Petek temizliği ve bakımının püf noktaları

Basınç makinesini kapan petek ve kombi temizliği yaptığını iddia ediyor. Ancak yanlış uygulamalar ve kimyasallar hem kalorifer sistemine hem de kombilere zarar veriyor. Isı kaybı ve yüksek yakıt faturaları da cabası...

Haberin Devamı

ASLINDA daha kış gelmeden kombi, petek bakımlarını yapmak gerek ama çoğumuzun aklına soğuk kapıya dayanınca gelir. Kombi bakımını işin ehli yetkili servis veya ustaya yaptırmakta fayda var. 2 Ekim 2020’de bu konuyla ilgili ayrıntılı bir yazı yazmış, arama motorlarında üst sıralarda çıkan sözde yetkili servislerin tüketiciyi mağdur ettiğine dikkat çekmiştim. Bir kez daha uyarmamda fayda var. Kombi markanızın internet sitesinden ya da müşteri hizmetlerinden, gerçek yetkili servisleri öğrenmeden sahte firmalarla muhatap olmayın. Hem fahiş ücretler ödemek zorunda kalabilir hem de kombinizin zarara uğramasına neden olabilirsiniz.

Kombiniz verimli çalışsa da petek bakımını zamanında ve doğru şekilde yapmamanız durumunda, hem ısı kaybına uğrayıp hem de yüksek yakıt faturası ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

Petek temizliği ve bakımının püf noktaları

YETERİNCE ISINMIYOR

Piyasada petek temizliği yaptığını belirten yüzlerce şahış ve firma var. Piyasa araştırması yaptığımda, temizlik için petek başına 10 TL’den 35-40 TL’ye kadar ücret talep edildiğini öğrendim. Petek temizliği neden önemli. Yıllar içinde suyun doğal halinden biriken tortular, kireçler ve petek içinde oluşan döküntüler tıkanmalara neden oluyor. Tıkanıklıklar suyun dolaşımına engel olduğu için de kirli tabir edilen petekler yeterince ısınmıyor. Bu soruna özellikle alüminyum peteklerde daha çok rastlanıyor.

Petek temizliği ve bakımının püf noktaları

ZARAR VERİYOR

Peki petek temizliği nasıl yapılıyor? Basınçlı bir pompa ile peteklere sıcak su hattından su basılıyor, bu su soğuk su hattından tahliye ediliyor. Bu işlem yapıldığında yoğun olarak hatlarda ve petek içlerinde oluşan pisliğin nasıl boşaldığına şahit olabilirsiniz. Ancak bu işlem ehil eller tarafından yapılmadığında birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Öncelikle basınçlı makine satın alan herkes kendini petek temizleme ustası ilan etmiş durumda. Tecrübesiz elamanlar tarafından sisteme gelişi güzel basılan su tıkalı olmayan hatların ya da peteklerin tıkanmasına neden oluyor. Son yıllarda moda haline gelen ilaçlı yıkama ise içerdiği kimyasallar nedeniyle hem peteklere ve vanalara hem de kombinin ekipmanlarına zarar veriyor.

Haberin Devamı

Petek temizliği ve bakımının püf noktaları

PETEK TEMİZLİĞİ VE BAKIMI NASIL YAPILMALI?

YAKLAŞIK 20 yıldır bu işi yapan Raşit Dede’den petek temizliği ve bakımındaki kritik noktaları öğrendim. Bakım ve temizlik için usta çağırırsanız işin başında bu ayrıntılara dikkat etmenizde fayda var.

Petek temizliği eylül-ekim aylarında yapılmalı

İlaçlı petek temizliğine izin verilmemeli.

İlaçlı temizlik tüm sisteme zarar veriyor.

Doğru yıkama basınçlı su ile yapılır.

Toplu yıkama yanlış, sorunsuz hatlara zarar verir.

Tek tek her peteğe ayrı yönlendirme yapılmalı.

Sorunlu hat ve petekle ayrı ayrı uğraşılmalı.

Gerekirse sorunlu petek sökülüp özel temizlenmeli.

Yıkama işlemi bittiğinde sisteme su basılmalı.

Tek tek peteklerin havaları kontrol edilmedi.

Haberin Devamı

Vanaların bakımı çok önemli, çalıştığından emin olunmalı.

Bazı vanalar açık gözüküyor, ancak pimleri basılı kalabiliyor.

Pimi basılı kalan vanalar kapalıdır. Petek ısınmaz, boşuna değişir.

Tüm hatlar kollektörlerden idare edilir. Onların da bakımı önemli.

Kollektör sisteminden de hava alınması kritiktir.

Yazarın Tüm Yazıları