‘Turizmde sıkıntılara dikkat’

Türkiye turizm sektörü, iki yıllık pandemi sürecinin ardından ocak ve ağustos ayları arasında son yılların en iyi dönemi olan 2019 yılı sayılarını aştı. Avrupa’daki tek Türk tur operatörü BenTour’un Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, bu yıl 40 milyon turist sayısının aşılacağına inandığını söyledi. Ağırlıklı olarak Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden yılda 200 bini aşkın turist getiren BenTour’un başkanı, turizm gelirlerinin de 40 milyar doları aşacağını söylüyor.

Haberin Devamı

Kadir Uğur, turist sayısı ve gelir konusunda çıtanın bu yıl biraz daha yükselmiş olacağına işaret ediyor. Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde otellerin tamamen dolu olduğunu belirtiyor. Turistlerin ülkelere göre dağılımında da Almanların tekrar birinci sırayı aldığını, hemen ardından Rusların geldiğini söylüyor.

Kadir Uğur, turizmde yüzler gülerken yaşanan bazı sıkıntıların da göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Bunların başında incoming olarak nitelenen hizmetleri işaret eden Uğur, otellerde ve acentelerde yabancı dil bilen kalifiye eleman sıkıntısı başta olmak üzere turistlerin alanlardan otellerine veya otellerden alanlarına taşınması için gerekli eğitimli şoför sayısında da büyük eksiklik yaşandığını söylüyor. Bu konuların ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Türk turizmi rüzgârı arkasına aldı, gidiyor. Ancak turizm birçok halkadan oluşan bir hizmet sektörü. Halkalardan biri vazifesini yapamaz ise diğer halkaların da çalışmasını engeller” diyor.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Hakikate kendisi şekil vermeye çalışan, onu batıl yapar.” Ali Suad

AYDER’E ‘BETON’ YAKIŞMIYOR

DOĞU Karadeniz’in en ünlü turizm merkezi olan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası’nın manzarası insanı üzüyor. Vinçleri görünce buralarda ne oluyor sorusunu soruyorsunuz kendi kendinize... İlk imar hareketi otoparkmış; o güzelim yeşillikler arasında başka bir tabela görüyorsunuz ‘Doğa Turizmi Revize Planı’ Ayder esas termal bölgesi...  Bakalım ardından ne gelecek, rezidans mı, AVM mi? Arapların cazibe merkezi olmuş deniyor. Bu açıdan bakılırsa, bu kadar yoğunluk hem sevindirici hem üzücü! Rize İl Turizm Müdürü Esra Alemdar’a Ayder’i sorduk; “Ayder’in sağlık turizmine hizmet vereceğini” söyledi. Temmuz dahil son 7 ay içinde 650 bin turistin geldiğini anlatırken, yıl sonuna kadar bu  sayısının 1 milyonu bulacağını bildirdi. Peki Araplar!.. Alemdar , “Arap demeyelim yabancı diyelim... Bunların sayısı da 70 bin” diye ekledi.

Sürmene Yusuf Ali-Hancıoğlu Çamburnu Tesisleri’nde balık çorbası, laz böreğini çok övdüler. Yedik ama Karadeniz’de balık kıtlığını söylemeliyiz. Kalkanın fiyatları el yakıyor. Hancıoğulları 4 kardeşmiş,  İstanbul’da bir günde 30 bin yemek ikramıyla rekor yapmışlar. Bazı Arap uçaklarına menü hazırlıyorlarmış. Ormaniçi Evleri, Arap ailelerinin gözdesiymiş.

Haberin Devamı

Özetle, Karadeniz bölgesi turizmde ‘altın sezon’u yaşıyor.  Daha yazacaklarımız olacak.

SÜMELA MANASTIRI’NDA DİSİPLİN YOK

ATATÜRK’ün sahip çıkarak bölgeyi korumasının, içindeki eşyaları kayıt altına aldırmasının ardından, sonraki yıllarda ‘müze’ statüsüne sokulan Sümela, 6 yılı aşan restorasyonundan sonra bir sürü düzensizlik içinde açılmış. Müzeyi, Ordulu Osman Çakmak sayesinde gezdik. Milli Emlak, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin bir sistem oturtmadığı anlaşılıyor. Herkes para peşinde, kurulan şirketler ve siyasetçiler... Otopark baskısına dönük tavrın hiç hoş olmadığı dikkat çekerken COVID-19 salgınına karşı “Doldur minibüsleri, gönder” anlayışı olmamalı... Her yerden gelen yerli yabancı turistlere karşı bir önlem ve uyarı yoktu.

