Çanakkale ‘zeytinyağını’ keşfediyor

Çanakkale Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği ile Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği tarafından düzenlenen ‘1. Troya Zeytinyağı Festivali’ne davet edilmek bize ilginç geldi.

Haberin Devamı

Geçmişte niye böyle bir uygulama yoktu! Böyle bir etkinlik yapmak için Çanakkale niye geç kalmış, diye düşündük. Bir avuç insan bir araya gelmiş, örgütlenmişler. Açıkca söylemek gerekiyorsa, nitelikli bir etkinlik oldu. Üretici ve marka sayıları artmış, iddialılar. Zeytinyağı üretimindeki ünlü komşuları Ayvalık ve Edremite rakip olabilirler mi?

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Belediye, Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü ve Turizm Fakültesi’nin destekleri dileriz ciddiyetle sürer. Uzmanlar, zeytinyağı tadımcıları, şeflerle gastronomi atölyeleri ve en önemlisi de Troya Müzesi’nin ağırlığının, Çanakkale turizmine çok şey katması beklenir.

Mecidiye Köyü’nde zeytin hasatından sonra yazlık merkezlerinden Dardanos’da bulunan Sunsan Oteli ve bahçesinde zeytinyağı üreticileri ile bir araya geldik. Bu kadar üreticiyi görünce, Çanakkale kendi değerlerini neden değerlendirmemiş şimdiye kadar diye düşündük. Ağaç sayısı 5 bini buluyor. Zeytinyağı üreten firma sayısı 40’ı bulurken, öne çıkan şu markalarını gördük ve sahipleri ile tanıştık: “On7, Toy Konağı, Zeytinin Türküsü, Şeref Pazarbaşı, Sezgin, Darvari (Ottaman), İdaolga, Pıtırelli Kalkınma Kooperatifi...”

Haberin Devamı

BÖLGENİN ‘ALTIN’I

Soğuk sabun atölyesi, arkeogastronomi atölyesi, seramik atölyesi, ustalardan zeytinyağı tadımlarının yapılmasının ardından zeytinyağı paneli düzenlendi. Çanakkaleliler “Zeytinyağı, bizim bölgemizin altını. Bölgelerimizin nesilden nesile aktarılan kültürü. Pandemi sürecinde de zeytinyağımızın önemini daha da hissettik. Zeytinyağımızın markalaşması ve ekonomimize daha fazla katma değer yaratması için bu festivali gerçekleştiriyoruz” dedi.

Hemen Homeros’un sözü aklımıza geldi: Bu altın sıvı insanlığın hayat iksiridir. Homeros’a zeytin ağacı şöyle der: “Siz gelmeden öncede buradaydım, siz gittikten sonrada burada olacağım.”

Festivale Kazdağları yamaçlarındaki zeytinlerden, Babakale ve Assos’dan komşu Yunanistan’a bakan zeytinlikler, daha kuzeyde Gelibolu yarımadasının kutsal meyvelerine kadar adını saymazsak haksızlık edeceğimiz geniş bir coğrafyanın ürünlerini tanıma fırsatı bulduk. Çanakkaleliler Akhisar hasadını yaptı, Ayvalık önümüzdeki günlerde yapacak. Onların hepsi bir öğreti mekânı oldu. Milas da sırasını bekliyor. Onları da izlemeli Çanakkale’deki zeytinyağcılar.

Haberin Devamı

Evet, yeni köprünün ışıkları daha açılmadan Gelibolu ve Çanakkale’ye müthiş renk ve coşku katıyor.

Daha yazacaklarımız olacak.

SANDRAS ÖLÜRSE KİM ÖLÜR!

CHP
Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Sandras Dağı’ndaki madenler nedeniyle Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman bölgesinin doğal güzelliklerinin ve su kaynaklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını bildirdi. Erbay şöyle konuştu: “Maden sahaları doğamızı, ekolojik sistemi ve su kaynaklarımızı yok edecek. Yaşam alanlarımızın yok edilmesine ve yüzyıllardır atalarımızın tarlalarını suladığı kaynakların kurutulmasına müsaade etmeyeceğiz. Biliyoruz ki Sandras ölürse Muğla ölür.

GÜNÜN SÖZÜ

“Gazetecilik deyince akla ilk gelen çağrışımlardan biridir soru sormak. Gazetecilik ve soru sormak birbirinden ayrılmaz, yani mütemmim cüzdür. Gazetecilikten soru sormayı çıkarırsanız, geriye ne kalır ki? Çünkü gazeteci, soru sorandır; gazetecilik, soru sorma mesleğidir. Özetle, sorudan değil, susandan korkacaksınız.”

Haberin Devamı

(Çağdaş Gazeteciler Derneği)

BİLİYOR MUSUNUZ?

- CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan, Sayıştay Denetçisinden belge gizleyen, istenen YK kararları ile bazı mali tabloları ibraz etmeyen Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Spor Toto’nun harcamalarının Sayıştay’dan saklanması nedeniyle Teşkilatın YK Başkanı olarak bakan Mehmet Kasapoğlu’na Sayıştay Kanununa göre ‘Aylık Kesme’ cezası verilerek hakkında disiplin ve ceza kovuşturması yapılmasını istediğini...

- CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in, yüz yüze eğitimin başlaması ile okullardaki kalabalık sınıflar, temizlik personeli eksikliği ve hijyen sorunlarının ortaya çıkmasını eleştirerek yüz yüze eğitimin kalıcı olması için önlemler alınması gerektiğini söylediğini, konuyu Meclis’e taşıyarak havaların soğumasıyla birlikte sınıfların patlamaya hazır bomba haline geleceğini ifade ettiğini...

- KADIN Oyunları Festivali’nin 2021 final etkinliği olan Uluslararası Kadın Sempozyumu’nun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 15-16 Ekim tarihlerinde Karabağlar Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde yapılacağını...

Haberin Devamı

M. EREĞLİSİ NEREYE GİTTİĞİNİ BİLMİYOR!

KUZEY
Marmara’nın Efes gibi tarih kokan kıyı şehri Marmaraereğlisi’nde sanayi tesisleri ve yerleşim yerlerinin altında kalan tarih tekrar canlanmaya başladı. Kökleri 2600 öncesine uzanan Perintos antik kentinin tiyatro alanında arkeolojik kazılar yapılıyor.

M.Ereğlisi kıyısında 70.000 Dwt kapasiteli inşaatı devam eden limanın 100.000 Dwt kapasiteye çıkması için yapılan CED projesinin halkı bilgilendirme toplantısı geçen hafta yapıldı. Gemilerin iskele ve rıhtımlar için deniz tabanında dip taraması yapılması planlanıyor. Dip taramasının deniz tabanına, deniz biyolojisi ve oşionografik etkileri değerlendirilmeden bu tür bir projeye girişilemez. Projenin yapılmak istendiği kıyı şeridi Perintos Antik Kenti’nin içinde kalmaktadır. ÇED konusu proje, genişleme yapılması planlanan kıyı, deniz tabanı ile birlikte ‘1. Derece Arkeolojik Sit’ alanıdır. Halen kurtarma ve restorasyonu sürmekte olan antik tiyatrosunun kazı alanına 1 kilometre mesafede, antik kentin ise içerisinde kalmaktadır. Dip taraması ile denizden alınacak malzemenin ne şekilde değerlendirileceği, bertarafı yahut boşaltılacağı belirsizdir. Kamunun M.Ereğlisi için tarih, turizm, kültür odaklı bir vizyon mu çizdiği, yoksa antik değerleri yok sayarak sanayi bölgesi vizyonu mu çizdiğine karar vermesi gerekir. Şehir, 2021 Türkiyesinde halen buna bir karar verilebilmiş değil!

Haberin Devamı

Murat SEVGİ -Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi

MESAJ PANOSU

- SOLU sosyal demokrasiye indirgeyenler; önce Kemalist olmadan sosyal ve demokrat olmaya kalkışan ‘sosyal demokrat’ solcu devşirmelerdir.

T.ÇALGÜNER

- DÜNYA Kız Çocukları Günü nedeniyle Melis Alpan şöyle diyor: “Çocuk evliliği mağdurlarının yüzde 95’i kız çocuğu. Cinsel istismara uğrayan çocukların yüzde 71’i kız çocuğu. Cinsiyetinden dolayı öldürülen 130 milyon kız çocuğu var. Hâlâ milyonlarca kız çocuğu sünnet ediliyor.”

Yazarın Tüm Yazıları