Danimarkalı ressamdan “Ankara-Ankara” Arası

Bu haftaki konuğumuz, Türkiye’yi özellikle de Ankara’yı yakından bilen kuzeyli yabancı bir sanatçı. Danimarkalı sanatçı Bente Christensen-Ernst, 1984 yılında ilk kişisel sergisini açtığı Siyah-Beyaz’da 37 yıl aradan sonra yeniden Ankaralı sanatseverlerle buluştu.

Haberin Devamı

Siyah Beyaz’ın sergiyle ilgili hazırladığı manifestoya göre, geçen bu süre içinde Kopenhag, New York, İstanbul, Beyrut, Amman gibi birçok şehirde kişisel sergiler açan Bente Christensen-Ernst, ‘Ankara ile Ankara Arası’ sergi ismiyle kariyer yoluna bir atıfta bulunuyor. Sanatçı özel yaşamından seçtiği kişi ve nesneleri, stilize bir gerçekçilikle eserlerine aktarıyor. Eserlerinde, göz alıcı renkler kullanmasının yanı sıra, hareket duygusunun baskın olduğu güçlü kompozisyonlar kurguluyor. Sergide günlük yaşamdan farkı tip ve durumdaki kişilerin imgeleri perspektif, renk ve derinlik algısı üzerinden yeniden yorumlanıyor.

Danimarkalı ressamdan “Ankara-Ankara” Arası

Christensen-Ernst, Siyah-Beyaz’ın sanat gazetesinde yayınlanan söyleşisinde de sergi kurgusunun tamamıyla serginin zamanına ve yerine bağlı olduğunu belirterek, “Neden yine Ankara?” sorusuna şu yanıtı veriyor.
“Bu sefer ‘Ankara ile Ankara Arası’ temasını seçtim çünkü sergilenen resimlerin 1987’de Ankara’dan ayrıldığımdan beri seçtiğim motifleri veya temaları yansıttığını hissediyorum. Değişiklikler, güncel trendlerden değil, yaşadığım yerlerden kaynaklanıyor. 1984 yılında Siyah-Beyaz’daki ilk sergimde, konularım Ankara’da günlük hayatımda gördüğüm nesnelerden ilham almıştı. Daha sonra Bodrum-Gümüşlük’te kışın, çıplak incir ağaçlarına hayran kaldım. Antakya’da beni cezbeden, kırmızı biberler oldu; ama aynı zamanda Suriye’deki savaşın da konu seçimimde bir miktar etkisi vardı.”
Resimlerinin tuval üzerindeki renklerden ve yazılardan oluştuğunu ifade eden Danimarkalı sanatçı, “İzleyiciler ikisini birleştirebilir veya gördüklerinden kendi hikâyelerini oluşturabilir. Resimlerim birer metafor, ancak metaforlar genellikle kastedilenden bağımsız olarak anlaşılabilen kelimelerden oluşur. Benim resimlerim de öyle” diyor.
Portre çalışmalarının da birer metafor olduğunu ifade eden Christensen-Ernst, “Bir bireyin kişiliğinden ya da kişisel geçmişinden ve geçmiş deneyimlerinden etkileniyorum. Örneğin, Danimarka Ulusal Tarih Müzesi’ne satılan ilk portrem, uzun yıllar Türkiye’de kalmış ve Türkçeyi iyi bilen Danimarkalı şair Henrik Nordbrandt’a aitti. Türkiye ile olan ilişkisini belirtmek için onu bir fes ile resmetmeye karar verdim. Türkçe ve Arapça’yı konu alan bir filolog olduğu için, eşimi de birkaç kez kafasında fesle resmettim. Eski Osmanlı portrelerinden etkilendiğimi düşünüyorum” görüşünü dile getiriyor.
Christensen-Ernst’in ilginç eserlerinden birisi günümüz dünyasından bir kesit yansıtan “Self Generation” isimli resmi. Danimarkalı sanatçı bu resminin nasıl oluştuğunu da şöyle anlatmış:
“Atölyemin bulunduğu Antakya’da, çoğu Suriyeli olan, tamamen örtünmüş kadınların selfie (öz çekim) çektiğini görüyorum. Bu benim ilgimi çekti ve bu durumu resim için bir nesne olarak kullanmaya karar verdim. İlginç bir şekilde, eser Ürdün Amman’daki Dar al-Anda Galerisinde sergilenirken, tamamen örtülü bir Mısırlı kadın dedi ki: Bu benim! Ve resmimin önünde bir selfie çekildi. Yani, modern dünyada evrensel bir eğilimi resmettim.”
Christensen-Ernst’in Siyah-Beyaz’daki “Ankara ile Ankara Arası” isimli sergisini görebilmeniz için 18 Aralık’a kadar süreniz var.
---------------------------------

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

YAKLAŞAN yeni yıl nedeniyle bu hafta sonuna doğru birçok galeride, çok sayıda sanatçının küçük ebatlı resimlerinden oluşan karma sergiler açılacak. Sevdiklerinize yeni yıl hediyesi olarak resim almak istiyorsanız, Aralık sonuna kadar sürecek bu dönemi kaçırmayın. Kentteki diğer sergiler şöyle:
Yeni Etki-31 Ocak’a kadar (Galeri Soyut Çayyolu/Alacaatlı Cad.), Ömer Lütfi Çetin-15 Aralık’a kadar (BRHD/Hollanda Cad), Yüzleşme-9 Ocak’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Celal Esat Arseven-Ahmet Celalettin Uzmen-23 Aralık’a kadar (Emin Antik/Kale), Muret Germen-15 Aralık’a kadar (Fikret Otyam Sanat Merkezi/Başkent Üni. Kavşağı), Ayşenur Köksal-23 Aralık’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mah.), Hasan Rastgeldi-16 Aralık’a kadar (Galeri M/Armada AVM), Işıl Kurmuş Aleksandrov-19 Aralık’a kadar (Galeri Vitrin/Goethe Institut Bakanlıklar), Meral Öztürk (Seramik)- Yarın açılacak (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), Nihat Kahraman-11 Aralık’a kadar (Platform A/ Taurus AVM), Nelson Mandela Fotoğraf Sergisi-15 Aralık’a kadar (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları