Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...

93’üncü Oscar ödülleri bu gece sabaha karşı sahiplerini buluyor. Ünlü yönetmen Steven Soderbergh’in yapımcılığında düzenlenecek tören, üç saatlik bir film konseptiyle hazırlandı. Aday yapımların ‘bağımsız sinema’ karakterli olması dikkat çekiyor. Geceye bütçesi 5 milyon dolar olan ve ABD’deki derin yoksulluğu anlatan ‘Nomadland’in ve yönetmeni Chloé Zhao’nun damga vurması bekleniyor... Anthony Hopkins’li ‘The Father’ ve Carey Mulligan’lı ‘Promising Young Woman’ın da sürpriz yapması muhtemel...

Haberin Devamı

Evet, sanırım en farklı Oscar töreni bu gece sabaha karşı bizi bekliyor... Nedeni malum, içinden geçtiğimiz ‘pandemi dönemi’. COVID-19’lu günlerin töreni olarak tarihteki yerini alacak gece, Los Angeles’ın ikonik yapılarından Union Station’da gerçekleşecek. Bu ‘artdeco’ tarzında yapının seçilmesinin nedeni, uzak geçmişin törenlerinin havasını yeniden yaratmak. Ayrıca ‘Blade Runner’dan ‘Kara Şövalye Yükseliyor’a, ‘Bugsy’den ‘The Way We Were’e, ‘Pearl Harbor’dan ‘Hail, Caesar!’a birçok yapımın bazı sahneleri halen faaliyette olan bu eski istasyon binasında çekilmişti. Adaylar ancak yanlarında bir kişi getirebilmek kaydıyla mekândaki yerlerini alacaklar ve ikili bir düzen içinde oturacaklar...

AŞILAR BEKLENDİ...

Son yıllardaki gibi sunucusuz gerçekleşecek törenin organizasyonunu Steven Soderbergh; Stacey Sher ve Jesse Collins (Super Bowl’daki devre arası gösterisinin ve Grammy Ödülleri Töreni’nin de yapımcısıydı) gibi isimlerin de dahil olduğu ekibiyle hazırladı. Ünlü yönetmen törene ilişkin programı yaklaşık üç saatlik bir film gibi sunacaklarını ve seyirci olarak bizlerin, açılıştan sonraki 90 saniyede nasıl bir konseptle karşı karşıya olduğumuzu anlayacağımızı belirtti (Amerikalı bir sinema yazarı, “Soderbergh genellikle soygun filmleri çeker, bakalım bu kez nasıl bir film izlettirecek bize” diye latife yapmış). Ayrıca Soderbergh bu zorlu süreci “Bir uçağı havada uçarken inşa etmek gibiydi” şeklinde tarif etti.

Haberin Devamı

Peki ya ödüller? Önce şu hatırlatmalarda bulunalım: Bilindiği gibi sinema salonları pandemi dolayısıyla uzun süredir kapalı. Yer yer ‘ara buluşmalar’ yaşansa da salgının sonraki dalgaları insanları tekrar evlere kapatırken salonların payına bir kez daha yalnızlık düştü. Öte yandan süreç boyunca kitlelerin ilacı yine sinema oldu; çeşitli platformlardan bol bol film ya da dizi izlendi. Akademi, sahiplerini önce 28 Şubat’ta bulacağı açıklanan ama sonra bugüne ertelenen bu yılki ödüller için adaylarını açıklarken çoğu platformlarda boy göstermiş filmler arasından tercih yapmak zorunda kaldı. (Ertelemenin iki nedeni vardı; biri Soderbergh’in çektiği konsept filmi hazırlamak için gereken zaman, diğeri de konukların COVID-19 aşılarının tamamlanmasının beklenmesi.) Nitekim listede yer alan yapımlardan birçoğu Netflix, Amazon Prime ve Türkiye’den izlenemeyen Hulu gibi platformlarda seyirci karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Bu yılın adaylarını ortak parantezde buluşturan karakteristik özelliklerin altını çizerek başlayalım: Pandeminin yarattığı ekonomik sorunların ifadesi olsa gerek, aday filmler ‘bağımsız sinema’ etiketine sahip yapımlardan oluşuyor. Büyük Hollywood prodüksiyonu kimliğiyle göze çarpan bir yapım yok. Şu maliyet rakamları size fikir verebilir: ‘The Trial of Chicago 7’ 36 milyon dolar, ‘Judas and the Black Messiah’ 26 milyon dolar, ‘Mank’ 25 milyon dolar, ‘One Night in Miami’ 19.6 milyon dolar, ‘Nomadland’ 5 milyon dolar, ‘Minari’ 2 milyon dolar...

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...Mank

Filmlere ilişkin bir diğer nokta da şu; geçen yıl 25 Mayıs’ta Minneapolis’te beyaz polis memuru Derek Chauvin’in siyah George Floyd’u öldürmesinin ardından başlayan ve ‘Black Lives Matter’ (‘Siyah Hayatlar Önemlidir’) sloganıyla yaygınlaşan toplumsal tepkiye paralel biçimde siyahların öykülerini anlatan çalışmalar ön plana çıktı. Birçoğu sinematografik açıdan ortalamanın üzerinde olan bu yapımlardan üçü (‘One Night in Miami’, ‘Judas and the Black Messiah’, ‘The Trial of the Chicago 7’) ‘En İyi Film’ dalında aday, iki film (‘Ma Rainey’s Black Bottom’ ve ‘The United States vs. Billie Holiday’) de oyunculuk kategorilerinde öne çıkan projeler.

Haberin Devamı

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...

Gelelim favorilere: ‘En İyi Film’de, bu yıl ödülleri silip süpüren ‘Nomadland’ öncelikli aday. Ekonomik krizin ardından karavanda yaşamaya başlayan 60 yaşındaki ‘modern göçebe’ Fern’in öyküsünü anlatan film, ABD’deki derin yoksulluğun tasvirine soyunuyor. Demans sorunları yaşayan bir adamın zihninden geçenleri anlatan ‘The Father’ın da Akademi üyelerince çok beğenildiği yazılıp çizildi. Bir başka sürpriz yapması beklenen film de tecavüze maruz kalan arkadaşının intikamını almaya çalışan bir kadının mücadelesini anlatan ‘Promising Young Woman’. Bu dalda benim favorim, bütün zamanların en iyilerinden kabul edilen ‘Yurttaş Kane’in senaryo süreci eşliğinde Hollywood’un sorunlu tarihine göz atan ‘Mank’.

Haberin Devamı

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...The Father

‘En İyi Yönetmen’de Akademi’nin ödülü ‘Nomadland’in yaratıcısı Chloé Zhao’ya vereceği kanaatindeyim (kazanırsa Oscar tarihinde, Kathryn Bigelow’dan sonra bu dalda ‘mutlu son’a ulaşan ikinci kadın yönetmen olacak) ama ben olsam ‘Mank’in yönetmeni David Fincher’ı tercih ederdim.

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...Nomadland

‘En İyi Kadın Oyuncu’da, ‘Nomadland’in başrolünde yer alan Frances McDormand favori. Lakin kendisinin iki Oscar’ı (1997 ve 2018) var, bu açıdan Akademi belki bu kategoride Carey Mulligan’ı ödüllendirebilir. Benim gönlümdeki isimse ‘The United States vs. Billie Holiday’deki performansıyla Andra Day.

‘En İyi Erkek Oyuncu’ya gelince... ‘The Father’da Anthony Hopkins müthiş oynamış, nitekim geçen hafta BAFTA’da ödüle uzandı. Lakin ben geçen yıl hayatını kaybeden Chadwick Boseman’ın ‘Ma Rainey’s Black Bottom’da ortaya koyduğu ışıltılı performansıyla bu ödülün sahibi olmasından yanayım. Vefat etmiş birine ödül vermek vefa açısından da önemli bir adım olur.

Haberin Devamı

‘En İyi Yardımcı Kadın’da adayım ‘Minari’de büyükanneyi canlandıran Youn Yuh-jung. Akademi’nin de kendisini ödüllendireceği düşüncesindeyim. Keza ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalında da Akademi’yle aynı noktada buluşacağımız ve ödülün ‘Judas and the Black Messiah’daki performansıyla Daniel Kaluuya’ya gideceği kanısındayım.

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...Judas and the Black Messiah

Son olarak ‘En İyi Yabancı Film’ kategorisinde Akademi’nin ödülü ‘Another Round’a vereceğini sanıyorum. Benim adayımsa yapım ortakları arasında TRT’nin de bulunduğu, ‘Srebrenica katliamı’nı bir annenin gözünden anlatan Saraybosna filmi ‘Quo Vadis, Aida?’

Özetle bu yılki Oscar’ların genel profili böyle. Sinema sübjektif bir sanat tabii ama biz yine de o klasik dileğimizi tekrarlayalım: İyi olanlar kazansın...

CANLI YAYIN TRT 2’DE

Bu yılki tören TRT 2’den naklen yayımlanacak. Saat 1.30’da ‘Oscar’a Doğru’ programıyla başlayacak olan yayında, tören 3.00’den itibaren ekranlara taşınacak. Yayına Mehmet Açar, Alin Taşçıyan ve Zeynep Atakan yorumlarıyla katkıda bulunacak.

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...

KAZANANLARI ONLAR AÇIKLAYACAK

Gecede sahneye çıkacak ve ödülleri sunacaklar listesinde şu yıldızlar yer alıyor: Harrison Ford, Brad Pitt (‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülünü verecek), Halle Berry, Reese Witherspoon, Don Cheadle, Renée Zellweger (‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü verecek), Regina King, Joaquin Phoenix (‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü verecek), Rita Moreno, Laura Dern (‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülünü verecek), Zendaya, Angela Bassett, Bryan Cranston, Marlee Martin ve geçen yıl ‘Parazit’le ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazanan Bong Joon-ho (‘En İyi Yönetmen’ ödülünü verecek). Ayrıca ‘En İyi Orijinal Şarkı’ ödülü öncesi film müziklerinden beş şarkılık bir performans gösterisi sunulacak.

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...

OSCAR İÇİN YENİ TASARIMLAR...

Akademi bu yıl için yedi sanatçıya davette bulundu ve onlardan “Filmler sizin için ne ifade ediyor” sorusu eşliğinde, ikonik Oscar heykelini de kullanarak yeni grafik tasarımlar ortaya çıkarmalarını istedi. Sanatçılar şu isimlerden oluşuyordu: Temi Coker, Petra Eriksson, Magnus Voll Mathiassen, Michelle Robinson, Karan Singh, Victoria Villasana ve Shawna X. Bu gruptan sanırım en çok Nijerya kökenli Temi Coker’ın, sayfamızda da kullandığımız tasarımı beğenilmiş olmalı ki birçok yerde bu çalışma karşımıza çıkıyor...

ANA DALLARDAKİ ADAYLAR

En İyi Film

- The Father
- Judas and the Black Messiah
- Mank
- Minari
- Nomadland
- Promising Young Woman
- Sound of Metal
- The Trial of the Chicago 7

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...Promising Young Woman

En İyi Yönetmen

- Thomas Vinterberg (Another Round)
- Emerald Fennell (Promising Young Woman)
- David Fincher (Mank)
- Lee Isaac Chung (Minari)
- Chloé Zhao (Nomadland)

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...Frances McDormand ‘En İyi Kadın Oyuncu’, Chadwick Boseman ise ‘En İyi Erkek Oyuncu’ favorileri.

En İyi Kadın Oyuncu

- Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom)
- Andra Day (The United States vs. Billie Holiday)
- Vanessa Kirby (Pieces of a Woman)
- Frances McDormand (Nomadland)
- Carey Mulligan (Promising Young Woman) 

En İyi Erkek Oyuncu

- Riz Ahmed (Sound of Metal)
- Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom)
- Anthony Hopkins (The Father)
- Gary Oldman (Mank)
- Steven Yeun (Minari) 

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...Sound of Metal

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

- Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm)
- Glenn Close (Hillbilly Elegy)
- Olivia Colman (The Father)
- Amanda Seyfried (Mank)
- Youn Yuh-jung (Minari)  

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...Minari

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

- Sacha Baron Cohen (The Trial of the Chicago 7)
- Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)
- Leslie Odom, Jr. (One Night in Miami)
- Paul Raci (Sound of Metal)
- Lakeith Stanfield (Judas and the Black Messiah) 

Akademi’nin ‘bağımsız’lık gecesi...The Trial of the Chicago 7

Yabancı Dilde En İyi Film

- Another Round
- Better Days
- Collective
- The Man Who Sold His Skin
- Quo Vadis, Aida?

Yazarın Tüm Yazıları