Köpeklerde yaşla birlikte değişen davranış şekilleri

Köpekler de tıpkı bizler gibi değişik yaş dönemlerinde o yaşın gerektirdiği davranışları gösterirler. Köpeğinizin göstermiş olduğu davranışları irdelerken onun hangi yaş döneminde olduğunu hesaba katmayı unutmamak gerekir.

Haberin Devamı

Köpeklerde yaşla birlikte değişen davranış şekilleri

Bebeklik Dönemi:
0-6 aylık dönemi kapsayan bebeklik süreci, yavru köpeğin dış dünyayı tanımaya ve bileşenlerini algılamaya çalıştığı dönemdir. Bilişsel algısının sınırlı olduğu, meraklı ve yaramazlık davranışlarının yüksek olduğu dönemdir. Bu dönemde yavru, insanla kuracağı diyaloğun temellerini atar. Bebeklik döneminde köpeğinizle kuracağınız doğru ve pozitif ilişkinin ileriki dönemler için büyük önem taşıdığını unutmayın. Bu dönemde dış dünyayı tanımasında yavru köpeğinize yapacağınız kılavuzluk çok önemlidir. Köpeğinizin yavruyken bilişsel algısının sınırlı olmasına bağlı olarak göstereceği davranışlara karşı toleranslı olmalısınız.

Köpeklerde yaşla birlikte değişen davranış şekilleri

Çocukluk Dönemi: 6-12 aylık süreç köpeklerde çocukluk dönemi olarak değerlendirilir. Bu dönemde hareketlilik fazlalaşmış, dış dünyaya olan ilgi de artmıştır. Oyun isteği yükselmiş olan köpeğin bol bol dışarıya çıkartılması ve dış dünyayı realize etmesi sağlanmalıdır. Çocukluk dönemi köpeğin bilişsel algısının gelişmeye başladığı itaat ve komut ilişkilerinin kuvvetlendiği dönemdir.

Köpeklerde yaşla birlikte değişen davranış şekilleri

Gençlik Dönemi: 1 yaş ile 3 yaş arası dönemi kapsayan gençlik döneminde köpekte üreme isteği ve seksüel algı yüksektir. Doğru sosyalize edilmemiş ve itaat algısı geliştirilmemiş köpeklerde bu dönem içerisinde baskınlık ve kavgacı davranışlara sıklıkla rastlanabilir. Köpek bu dönemin sonlarına doğru fiziksel ve bilişsel gelişiminin en üst seviyesine ulaşmış olur.

Olgunluk Dönemi: 3-6 yaş aralığı köpeklerde olgunluk dönemi olarak tanımlanır. Kararlı davranışların en net gözlemlendiği dönem olgunluk dönemidir. Bu dönemde köpekte değişken davranışlara ve yeni alışkanlıklar geliştirmeye çok fazla rastlanmaz. Bu dönemde köpek türdeşlerine ve tür dışı canlılara olan davranışlarını netleştirmiştir.

Köpeklerde yaşla birlikte değişen davranış şekilleri

Yaşlılık Dönemi: 7 yaşın üzerine çıkmış olan köpekler yaşlılık süreci başlamış olan köpekler olarak kabul edilir. Bu dönemde köpeğin fiziksel aktiviteleri azalmaya başlar. Sahibe olan bağlılık ve bağımlılık davranışlarının en çok gözlemlendiği dönemdir. Köpeğin uykuya ayırdığı süre bu dönemde artar. Yaşlılık döneminin sonlarına doğru bilişsel algının zayıflamasına bağlı olarak demans benzeri davranışların şekillenmesi olasıdır. Yaşlılık döneminde köpekler tıpkı bebeklik döneminde olduğu gibi sahibin ilgisine daha çok ihtiyaç duyarlar.

Köpeklerde yaşla birlikte değişen davranış şekilleri

Yazarın Tüm Yazıları