Migrende botoks tedavisi

Baş ağrısına en çok yol açan durumlardan birisi olan migren, kadınlarda erkeklerden üç kat daha fazla görülmekte ve genellikle orta yaş grubunu etkilemektedir.

Haberin Devamı

Migrende botoks tedavisi

Sık gelişen ataklar, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte ve toplumda ciddi anlamda iş gücü kaybı ile sosyal yaşamda bozulmaya neden olmaktadır. Daha önceleri yüzde estetik amaçlı olarak kullanılan botoksun, aynı hastalarda migrene bağlı baş ağrılarında da belirgin bir düzelme sağladığı tesadüfi de olsa anlaşıldı. Amerikan İlaç Dairesi’nin (FDA) kronik migren için botoks tedavisini onaylamasının ardından tüm dünyada yaygın olarak kabul gören bir tedavi haline geldi. Migren tedavisinde botoks uygulamalarını K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tuncay Özçelik’ten dinledik.

Migrende botoks tedavisi

YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLER

Kronik migrene bağlı baş ağrılarından kurtulma arayışı içinde, hemen hemen her şeyi deneyebilirsiniz. Sonuçta, migren ağrılı, yıpratıcı bir hastalıktır ve yaşam kalitenizi büyük ölçüde etkileyebilir. Her ay 15 veya daha fazla günde migren semptomları yaşıyorsanız, kronik migreniniz var demektir. Migren ilaçları bazı belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak bazı hastalar ağrı kesicilere iyi yanıt vermez. Diğer tedavi seçenekleri yaşam kalitenizde istenilen düzelmeyi ve migren atak sayılarınızda beklenen azalmayı sağlamadıysa, botoksu denemenin zamanı gelmiş olabilir.

BELİRGİN BİR YAN ETKİSİ YOK

Botoksun migren atak sayısını azalttığı ve hastanın yaşam kalitesinde belirgin düzelme sağladığı yapılan birçok çalışma ile de desteklendi. Migren ağrısı nedeniyle sık ve çoklu ilaç tedavisi kullanan ve her ay en az 15 gün migren semptomları yaşayan kişide, kronik migren varlığından söz edilebilir. Ayrıca ayda sekiz kez migren atağı geçiren ya da bir ayda 15 gün veya daha fazla baş ağrısı yakınması olan kişiler botoks tedavisi yaptırabilir.
Botoks tedavisinin belirgin bir yan etkisi yoktur. Uygulama yerinde bazen kızarıklık hafif ağrı çok nadiren de olsa alerjik reaksiyon görülebilir. Hamileler, emziren anneler ve 18 yaş altında, bazı kas hastalıkları ve alerjik durumlarda uygulanmaması gereklidir.

DERİ ALTINA İĞNE İLE UYGULANIR

Botoksun sinir sonlanma bölgelerinde inflamasyon sonucu ortaya çıkan ve ağrı oluşturan birtakım maddelerin salınımını engelleyerek, inflamatuvar yolla ortaya çıkan ağrıyı önlediği düşünülüyor. Migren tedavisinde alın, şakaklar, ense ve boyun bölgelerinde belirli noktalara deri altına botulinum toksini iğne ile verilerek uygulanır. Genellikle uygulamaların etkisi yaklaşık 3-6 ay süreceğinden tedavinin devamı için tekrarlanması gerekebilir. Birkaç tekrardan sonra ise hastaların bir kısmında migren ataklarının sıklığının belirgin ölçüde azaldığı görülmüştür.

KAS KASILMALARINI AZALTMAKTADIR

FDA onaylı ilk önleyici kronik migren tedavisi olan botoks belirli bölgelerde küçük dozlarda kullanıldığında, yaklaşık dört-beş ay boyunca kas kasılmalarını geçici olarak azaltır. Ayda, sekiz-dokuz baş ağrısı gününü (migren atağını) önleyebildiği bildirilmektedir. Tedavi sadece 15 dakika sürer ve klinik muayene odasında yapılır. Enjekte edildiği yerdeki sinir uçlarında ağrı iletiminde yer alan kimyasalların salınmasını engeller. Bu, beyindeki ağrı ağlarının aktivasyonunu önler. Bizim tercih ettiğimiz protokol “üç ay arayla üç tedavi” sonrasında hastanın atak sayılarına göre tedavi aralıklarını düzenleme şeklindedir. Bazı hastalar ilk tedaviden bir hafta, bazıları ise birkaç hafta sonra iyileşme hissediyorlar. Üç ay sonra herhangi bir rahatlama hissedilmezse, tedaviye devam etmiyoruz. Rahatlama yaşayanlar için tedavi üç-beş ayda bir devam ediyor. Kronik migren için botoks SGK kapsamı dışındadır.

Yazarın Tüm Yazıları