Haberin Devamı

KARADENİZ’DEN NOTLAR

ORDU’dan sonra Batum’a gitmek istedik ancak bir arkadaşımızın nüfus cüzdanının ‘eski’ olduğu gerekçesiyle Gürcistan’a giremedik. Sakın nüfus cüzdanlarınızı değiştirmeyi unutmayın. Sarp olmuş bir Kapıkule; insan trafiği de Bulgaristan’dan daha yoğun. Herkesin elinde deterjan, yağ ve yumurta kolileri dikkat çekiyor. Türkiye her yönden bu iki ülkeyi ‘sübvansiye’ ediyor, dememiz gerekiyor.

Arhavi’yle Sarp arasında hesabımıza göre yaklaşık 2 bin TIR vardı, iki yönlü hesap edersek daha da yüksek olabilir.

Azerbaycan ve Ermenistan’dan Orta Asya ülkelerine kadar inanılmaz bir ‘ihracat ve ithalat’ yükü gidip geliyor. Büyük bir potansiyel oluşmuş, artık şaşırtıcı sayılmıyor. Bu kadar TIR yığılması neden olur?

Haberin Devamı

Çay sezonu hâlâ sürüyor, ‘kundaklanmış’ kamyonlar çay yaprağı taşıyor; sezonun yeni beklentisi de fındık. Yaş fındık kurutulmak üzere harman ve yollara serilmeye başlanmış. Karadenizliler açıklanan fiyattan memnun değil. “Girdi maliyetlerini biliyor musunuz?” diye soruyorlar. Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı 54 TL’lik fiyattan biz de memnun olanı görmedik. Üreticinin gübre atamadığı ve yevmiye ücretlerinin 400 TL’ye kadar yükseldiği, birçok bahçe sahibi ile fındık toplayanlar arasında sorunlar yaşandığı gözlemlendi. Üreticinin beklentisi ise fındık fiyatındaki gerçek rakam, 60-65 TL aralığı imiş.

Bu arada çocuk işçilerin fındık toplama işlerinde çalışmasına karşı saha denetimleri yapılması dikkatimizi çekti. İlgili heyet, Ordu Valisi Tuncay Sonel’i ziyaret etmiş dün.

Haberin Devamı

TEKNOFEST FIRTINASI

Karadeniz Bölgesi’nde “Teknofest” fırtınası sürüyor. Ordu ve Giresun’dan sonra hafta sonu etkinliğin Rize’deki ayağı büyük heyecanla bekleniyor. Teknofest’lerle, TÜBİTAK projeleri ile, özellikle BAYKAR ve Selçuk Bayraktar’la yükselen ve büyüyen bir sektör var, son program Samsun’da 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Gençlerin heyecanını izlemek gerekiyor. Evet, milli sanayi böyle gelişecek dememiz gerekiyor.

MESAJ PANOSU
Yürüyün ya gidin...

ALLAH’IM biz ne güzel bir çocukluk geçirdik... Kimin Kürt, kimin Türk, kimin Sünni, kimin Alevi olduğunu bilmezdik. Biz ne güzel bir çocukluk geçirdik, çok özlüyorum çok. Sizi birbirinden ayıran popülist politikacıları reddedin. İnanmayın kurban olayım, inanmayın.       Özgür DEMİRTAŞ

BİLİYOR MUSUNUZ?

TEKİRDAĞ Milletvekili Candan Yüceer’in Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Sağlık Bakanlığı’nın getirdiği düzenleme ile Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana süren izlemlerde, kaç aile hekimi, kaç hastası için izlemleri tamamlamıştır? Yapılan izlemlerde kaç kişide yeni hipertansiyon, diyabet ve obezite tespit edilmiştir? Tespit edilen hastalarda hipertansiyon ve diyabet oranları hangi seviyeye gelmiştir?” sorularını yönelttiğini...

Yazarın Tüm Yazıları