Uçak kazaları azalıyor

Genel olarak uçak ve helikopter kazalarında giderek azalma oluyor. Gerçi uçuşlar geçtiğimiz yıl neredeyse yüzde 60 civarında azdı. Ama yazla birlikte yine de yoğun uçuşlar oldu. Uzun süre uçmayan pilotların çok daha dikkatli oldukları gözlendi. Kazalar azaldı. 2022 yılında da büyük talihsizlikler olmazsa kazaların çok daha azalacağı umudu sürüyor.

Haberin Devamı

Pandemi nedeniyle 2021 yılında da uçuşlarda ciddi azalmalar oldu. Havayolu uçaklarında kazalarının azaldığını görüyoruz. Zaten son yıllarda artan uçuş güvenliği kazaların azalmasını sağladı. Hem havacılık teknolojilerinin gelişmesi, hem de uçuş eğitimlerinin artması ve kontrol sistemlerinin çoğalması bu sonuçları sağladı.

Uçak kazaları azalıyor

Henüz 2021 yılı bitmedi ve umarım bir kaza daha yaşamayacağız. Şimdiye kadar dünyada 88 hava kazasında 369 kişi hayatını kaybetti. Bu yıl kazaların çoğunluğunu küçük gövdeli uçaklar ve çoğunlukla helikopterler yaptı. Helikopter kazalarının büyük kısmında görüş uzaklığının düşmesine rağmen uçuşta ısrar edilmesi önemli rol oynadı.

Haberin Devamı

* 2021 yılının en büyük uçak kazası 9 Ocak günü Endonezya’da meydana geldi. Sriwijaya Havayolları’na ait bir Boeing 737-500 uçağı Jakarta’da kalkıştan kısa süre sonra Java denizine çakıldı. Yolcu ve mürettabat dahil 62 kişi hayatını kaybetti.

* 2 Mart 2021’de Güney Sudan’da Supreme Havayolları’na ait L-410 Turbolet uçağının çapması sonucu 10 kişi hayatını kaybetti.

* 6 Temmuz 2021’de Rusya Kamçatka’da Antanov AN 26B-100 uçağının uçuruma çarpması sonucu 6’sı mürettabat 28 kişi öldü.

* 3 Ekim 2021’de Milano’dan kalkıp Olbia Havalimanı’na giden Platus PC 12747E uçağı kalkıştan hemen sonra bir binaya çarptı. Rumen iş adamı Dan Petrescu ve ailesi olmak üzere toplam 8 kişi hayatını kaybetti.

* 19 Ekim 2021’de Houston’dan kalkan kurumsal bir şirkete at MD 87 uçağı havalimanın 500 metre uzağında düştü. Yanan uçaktan 21 kişi sağ çıktı. 2 kişi yaralandı. Uçak kullanılamaz hale geldi.

* Çok sayıda düşen askeri-sivil küçük uçaklarda can kayıpları oldu. Ama helikopter kazaları ağırlıktaydı. Ne yazık ki, Türk Hava Kuvvetleri’nin AS352Couger helikopteri Tatvan’da ani görüş uzaklığının düşmesi sonucu araziye çarptı. 11 askerimiz şehit oldu.

* 30 Kasım 2021 tarihinde ise Azerbaycan Devlet Sınır Teşkilatına ait Mi-17 tipi helikopter Garaheybet bölgesinde eğitim yapılırken düştü. Kaza 14 şehit ve 2 yaralı ile sonuçlandı.

Haberin Devamı

* 5 Aralık 2021 Gulfstream IV, özel jet, Santo Domingo yakınlarındaki İsabela Havalimanı’ndan Florida’ya için kalktıktan sonra arıza nedeniyle acil iniş yapmaya çalışırken düştü. Uçakta Flow La Movie ya da gerçek adıyla Jose Angel Hernandes, ailesi ile birlikte 9 kişi hayatını kaybetti.

* 17 Aralık 2021 ABD Lousiana eyaletinde New Orleans Havalimanı’na gitmek için kalkan helikopter, trafiğin aktığı otoyola düştü. Bell 407 helikopterinin pilotu hayatını kaybetti.

* 19 aralık 2021 Avusturalya’nın Queensland eyaletinde kalkıştan sonra denize düşen Rockwell International tipi uçakta ikisi çocuk 4 kişilik kişi hayatını kaybetti.

Uçak kazaları azalıyor

KAZA NEDENLERİ

2021 yılında meydana gelen uçak-helikopter kazalarının nedenleri şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

1. Pilotaj hatası

2. Bakıma dayalı teknik sorunlar.

3. Meteorolojik şartlar. Özellikle helikopter kazalarında görerek uçuş şartlarında bir anda görüş uzaklığının kaybolması. Bu durumlarda birçok kazada helikopterlerin bir maniaya çarptığını görüyoruz.

AİLE YOK OLDU

Uçak kazaları azalıyor

Helidosa Aviation şirketine ait Gulfstream GIVSP uçağı Dominik Cumhuriyeti’nin başkenti Santo Domingo’dan Miami için kalkıştan sonra teknik bir sorun nedeniyle gere dönmeye çalıştı. Ancak uçak kısa sürede anormal duruma girdi ve çakıldı. Trajik bir şekilde tüm mürettebat ve yolcuları hayatlarını kaybetti. ABD vatandaşı 6 yolcu içinde Flow La Movie olarak bilinen Porto Rikolu müzik yapımcısı Jose Angel Hernandez’in de ölenler arasında olduğu açıklandı. Kazada eşi ve oğlu’da ölen 38 yaşındaki Flow La Movie Karayipler’de popüler olan ve aynı zamanda dünya çapında takipçiler kazanan bir müzik türü reggaeton’da tanınmış bir figür haline gelmişti. Kaza ile ilgili soruşturma derinleştiriliyor. Ancak henüz bir ipucu ortaya çıkmadı.

Haberin Devamı

YILIN HAVACILIK SKANDALI

* 23 Mayıs 2021 tarihinde, dünya, son yıllarda hiç alışılmamış bir havacılık skandalına tanık oldu. Ryanair şirketine ait Boeing-737 tipi yolcu uçağı 171 yolcusuyla Yunanistan’ın başkenti Atina’dan Litvanya’nın başkenti Vilnius’a doğru havalandı. Yolcu uçağının Belarus hava sahasından Litvanya’ya geçmesine 30 Km kala Minsk Havalimanı kulesinden “Uçakta bomba olduğuna dair ihbar aldık. Uçuş güvenliği için Minsk Havalimanı’na inmenizi tavsiye ediyoruz” mesajı geldi. Ardından Boeing-737 yolcu uçağının yanında Belarus Hava Kuvvetlerine ait MİG-29 avcı uçağı belirdi. Pilotları Minsk yönüne zorlayan savaş uçağından ‘talimatlara uyulmaması durumunda ateş açılacağı’ uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

* Uçak zorla Minsk’e indi. Belarus lideri Aleksander Lukaşenko’nun, muhalif blog yazarı 26 yaşındaki Roman Protaseviç’i tutuklatmak için uçağı indirttiği ortaya çıktı. Muhalif gazeteci ve sevgilisi uçaktan alınarak tutuklandı. Uçak daha sonra havalanıp Litvanya’ya gitti. Ama dünya ayağa kalktı. Bir uçak kaçırma olayı ile eş tutulan bu yasa dışı olaydan sonra Başta Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünya Belarus’u kınadı ve hava sahasını tehlikeli ilan etti. Sadece Rusya’nın destekler göründüğü olaydan sonra havayolları Belerus hava sahasını kullanmamaya başladı. Skandalın yankıları hala sürüyor. Muhalif blog yazarı 2020 yılında yapılan seçimlerin sonuçlarını kabul etmiyordu ve bazı protestoların başlangıcındaki işaretin de Roman Protaseviç’den çıktığı ileri sürülüyordu.

THY'NİN CEBU UÇUŞLARI BAŞLIYOR

Uçak kazaları azalıyor

UZUN süredir Filipinler’de Manila’ya uçan THY şimdi Cebu seferlerine başlıyor. 3 Ocak 2022’de planlanan uçuşlarla THY böylece Filipinlerde 2 ayrı noktaya sefer yapmış olacak. Ancak ilk uçuş İstanbul- Manila-Cebu-Manila-İstanbul şeklinde olacak. Yani ilk uçuş direk uçuş değil. İstanbul’dan saat 21.15’de kalkan uçak ertesi gün yerel saatle 16.25’de Cebu Mactan Havalimanı’na inecek. Uçuş 14 saat 10 dakika sürecek. Ekonomi sınıfı tek yön bilet fiyatı başlangıç olarak 8 bin lira civarında olacak. Business fiyatının ise 54 bin lira üzerinde olacağı THY sitesinde yer aldı. Elbette bu fiyatlar uçuş günlerine, gidiş-dönüş tarihleri arasındaki gün sayısına göre değişebiliyor. Cebu için uçuşlar haftada 3 gün, pazartesi, perşembe ve cumartesi günleri olarak planlanıyor. Pandemi nedeniyle şimdilik Manila’ya sadece haftada bir gün sefer yapılıyor. Bu uzun uçuşlar için THY’nin son aldığı Airbus A350 uçakları kullanılacak.

Yazarın Tüm Yazıları