‘Yeşil Dönüşüm’ kafalara yerleşti

GEÇEN hafta İzmir’de geri dönüşüm ve çevre fuarında, özellikle iş dünyasının küresel ısınmanın olumsuz etkilerini artık kemiklerine kadar hissettiği anlaşıldı. İyi haber ise artık konunun lafta kalmayıp küresel ısınmayı yavaşlatıcı eylemlerin başlamış olması. Tabii bunda en büyük etken İzmir’in en büyük ihraç pazarında başlayan uygulamalar. Avrupa’da küresel ısınmanın baş sorumlusu atmosfere salınan karbon miktarını azaltmak için art arda önlemler alınıyor. Çok yakında 2026 yılında ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’ uygulaması başlayacak. Avrupa Birliği’ne ihraç edilen ürünler için karbon ayak izi kapsamında ton başına vergi ödenecek.

Haberin Devamı

 


 
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, yeni döneme hazırlık çalışmalarından söz ederken “Yeşil ekonomik dönüşümü başlatmanın ilk adımı karbon ayak izini ölçmek. Fakat asıl iş bundan sonra karbon oranlarımızı nasıl düşüreceğimizin doğru şekilde planlanmasında” diyerek, yaptıkları bir çalışma modelini şöyle anlatıyor:

ATIĞIN HAMMADDEM
“Birbirinden bağımsız faaliyet gösteren işletmeler arasında, bir işletmenin atığının diğerinin hammaddesi olacak şekilde yeni iş modelleri yaratılabilir. Üyelerimizin dünyadaki yeşil dönüşüme dahil olması amacıyla ‘Senin Atığın Benim Hammaddem’ projesini başlatıyoruz. Bu proje ile temelde atık sahibi ve hammadde ihtiyacı olan üyelerimiz arasında etkileşim amaçlıyoruz.”
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gökçeoğlu ise yüzlerce milyar liralık geri dönüşüm pazarı ortaya çıktığına dikkat çekerek, İzmir’e geri dönüşüm OSB’yi kazandıracaklarını söylüyor. Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Jak Eskinazi, yeni dönemde geri dönüşüm, yeniden kullanım ve yeniden üretim modellerini benimsemek gerektiğine dikkat çekip “Üretim sistemlerinin daha az atık üreten, daha da önemlisi girdi olarak atık kullanan modellere geçmesi gerekiyor” diyor.

Haberin Devamı

ÇÖP DEYİP GEÇMEYİN
“Artık İzmir’de çöp deyip geçmeyeceğiz” diyen Başkan Tunç Soyer ise İzmir’de çöpü hammadde olarak ekonomiye ve doğaya geri kazandırdıklarını belirtiyor. İZDOĞA tarafından başlatılan proje ile atıkların henüz kaynağındayken ayrıştırıldığını, İzmir’in çöpünün 3’te 1’ni çöpe gitmeden ekonomiye kazandırılacağını söylüyor. Ambalaj atıklarını çöp yerine geri dönüşüm kutularına atmaya teşvik edeceklerini kaydeden Soyer, bu atıkların günde 420 bin tona kadar dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacağını belirtiyor.
Görüldüğü gibi Yeşil Dönüşüm İzmir’de artık iyice kafalara yerleşti. Atılan her adım hızla tükenen gezegeni kurtaracak derin bir nefes olacak. Umarız her gün yeni bir adım haberi gelir.

Yazarın Tüm Yazıları