Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“İnmede Çare Erken Müdahale”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Halk arasında felç ya da beyin felci olarak da bilinen inme, beyni besleyen damarlarda sağlıklı kan akışının kesilmesi nedeniyle, nörolojik fonksiyon kayıplarıyla sonuçlanan klinik bir durum. İnme, tüm dünyada, kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü sıradaki en sık karşılaşılan ölüm nedeni. Dünya İnme Organizasyonu her yıl 17 milyon kişinin inme geçirdiğini, 6 milyon kişinin inme ya da inmeye bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini bildiriyor. İnme, Türkiye’de kalıcı sakatlık nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. 

 

İnme geçiren hastalar yatağa bağımlı olma, konuşma ve yürüme güçlükleri, bilişsel işlevlerini yerine getirememe riski ile karşılaşıyorlar. Oysa ki inme, zamanında ve doğru müdahale yapıldığında tedavi edilebilen bir hastalık. Fakat toplumumuz inmenin ne olduğu, belirtileri ve bu belirtiler görüldüğünde yapılması gerekenler gibi konularda yeterli düzeyde bilgi sahibi değil. 

 

Haberin Devamı

İnme, üç yaygın belirti ile kendini gösteriyor. Bunlar; ani gelişen konuşma bozukluğu, yüzde kayma ve kolda güç kaybı. Bu belirtiler fark edildiğinde hiç vakit kaybetmeden 112’yi aramak gerekiyor. Zira inme tedavisinin, inme konusunda uzman bir ekip ve teknolojik donanımın bulunduğu merkezlerde yapılması çok önemli. 112 Acil Sağlık Hizmetleri, inme belirtileri olan hastayı tedavi için en uygun hastaneye en kısa sürede ulaştırıyor. 

 

29 Ekim, Dünya İnme Organizasyonu tarafından “Dünya İnme Günü” olarak ilan edilmiş bulunuyor. Dünyanın pek çok yerinde bu özel gün ile ilgili farkındalık mesajları veriliyor, inmenin olası etkilerine dikkat çekmek için kamuoyuna yönelik faaliyetler başlatılıyor ve bu faaliyetler yıl sonuna kadar sürdürülüyor. Ülkemizde de Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği tarafından 2020 Ekim ayı sonunda ülke genelinde inme hakkında farkındalık yaratmak amaçlı bir iletişim kampanyası başlatılmış bulunuyor. Türkiye’ de inme üzerine çalışan en büyük otoritelerden biri olan Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği 1994 yılından beri bu alanda faaliyet gösteriyor. Söz konusu Dernek; Dünya İnme Organizasyonu (World Stroke Organization- WSO), Avrupa İnme Organizasyonu (European Stroke Organization- ESO) ve Avrupa İnme Birliği (Stroke Alliance for Europe- SAFE) üyesi olan bir sivil toplum kuruluşu.

 

Haberin Devamı

“İnmede Çare Erken Müdahale” sloganıyla hayata geçirilen kampanya kapsamında, ağırlıklı olarak, inme belirtilerinin neler olduğu ve belirtiler görüldüğünde yapılması gerekenler hakkında bilgiler kamuoyu ile paylaşılıyor.

 Aniden ortaya çıkan inme belirtileri:

 -Vücudun tek tarafında yüz, kol ve/veya bacakta hissizlik

-Vücudun tek tarafında yüz, kol ve/veya bacakta kuvvet kaybı

-Bilinç bulanıklığı

-Konuşma bozukluğu, konuşamama, peltek konuşma

-Anlama ve algılamada güçlük

-Yüz felci (yüzün bir tarafının kayması)

-Baş dönmesi, yürüme güçlüğü, denge ve koordinasyon kaybı

-Tek veya iki taraflı görme kaybı, çift görme

-Şiddetli, ani başlangıçlı baş ağrısı

-Yutma bozukluğu, ses kısıklığı

-Hafıza kaybı

 olarak sıralanıyor.

 

Haberin Devamı

Bu belirtilerden sadece biri ya da birkaçı aynı anda ortaya çıkabiliyor. Unutmayın, “İnmede Çare Erken Müdahale”. Bu belirtilerden herhangi biri ile karşılaşmanız durumunda, vakit geçirmeden 112 Acil Sağlık Hizmetlerini arayın. Zamanında ve doğru yapılan müdahale sizi sağlığınıza kavuşturacak olan tek çözüm...

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları