Yeniliklere akış zamanı

Burcu Güneş kariyeri boyunca şarkıları, ‘torna tezgâhından çıkmış ticari şarkılarla’ karıştırılmasın diye sınırlarını sert çizdi... ‘Yaramaz’ teklisinde dinleyeni kısa sürede motive eden bir hisse odaklanmış. Neredeyse tamamı nakarat olan, akılda kalan bir şarkı.

Haberin Devamı

Yeniliklere akış zamanı

Çağ ‘Durmadan üret ve paylaş’ diyor demesine ama esas önemli olan yaptığınız şarkıların kuşaklar boyu dinlenebilmesi değil mi?

Dijital âlemde uzun vadeli var olmak için bu böyle, emin olun. Bu noktadan hareketle, pek yakında yeni albüm müjdesi verecek Burcu Güneş’in, 90’ların o şahane şarkı kurgusunu da gözeterek modern sound’lara doğru bir akış içinde olduğunu görüyorum. Ben bu seçimi çok sağlıklı bulanlardanım.

‘Yaramaz’ teklisinde dinleyeni kısa sürede motive eden bir hisse odaklanmış. Neredeyse tamamı nakarat olan, akılda kalan bir şarkı. Burcu Güneş kariyeri boyunca şarkıları, ‘torna tezgâhından çıkmış ticari şarkılarla’ karıştırılmasın diye sınırlarını sert şekilde çizdi. Bu da içindeki, cıvıl cıvıl ve cesur olabilecek Burcu’yu bir miktar engelledi. Şimdi dijital platformların algoritma beklentilerine az daha yaklaşan bu şarkı üzerinden şunu söyleyeyim: Güneş, güçlü şarkılar üretme konusunda sıkıntısı olmadığından düzenlemelerde güncel sound’lara daha kararlı göz kırpabilir. ‘Yaramaz’ için de Türkçe olmayan bir rap kalıbının yerine; bilinen bir isimle Türkçe rap (trap) feat’i de düşünebilirdi. Orkestra solistliği terbiyesinin üstüne doğru şarkılar koyan birinin farklı sound’lar denemek hakkıdır. Ve çağ da öyle bir çağ...
Yeniliklere akış zamanı
TAŞ PLAKLARIN KRALİÇESİ

Haberin Devamı

‘Tango ve taş plak tadında billur bir ses’ dendiğinde aklıma gelen özel bir yorumcu olmasının yanı sıra bir ‘ruh hali daveti’dir Sema Moritz şarkıları. Ağırlıklı olarak aşk acısının karanlık dehlizlerine girer.  ‘Lacivert’ de o ruh halindekiler için uygun bir şarkı. Sözü ve müziği Emre Aksu’ya ait, eserin düzenlemeleriyse Erdinç Şenyaylar’a. Müzik sektöründe herkesin sevgi ve saygısını hak etmiş olan rahmetli Hasan Saltık’ın beğendiği ve Moritz’i, yayımlamak üzere ikna ettiği bir şarkı oluşu da, bu tekliye ayrı bir özen göstermemizi gerektiriyor. Seyyan Hanım’ın efsanevi ‘Hasret’ini modern imkânlarla okuyup kaydeden ve büyük bir esere kıymet katmayı başaran Sema’yı bu şekilde tanıyanlar oldu. Nedeniyse kendisinin ‘Hasret’ yorumunun ‘Hekimoğlu’ dizisinin can alıcı bir sahnesinde kullanılmış olmasıydı. Bence bu durum Moritz için hem avantaj hem de risk oluşturdu. Çünkü kimi gençler ne yazık ki daha önce Sema adıyla ve ‘Efsane Hanımlar (Ekho)’ albümünde okuduğu taş plak tadındaki eserleri Sema Moritz şarkısı olarak biliyor ve bundan sonra ne yaparsa yapsın o şarkılarla kıyaslanacak.
Yeniliklere akış zamanı
Lacivert (Tekli) - Sema Moritz Kalan - Müzik

Haberin Devamı

YILDIZLARDAN DÜNYA’YA BAKIŞ

Modern, senfonik, atmosferik bir tat veren 10 dakikalık bu yeni şarkı için peşinen söylemek gereken şu: ‘Coloratura’, Coldplay’in yaza girerken yayımladığı teklisi ‘Higher Power’ kadar coşkulu ve ticari değil. Öte yandan Coldplay şarkılarının ticari olması için altındaki imzanın Coldplay olması yetiyor zaten. Oradaki kriterimiz, ‘şarkı milyar kere dinlendi mi dinlenmedi mi’ oluyor genellikle. Ticareti bir kenara bırakacak olursak, müzikal açıdan çok daha güçlü ve iddialı bir parça olduğu kesin ‘Coloratura’nın. 15 Ekim’de yayımlanacak ve ‘yıldızlararası’ temasıyla ilgi çekecek yeni albüm ‘Music of the Spheres’in kapanış şarkısı olma özelliğini de taşıyor ayrıca. Albümden bir ay kadar önce bir tekli daha paylaşmayı planlayan Coldplay’le sonbaharda yapacağımız fantastik uzay seyahati öncesi bir alıştırma olabilir ‘Coloratura’. Dikkatle dinlerseniz, grubun derdinin dünyevi konulara uzaydan bakarak derin yanıtlar vermek olduğunu da hemen anlayacaksınız...
Yeniliklere akış zamanı
Coloratura - Coldplay - Parlophone Records

 

Yazarın Tüm Yazıları