nafakasının artırılması için mahkemeye başvurmanız, tahsili için de icra dairesinde takip yapmanız gerekiyor. Nafakanın ödenmemesi halinde ise ceza davası açma hakkınız bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları