Bu dansı bana lütfeder misiniz?

29 Nisan Dünya Dans Günü. Bu vesileyle içinden dans geçen, seyircisini piste davet eden filmleri derledik. İşte bazıları sinema tarihine geçmiş, bazıları bir dönemin gençliğinin göz ağrısı olmuş, bazıları da birden çok kuşağın zihninde yer etmiş yapımlardan oluşan seçkimiz...

Haberin Devamı

CUMARTESİ GECESİ ATEŞİ / SATURDAY NIGHT FEVER
Pistler onlardan sorulur!

Bu dansı bana lütfeder misiniz

İşçi sınıfından bir genç olan Tony Manero için hayattaki en büyük zevk, dans etmektir. Küçük Brooklyn diskosunda her cumartesi adeta kurtlarını döker. Günün birinde tanıştığı Stephanie’yle pistte iyi bir çift olur ve büyük bir dans yarışmasına katılırlar. John Badham imzalı 1977 yapımı film zamanında büyük ilgi görmüş ve popüler kültür fenomeni haline gelmişti. John Travolta (performansıyla ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Oscar’a aday olmuştu) ve Karen Lynn Gorney’nin başrollerini paylaştığı filmin bu kadar tutulmasına Bee Gees’in unutulmaz şarkıları da katkıda bulunmuştu. 

Haberin Devamı

SİYAH KUĞU / BLACK SWAN
Bu rekabetten korkulur…

Bu dansı bana lütfeder misiniz

Eski bir balerin olan annesinin hırslarını üzerinde taşıyan genç bir yetenek: Nina. Yönetmeni sahne koydukları ‘Kuğu Gölü Balesi’nde rol değişimine gitmeye karar verir. Nina’nın bu aşamada ciddi bir rakibi vardır; Lily. Darren Aronofsky’nin yapıtı genç bir balerinin sanatsal ve ruhsal acılarından yola çıkıyor, gücün karanlık tarafına geçilmesiyle bambaşka bir boyut kazanıyor. Filmin kadrosunda Nathalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey ve Winona Ryder gibi isimler yer alıyor. 

FLASHDANCE
Bir kuşağın göz ağrısı

Bu dansı bana lütfeder misiniz

Pittsburg’da geceleri bir barda dansçı, gündüzleri de bir inşaatta kaynakçı olarak çalışan Alex’in öyküsü... Amacı iyi bir dans okulunda eğitim görmektir. Karakterin iş hayatı absürt olmakla birlikte Adrian Lyne imzalı film, 80’lerin en çok ses getiren yapımlarından birine dönüştü.  Başrol Jennifer Beals’i de şöhrete kavuşturmuştu. İsmini aldığı Irene Cara şarkısı ‘Flashdance... What a Feeling’ de dönemin hitlerinden… 

Haberin Devamı

İLK DANS, İLK AŞK / DIRTY DANCING
Zengin-fakir dansı

Bu dansı bana lütfeder misiniz

Bir tatil yöresinde dans öğretmenliği yapan Johnny’yle ailesiyle tatile gelmiş Frances adlı (lakabı da Baby) kızın dans ekseninde gelişen ilişkisi… Sınıf farklılıklarına rağmen dansla birlikte yakınlaşan iki gencin öyküsünü anlatan, Emile Ardolino imzalı bu romantik yapımı Patrick Swayze-Jennifer Grey ikilisi sürüklüyor. Filmin soundtrack’inde yer alan, Bill Medley-Jennifer Warnes’un seslendirdikleri (I’ve Had) ‘The Time of My Life’, 1988’de ‘En İyi Orijinal Şarkı’ Oscar’ını kazanmıştı.

BILLY ELLIOT
Geleneklere başkaldırıyorum

Bu dansı bana lütfeder misiniz

Madenci bir babanın oğlu... Aile gelenekleri olan boks sporunu terk edip bale okuluna gider ve sorunlar başlar… Sert bir toplumsal iklimin hâkim olduğu İngiliz taşrasında geleneklere ve yerleşik düzene karşı çıkarak kendi yolunu bulmak isteyen bir çocuğun hikâyesini anlatır ‘Billy Elliot’... Stephen Daldry imzalı filmde Jamie Bell, Julie Walters, Gary Lewis, Jamie Draven gibi isimler rol alıyor. 

Haberin Devamı

BATI YAKASININ HİKÂYESİ / WEST SIDE STORY
Karşı çeteden bir kız sevdim…

Bu dansı bana lütfeder misiniz

Manhattan’da iki farklı sokak çetesinin mücadelesi ve bu arada yaşanan ‘yasak aşk’... ‘Romeo ve Juliet’in modern versiyonu olan bu müzikal sinema tarihinin en unutulmaz filmlerindendir. Yönetmenliğini Robert Wise’ın üstlendiği, başrollerini Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno ve George Chakiris’in paylaştığı yapım, 1962’de ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ dahil olmak üzere tam 10 dalda Oscar ödülü kazanmıştı.

KANLI DÜĞÜN / BODAS DE SANGRE
Flamenkonun şahı

Bu dansı bana lütfeder misiniz

Federico Garcia Lorca’nın ünlü oyununun, flamenkoya uyarlanmış dans versiyonunu sahneye koyan bir ekibin prova çalışmaları ve aralarındaki rekabet… Carlos Saura’nın bu olağanüstü filmi, aynı zamanda bir üçlemenin ilk ayağıdır (diğerleri de ‘Carmen’ ve ‘Büyülü Aşk’). Antonio Gades’in Cristina Hoyos’la karşılıklı ‘döktürdükleri’ film, Türkiye’de ilk kez 1984’te İstanbul Film Festivali’nde gösterilmiş ve büyük ilgi görmüştü.  

Haberin Devamı

YAĞMUR ALTINDA / SINGIN’ IN THE RAIN
Her kuşağın filmi…

Bu dansı bana lütfeder misiniz

Hollywood’un sessiz sinema çağını kapatıp sesli filmlere geçişi sırasında yaşanan kimi olaylar üzerinden bir dönemi ve bu sırada yaşanan sevdaları anlatan bu yapıt tüm zamanların en iyi müzikallerinden biri kabul edilir. Ve en çok da filme adını veren ünlü şarkısı ve her kuşağın zihninde yer etmiş unutulmaz sahnesiyle (ana karakter Don Lockwood’un takım elbisesiyle yağmur altında şarkı söyleyerek sokak lambasının üzerine çıkması) hatırlanır. Yönetmen olarak Stanley Donan-Gene Kelly ikilisinin imzasını taşıyan çalışmada Gene Kelly, Donald O’Connor, Debbie Reynolds, Jean Hagen, Cyd Charisse gibi isimler rol alıyor.   

Haberin Devamı

GREASE
Yazın başka, kışın başka

Bu dansı bana lütfeder misiniz

1950’ler… Büyük bir yaz aşkı yaşayan Danny ve Sandy için artık okul zamanı gelmiştir. Ayrılmaları gerektiğini düşünürler. Danny, okulun ilk günü mensubu olduğu deri ceketli çetenin başındadır artık. Fakat o sene Sandy de aynı okula gelecek ve karşısında yazın âşık olduğu insandan farklı birini bulacaktır. Randal Kleiser’ın yönettiği ve John Travolta’yla Olivia Newton-John’ın sürüklediği ‘Grease’ de dans sahneleri ve şarkılarıyla sinema tarihinin en popüler gençlik filmlerinden biri olarak hafızalara kazınmıştı. 

VE SONRA DANS ETTİK / AND THEN WE DANCED
Tutkunun dansı

Bu dansı bana lütfeder misiniz

Çocukluğundan beri dansa ilgisi olan Merab, Gürcü geleneksel dans topluluğu içinde yer alıyor. Günün birinde aralarına katılan yeni bir dansçı dengelerini bozacaktır. Önce aralarında bir rekabet vardır, sonra Merab, Iraklı adlı ‘rakibi’ne farklı hisler duymaya başladığını anlar… Levan Akin imzalı bu yakın tarihli filmde başrolleri Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili ve Kakha Gogidze gibi isimler paylaşıyor.

BUNLAR DA VAR

- Atları da Vururlar / They Shoot Horses, Don’t They? / Yön: Sydney Pollack
- Tangolar / El exilio de Gardel: Tangos / Yön: Fernando E. Solanas
- Kırmızı Pabuçlar / The Red Shoes / Yön: Michael Powell-Emeric Pressburger
- Dans ve Aşk / Strictly Ballroom / Yön: Baz Luhrmann
- Yasak Dans / Footloose / Yön: Herbert Ross
- Five Dances / Yön: Alan Brown
- Striptiz Kulübü / Magic Mike / Yön: Steven Soderbergh
- Climax / Yön: Gaspar Noe

Bu dansı bana lütfeder misiniz

- Beyaz Geceler / White Nights / Yön: Taylor Hackford
- Benimle Dans Et / Step Up / Yön: Anne Fletcher

Yazarın Tüm Yazıları