Tamamlayıcı tıp yöntemi ‘homeopati’

Vücudun kendini doğal olarak iyileştirmesine yardım eden bir tedavi sistemi olan ‘homeopati’, batıda oldukça yaygın kullanılan alternatif tıp seçeneklerinden biridir. Homeopatinin çalışma prensibi, hastalığa neden olan unsurların aynı zamanda hastalığı iyileştirebileceği fikrine dayanır. Peki, homeopati nedir ve hastalıkların tedavisinde etkili bir yöntem midir? Homeopati hakkında merak edilenleri Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı, Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Sevil Özkan’a sordum...

Haberin Devamı

Tamamlayıcı tıp yöntemi ‘homeopati’

TEDAVİ KİŞİYE ÖZELDİR

“Almanya’da 1755’te Samuel Hahneman tarafından prensiplendirilmiştir. Homeopati; homeos (benzer) ve pathos (hastalık) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Homeopati, ‘benzeri benzer ile tedavi etme’ prensibine dayanır. Örneğin ağrı yapan ajanla ağrıyı tedavi etmek gibi. Batıda en sık kullanılan tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biridir. Homeopatide kullanılan ilaçlara remedi denir; bitkiler, mineraller, hayvanlar, hastalıklı dokular gibi tamamen doğal kaynaklardan hazırlanır. Belli oranlarda seyreltilerek etkili olabilecek en düşük dozda kişiye verilir. Günümüzde üç binden fazla homeopatik remedi bulunmaktadır. Remedilerin yan etkileri yoktur ve alışkanlık yapmaz. Yetişkinlerde uygulandığı gibi çocuklar, yenidoğan, hayvan ve bitkilerde de güvenle kullanılabilir. Homeopatide, ‘hastalık yoktur, hasta vardır’ yani tedavi kişiye özeldir. Örneğin baş ağrısı olan herkese aynı remedi kullanılmaz.

Tamamlayıcı tıp yöntemi ‘homeopati’

GENİŞ BİR SORGULAMA YAPILIR

Homeopati tedavisi için öncelikle tüm batı tıbbı sorgulamanız yapılır, tetkikleriniz görülür ayrıca bedensel, zihinsel, ruhsal detaylarınız, aile, çevre, iş ilişkilerinizden, geçmiş yaşam deneyimlerinize kadar geniş bir sorgulama gerçekleştirilir. Bu sorgulamada size olağandışı ya da önemsiz gibi gelen belirti ile durumları mutlaka anlatın, doğru ve eksiksiz bilgi sizi tedaviye götüren en önemli veridir. Ardından homeopatınız sizi ders gibi çalışır; hastalık semptomlarınız, bedensel-zihinsel-ruhsal özellikleriniz gibi derlediği verilere uygun remedi örtüşmesini sağlamak için. Bu süreçten sonra homeopatınız size uygun remediyi reçete eder.

TAMAMLAYICI TIP YÖNTEMİDİR

Remedi alındıktan sonra bedensel veya zihinsel bir takım değişiklikler olabilir. Örneğin şikâyetleriniz kısa bir süre geçici olarak artabilir, bu etkinin başladığı bir cevap alındığını gösterir, bu dönemden sonra olumlu değişiklikler görülmeye başlar. Her zaman mutlak semptom şiddetlenmesi olmaz bazen hastalar, hemen remedi sonrası kendilerini inanılmayacak kadar iyi hissetmeye başladıklarını söylerler. Homeopati tedavisinde yanıt ve süreç kişisel özellikler yanında hastalığın süreci ile de ilintilidir. Yaşam gücünü dengeleyerek vücudun kendini doğal olarak iyileştirmesini yardım eden homeopati, batıda hemen hemen tüm hastalıklarda batı tıbbına yandaş yaygın kullanımı olan popüler başarılı bir tamamlayıcı tıp yöntemidir.

SIK KULLANILDIĞI DURUMLAR

Batı tıbbına yandaş en sık kullanıldığı durumlar ise şöyledir: *Baş ağrısı. *Yaygın ağrılar. *Anksiyete. *Uykusuzluk. *Menopoz. *Adet düzensizlikleri. *Andropoz. *Cilt hastalıkları. *Romatizmal hastalıklar. *Kabızlık. *Alerji.
Homeopati tedaviside tüm tamamlayıcı tıp yöntemleri gibi batı tıbbına yandaş ve mutlak hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Bu tedavi yönteminin en önemli kolaylığı tedavinizi evden alabilmenizdir.”

Yazarın Tüm Yazıları