Z Kuşağı kılavuzu

‘Happier Than Ever’ adlı yeni albümünde daha olgun, daha cesur, daha özgür bir Billie Eilish’le karşı karşıyayız. Z Kuşağı’nın isyanlarını anlamak için onun anlattığı dünyaya vâkıf olmakta fayda var.

Haberin Devamı

Billie Eilish’in, mensubu olduğu genç kuşak üzerindeki etkisi sürüyor. Öte yandan yaşça büyük hayranlarının sayısı da hızla artıyor. Saç, makyaj, giyim kuşamda nasıl hoşuna gidenden yola çıkıyorsa müziği için de durum aynen öyle. Örneğin, sound’u minimal ve retro bir düzenleme estetiği var. Çağın önerdiği, klişe dijital altyapılara sarılmıyor. ‘Happier Than Ever’da bossa nova’dan kilise orglarına, eski usul vokallere uzanabiliyor. En önemlisi, hiçbir mecburiyeti yokken bir albüm insanı olma tavrını sürdürüp daha önce tekli olarak paylaştıklarıyla birlikte 16 şarkılık bir sanat ürünüyle karşımıza çıkabiliyor.

Z Kuşağı kılavuzu

Haberin Devamı

BİR GENÇLİK İDOLÜ...

Albüm adındaki gibi ‘hiç olmadığı kadar mutlu’ oluşundan mı bilmem ama ‘Happier Than Ever’da daha olgun, daha cesur, daha özgür bir Billie Eilish’le karşı karşıyayız. Kim ne der diye düşünmeden bir gençlik idolünün yaşam yolculuğunu şarkılarıyla ustaca aktarmayı başarıyor. Dijital çağın kalabalığında yıldızlık yolunun samimiyetten geçtiğini gösteriyor.

Albümün açılış şarkısı ‘Getting Older’da sırrını açıklamış: Genç bir kadın ama yaşlı bir ruh olarak önüne çıkan yanlış insanları daha iyi ayırt ediyor artık. Bence Z Kuşağı’ndan zeki, özgür ruhlu, şahsına münhasır evlatlarımızın kimi isyanlarını anlamak için Billie Eilish’in ve paralel bir yolda gördüğüm Lana Del Rey’in anlattığı dünyaya vâkıf olmakta fayda var.

‘Happier Than Ever’ her yönüyle güçlü bir albüm. 2021’in heyecanla beklenen albümü olma durumuna enfes bir cevap vermiş. ‘Lost Cause’, ‘My Future’, ‘Therefore I Am’, ‘Your Power’ ve albüme adını veren şarkıdan başlayabilirsiniz. Ben ‘I Didn’t Change My Number’ ve ‘Billie Bossa Nova’yla ilk dinleyişte özel bir bağ kurdum ama bütüne ve bütünlüğüne şapka çıkarıyorum.

DÜNYAEVİNDEN NAKLEN

Zeynep Bastık’ın uzun süredir yol arkadaşı olan Tolga Akış’la 7 Temmuz’da arkadaş arasında güzel bir partiyle evlendiğini duymuş, görmüşsünüzdür. Bastık sözü, müziği ve düzenlemesi Serhat Şensesli’ye ait olan yeni şarkısının video yönetmenliğini eşi ve prodüktörü Akış’a teslim etti. Videoda Akış’ın bizzat çektiği düğün görüntülerinin yanı sıra yine düğünde Zeynep Bastık’a sürpriz olarak izletilip mutluluktan ağlamasına neden olan anlar ustalıklı ve samimi bir kurguyla bir araya getirilmiş. Tolga Akış’a bu fikir ve uygulama için tebriklerimi sunarım. Yeni nesil bir pop yıldızının sürekli yeni şarkı üretip belirli bir kalite seviyesini koruma zorunluluğunun yanı sıra gerçek yaşamını samimiyetle estetize etmesinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Bunu 90’lar ve 2000’ler boyunca görmemiz olası değildi.

Haberin Devamı

Zeynep Bastık, nisanda yayımladığı disko pop albümü ‘Zeyno Disco’nun ardından, orta tempolu, duygusal bir şarkıyla evliliğine ve yaz aylarına ilk selamı verdi. Şensesli şarkıyı Bastık’ı düşünerek mi yazdı, bilmem. Ama video için söylediklerim şarkının etkisi açısından aynen geçerli. Ağustos ortası 15 konserlik bir turneye başlamayı planlayan Bastık’ın, İstanbul Harbiye Açıkhava konseriyse 21 Eylül’de.

Z Kuşağı kılavuzu

DANS ETSEK DÜZELİR Mİ?

Türkiye elektronik pop sahnesi inşa olurken önemli taşlar koymuş değerli bir müzisyen Bedük. Geçen günlerde bir de remiks versiyon içeren ‘Kapılar’ adlı yeni teklisini yayımladı. ‘Kapılar’, sound olarak değil ama ruh hali itibariyle Bedük çizgisinden farklı. O söz ettiğimiz çizgi bir müzisyen için kendini tekrar etmenin konforlu düzlemi olmamalı zaten. Bedük her gün 65 bin yeni şarkının yayımlandığı dijital müzik endüstrisinde yapılması gerekenin kalbinin sesini dinlemek olduğunu bilecek kadar vizyon sahibi biri. Sosyal medya hesabında aynen şöyle yazmış: “İnsan tek boyutlu değil ki sanatçı öyle olsun. Binbir çeşit renk var içimde… Bazen bir dans etsek her şeyin düzeleceğine inanıyorum bazen de kapıların hiç açılmayacakmış gibi kapandığını hissediyorum. Yaşadığımız zor dönemlerin hissettirdiği duygularla yazdım bu parçayı. Yaz aylarında derin bir parça yayımlamak! Ama şu anda böyleyim.” Merak etme, biz de aynen öyleyiz Bedük. Önemli olan şu ki şarkı nokta atışı olmuş.

Haberin Devamı

Z Kuşağı kılavuzu

Yazarın Tüm Yazıları