Anadolu’nun DNA’sı YÖREX

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 12 yıl önce ‘Sizin Oraların Nesi Meşhur?’ sloganıyla Yöresel Ürünler Fuarı ‘YÖREX’i hayata geçirdi. Çandır’ın attığı maya tuttu, Türkiye yöresel ürünleri ve coğrafi işaretli ürünlerle tanıştı.

Haberin Devamı

YÖREX, bu yıl 20 Ekim’de ziyarete açıldı. Biz de YÖREX heyecanına ortak olmak için oradaydık. Birkaç saat içerisinde Edirne’den Kars’a, Diyarbakır’dan Trabzon’a, İzmir’den Gaziantepe Anadolu’nun her şehrini, bu şehirlerden gelen yöresel ürünleri gördük, tattık, dokunduk. YÖREX’teki ziyaretçilerle konuştuğumuzda “Memleket hasretimi gidermeye geldim” diyeni de var, özel yöresel ürünlerden almak için geleni de...

Fuarın fikir babası, mimarı Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ile konuştuğumuzda hedefinin henüz yarısında olduğunu söylüyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir medeniyetler zenginliğini ekonomiye kazandırmak, ardından da yurtdışı pazarına açmak Çandır’ın en büyük hedefi.

YÖREX harikalar yaratan bir organizasyon. 2010’da ilki düzenlendikten sonra hem yöresel ürünler hem de coğrafi işaret farkındalığı arttı. Coğrafi işaret tescilli yöresel ürün sayısı 12 yılda 109’dan 921’e, coğrafi işaret için başvuru sayısı 160’dan 723’e çıktı. Avrupa Birliği’nde 7 yöresel ürünümüz tescillenirken, 24 ürünümüzün tescil işlemleri devam ediyor. Bu arada TOBB’u da tebrik etmek lazım. Yöresel ürünlere alınan coğrafi işaretlerin yüzde 40’ını oda borsalar tescillemiş.

Haberin Devamı

YÖREX’in 11’inci yılında 76 ilden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden yüzlerce yöresel ürün buluştu. 113 oda ve borsa, 16 kalkınma ajansı, 83’ü kadın kooperatifi olmak üzere YÖREX bu yıl toplam 650’nin üzerinde katılımcı ile ziyaretçinin karşısına çıktı.

TROPİKAL ÜRETİMİ

Tropikal meyvelerin Antalya YÖREX Fuarı’nda ilk kez bu kadar ilgi görmesi ilginçti. Üretim miktarının artması da dikkat çekti. Ne var ki tropikal meyve üretiminin artması aslında iklim değişikliğinin bir göstergesi.

Dünyadaki coğrafi işaretli ürünler pazarının büyüklüğünün 200 milyar dolar olduğunu öğrendik. Ne yazık ki Türkiye bunun yüzde 1’ini dahi alamıyor. Eğer coğrafi işaretli ürün pazarını büyütürsek, bundan 20 milyar dolarlık bir ihracat kapasitesine ulaşabileceğimiz ileri sürülüyor. Türkiye’de coğrafi işaretli ürün sayımızın 927’ye ulaşmış. Tabii bu rakamlarla bu gelirlere ulaşabilir miyiz? Asıl sorgulanması gereken konu bu.

Haberin Devamı

100’e yakın çiftçinin ürettiği avokado, mango, kivi, çarkıfelek, papaya, ejder meyvesi, pitaya ve guava gibi 80’i aşan tropikal meyve çeşidi fuarda sergilendi. Gazipaşa, Alanya ve Manavgat’ta tropikal meyve üreten Mustafa Ezici, bölgede artık Kolombiya ve Mısır’dan getirilen ziraat mühendislerinin çalıştırılmaya başlandığını söyledi.

Alaşehir, üzümün başkenti. Üzüm ihracatının yüzde 80’ini Alaşehir sultaniye üzümünü oluşturuyor.

Bu kazancın önderliğini kadınlar yapıyor. Yeni coğrafi işareti alan Sultaniye asma yaprağı fuarda tanıtıldı. Ayrıca Alaşehir standı, yaş üzümden yapılan üzüm salkımı ile dikkat çekti. Kuraklık ve yangınlara karşın bal üretiminin birçok standı var idi.

Haberin Devamı

Manisa Kırkağaç ilçesinden Cahit Uslu, Kırkağaç kavununun üretim maliyetinden dolayı ekiminin azaldığını, bu nedenle ek gelir için kavundan reçel, marmelat ve pekmez üretmeye başladıklarını anlattı. Kırkağaç kavununun da coğrafi işaret aldığını belirtelim.

ORTAM NEMİ ÖNEMLİ

ORTAMINIZI sıcak ve havadar tutun. Ortam nemi çok önemli. Kuru hava virüse davetiye. Buhar makinesi pahalı ise kalorifer petekleri üzerine metal kaplara su koyun. İyon dengesi, bol su. Boğazınız kurumasın. Burun da öyle. Hikmet GEÇKİL

AKDOĞAN, SADDAM’LA SON SÖYLEŞİYİ YAPMIŞTI

GAZETECİ-yazar Lütfü Akdoğan abimizi kaybettik. Yeni Sabah, Tercüman, Akşam ve Yeni İstanbul gazetelerinde çalıştı. Kasım Gülek’le Tanin Gazetesi’ni çıkardı. Tercüman’ın uzun yıllar Beyrut muhabirliğini sürdürdü. İsrail-Arap savaşlarında savaş muhabirliği yaptı.

Haberin Devamı

Arap dünyası için önemli bir gazeteciydi. Paris’te ve Cenevre’de yaşadı.

1965-69 döneminde AP’den Konya milletvekilliği yaptı.

Hataylı olan Lütfü Abi’mizin, Saddam’la yaptığı röportajı Hürriyet’te yayınlandı ve dünyada yankı uyandırdı. Kitaplarından bazıları şu isimleri taşıyordu: ‘Efsane Cengo’, ‘Geleceğin Yüzyılı’, ‘Türkiye Nereye’...

En önemlisi de ‘Krallar ve Başkanlarla 50 Yıl’.

Tüm genç meslektaşlarına örnek teşkil eden Lütfü Akdoğan 91 yaşındaydı. Cenazesi bugün Zincirlikuyu’dan kaldırılacak.

MUĞLA İLÇELERİ ÜRETİMDE ÖNCÜ

MUĞLA, Milas, Fethiye, Marmaris ve Bodrum ilçe Ticaret ve Sanayi Odalarının coğrafi işaretli ürünleri, çarşamba başlayıp pazar günü sona erecek YÖREX Fuarı’nın en çok ilgi gören stantları oldu.

Haberin Devamı

Fethiye’nin coğrafi işaretlerinden olan Seydiler kilimi, Kaya inciri, çifte kavrulmuş Fethiye tahini, Üzümlü Dastarı (Şal) ve Kaya halısı ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği ürünler arasında yer aldı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, tahin için de AB’ye coğrafi işaret tescili için başvuracaklarını söyledi.

Milas’ın el emeği göz nuru halıları da fuarda yer aldı.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Memecik zeytinyağının Türkiye’nin ilk ve tek AB coğrafi işaret tescili zeytinyağı olduğunu ve bunun gururunu yaşadıklarını söyledi.

İNSAFLI OLUN

AKP’li bazı arkadaşlar geçinmeyi sadece karın doyurmak sayıyor. Günlük beşeri ihtiyaçları yazmıyorlar. Ev kirası, doğalgaz, su elektrik, internet, mutfak masrafı, yol masrafı, giyim kuşam masrafı... Yahu biz de insanız be kardeşim. Azıcık insaflı olun zam yaparken. Erdal YILMAZ

MESAJ PANOSU

DIŞİŞLERİ Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç’ten F35 açıklaması: “Ya vaat edilen uçakları alacağız ya paramızı geri verecekler.

Yazarın Tüm Yazıları